Fiecare a şasea familie din Rusia, lovită de sărăcie. „La fel era şi în timpul crizei din anii '90”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din Rusia a dus la creştere bruscă a nivelului sărăciei. Potrivit datelor recente, 23 de milioane de ruşi au venituri mai mici decât valoarea minimumului de existenţă.

„Deocamdată, populaţia crede cele spuse de guvernare, însă la toamnă situaţia în sfera socială se va înrăutăţi”, avertizează directorul Institutului pentru analize sociale şi prognoze de la Moscova, Tatiana Maleva. 

Maleva a declarat, în cadrul unui interviu pentru gazeta.ru, că valul de sărăcie care loveşte Rusia este un fenomen inevitabil şi nu ar trebui să mire pe nimeni în condiţiile în care veniturile populaţiei s-au redus cu 5%, iar salariul real pe economic – cu 10%. Potrivit experţilor ruşi, se atestă o situaţie contradictorie când, deşi sunt săraci, ruşii nu manifestă o reacţie negativă. Ei spun că explicaţia ar consta în faptul că populaţia este încrezută în declaraţiile guvernării privind caracterul temporar al crizei. „Apropo, o astfel de atmosferă predomina şi la începutul anilor ’90 când toti aşteptau ca în curând ţara să iasă din criză, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat pentru că nu au existat condiţiile economice necesare”, a precizat Tatiana Maleva. 

Directorul Institutului pentru analize sociale şi prognoze de la Moscova mai spune că chiar şi dacă sancţiunile occidentale ar fi anulate, iar preţul petrolului ar creşte, fenomenul sărăciei va continua să se extindă în Rusia. Aceasta din cauza că procesele sociale reacţionează inert la diferite schimbări de ordin economic şi nu pot fi stopate brusc. 

Potrivit Tatianei Maleva, săracii reprezintă în Rusia acum 9%-11% din populaţie, iar din cauza crizei acest indicator ar putea ajunge la 15% din numărul total al cetăţenilor sau fiecare a şasea familie nu îşi va putea asigura traiul de zi cu zi. Astfel, Maleva susţine că guvernarea are acum ca scop reducerea deficitului bugetar, iar Ministerul rus al Finanţelor vrea ca acest lucru să aibă loc din contul sferei sociale, ceea ce ar arunca în sărăcie şi generaţiile viitoare. „Nu poţi să faci economii din lupta cu sărăcia. Copiii crescuţi într-o familie săracă nu vor putea beneficia de studii de calitate, vor primi un loc de muncă prost plătit sau vor deveni şomeri. Prin urmare, nu poţi reduce cheltuielile în această sferă. Dimpotrivă, trebuie de identificat resurse ca să scoatem oamenii din această capcană a sărăciei.

Combaterea acestui fenomen ar putea costa ulterior cu mult mai mult”, a mai spus Tatiana Maleva.

Informaţia prezentată de Institutul pentru analize sociale şi prognoze de la Moscova arată că ruşii nu mai primesc salarii sau sunt mai mici decât erau anterior. De asemenea, nu mai au loc indexări sau sunt realizate volume mai mici. De exemplu, veteranii de război benefciază în contuare de plăţile sociale, iar veteranii muncii s-au trezit că nu mai sunt în lista celor care primesc aceşti bani. 

Amintim că Rusia întâmpină grave dificultăţi economice ca efect al sancţiunilor occidentale şi a ieftinirii petrolului, inflaţia ajungând în iunie la 15,3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite