Experţi: Reforma justiţiei propusă de guvernarea ACUM-PSRM nu va avea sorţi de izbândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul constituţional Teodor Cîrnaţ consideră că actuala reformă a justiţiei, în forma în care a fost propusă de noua guvernare, nu va avea sorţi de izbândă. În opinia lui, aceasta pentru că este propusă de persoane care nu au capacitatea umană şi voinţă politică să o implementeze. Şi expertul în politici publice Ştefan Gligor este de părere că reforma actuală nu va aduce rezultate, transmite IPN.

„Dacă vrei să începi reforma în sistemul judecătoresc, trebuie să porneşti de la organele care numesc în funcţie aceste persoane. Deoarece, actuala lege cu privire la reforma Curţii Supreme de Justiţie, din punctul meu de vedere, e neconstituţională. În conformitate cu ceea ce se propune în prezent, se creează o comisie independentă de evaluare a judecătorilor CSJ. Unicul organ care numeşte în funcţie, eliberează, promovează judecători, în conformitate cu Constituţia, este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Şi orice organe create de către Parlament, Guvern, în paralel cu CSM, din start subminează atribuţia constituţională care este acordată CSM-ului”, a declarat Teodor Cînaţ la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Şi expertul în politici publice Ştefan Gligor spune că vede fără rezultate actuala reformă a justiţiei propusă de noua guvernare. 

„Eu consideră că astăzi noi avem nevoie de reforma CSM-ului, reforma organelor CSM-ului, care sunt la fel de compromise ca şi componenţa Consiliului. Toate aceste organe ale CSM trebuie să-şi înceteze mandatul şi să modificăm regulile şi modul de organizare a alegerilor în rândul judecătorilor, să facem acest lucru supertransparent, pe reguli noi, să le arătăm şi demonstrăm judecătorilor că ei sunt cu adevărat independenţi, dar, în acelaşi timp, să cureţi sistemul de oameni odioşi. Aici ar interveni în paralel comisia aceasta de evaluare şi testare”, a menţionat Ştefan Gligor.

Fostul procuror-şef al municipiului Chişinău Ivan Diacov consideră că noua putere trebuia, a doua zi după ce a obţinut guvernarea, să demită componenţa Consiliului Superior al Procurorilor şi Consiliul Superior al Magistraturii, să facă alegeri libere şi corecte, „sub lupă” şi atunci „judecătorii şi procurorii erau să voteze normal şi erau să fie aleşi oameni mai mult sau mai puţin liberi”.

Amintim că ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a prezentat miercuri, 28 august, conceptul reformei justiţiei din Republica Moldova. Potrivit documentului, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) va fi compusă din 17 judecători şi nu din 33, precum este actualmente. De asemenea, se propune ca CSJ să aibă competenţe mai înguste şi anume să se preocupe de „unificarea practicii judiciare şi mai puţin pe examinarea în fond a cauzelor”.

În cadrul evenimentului, preşedintele Igor Dodon a prezentat o foaie A4, pe care era desenată chiar de dânsul schema despre cum trebuie să arate reforma justiţiei, în opinia socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite