Fără curse avia în Republica Moldova? Avertizarea angajaţilor „MoldATSA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlorii de trafic aerian ai „MoldATSA” anunţă că nu îşi pot desfăşura activitatea în continuare din cauza problemelor financiare ale întreprinderii, manifestându-şi nemulţumirea de faptul că autorităţile au promis să întreprindă măsuri în vederea depăşirii dificultăţilor, însă până la urmă nu au realizat nimic.

Potrivit unei declaraţii difuzate de angajaţii întreprinderii de stat care monitorizează şi controlează traficul aerian „MoldATSA”, problemele finanicrae s-au accentuat din cauza blocării conturilor bancare ale companiei în baza unei decizii de judecată din Belgia care a fost luată în aprilie. „Singura autoritate care dirijează traficul aerian în Moldova a rămas fără sursa sa principală de venituri, deoarece în conturile arestate sunt acumulate mijloacele financiare, pe care întreprinderea le încasează de la companiile aeriene, iar aceste sume reprezintă peste 95 la sută din venituri”, precizează reprezentanţii întreprinderii.

Astfel, angajaţii susţin că „MoldATSA” a supravieţuit Datorită banilor Air Moldova care a rambursat în ultimele şase luni o datorie pe care o avea faţă de autoritate. Potrivit declaraţiei, lipsa de finanțare influențează în mod direct activitatea „MoldATSA”, iar organizațiile internaționale din domeniul aviației civile consideră că singura soluţie este alocvarea suportului din partea statului. Astfel, controlorii de trafic aerian susţin că la întrevederea din iulie cu șeful Organizației europene care asigură siguranța navigației aeriene (EUROCONTROL), Frank Brenner, premierul interimar, Natalia Gherman, ar fi dat asigurări că că statul va lua măsurile necesare pentru a depăşi această problemă. „Guvernul a mai promis că va crea toate garanțiile necesare astfel încât situația să nu degenereze. Însă nici până astăzi nu au fost luate nici un fel de măsuri concrete pentru rezolvarea acestei probleme”, susţin angajaţii autorităţii privind controlul traficului aerian.

Astfel, „MoldATSA” a acumulat datorii semnificative faţă de Aeroportul Chișinău, Administrația Aviației Civile şi față de furnizorii de utilități. Personalul susţine că în cazul unor defecţiuni, compania nu are bani pentru a procura piese de schimb, fiidn astfel vulnerabilă în situaţii de risc major.

Controlorii de trafic se plâng de salariile mici şi de faptul că activează în condiţii proaste, situaţie care le activează starea psihologică, iar aceasta reprezintă un pericol pentru muncă, deoarece pot fi comise erori umane. „Fără niște măsuri imediate care să fie întreprinse de către stat, acest domeniu riscă să rămână fără specialiști de valoare. Ca urmare a scăderii drastice a nivelului salariilor, a plății acestor salarii cu întârziere și a perspectivelor sumbre existente, o mulțime de controlori de trafic aerian sunt în căutarea unor locuri de muncă ce presupun un grad mai redus de responsabilitate și în același timp remunerate la adevărata lor valoare. Refacerea acestei resurse va fi extrem de dificilă. Instruirea unui controlor de trafic aerian este destul de costisitoare. După instruire, un controlor începător are nevoie de cel puțin 5 ani de activitate pentru a putea deveni un specialist complet”, se menţionează în declaraţie.

Potrivit angajaţilor „MoldATSA”, prin această declaraţie este lansat un apel către autorităţi şi societatea civilă pentru a se implica în salvarea companiei de la criză.

Amintim că „Rise Moldova” a intrat în posesia unei scrisori semnate de ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, şi care este adresată premierului Valeriu Streleţ în care solicită Guvernului să intervină de urgenţă în cazul conturilor „MoldATSA” blocate în Belgia, deoarece persistă riscul ca Republica Moldova să rămână fără acces la spaţiul aerian european, iar traficul aerian să fie stopat în întregime din cauza blocării activităţii „MoldATSA”. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite