Excursii şcolare, doar cu ghizi şi doar prin agenţiile de turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 6 iunie, toate drumeţiile şi călătoriile elevilor (prin ţară şi în afară) trebuie să aibă obligatoriu voucher turistic, contract cu o companie de transport şi asigurare.

De asemenea, sejururile trebuie să fie ghidate de specialişti din domeniu şi să aibă consimţământul în scris al părinţilor, legalizat la notar. Toate aceste prevederi se conţin într-o dispoziţie a ministrului Educaţiei Maia Sandu din data de 6 iunie. Mai mult, şefii din Turism pregătesc un amendament la Codul Contravenţional, potrivit căruia, excursiile organizate de profesori fără a avea aceste acte vor fi considerate antreprenoriat ilicit, iar pedepsele pentru asemenea încălcări să fie pedepsite mai aspru.

Riscă amenzi pentru antreprenoriat ilicit

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Moldova (ANAT), autorii iniţiativei, spun că astfel vor fi evitate cazuri de genul celui care a avut loc recent la  Butuceni, raionul Orhei, când un copil s-a înecat în Răut în timp ce se juca sub ochii învăţătoarei. „Profesorii care însoţesc grupul nu ştiu specificul zonei pe care îl vizitează. Or, orice ghid care trece cursurile de perfecţionare la noi cunoaşte că Răutul are multe fântâni, iar cei care nimeresc în vârtej sunt traşi în jos şi nu mai au scăpare“, susţine Nicolae Platon, preşedintele asociaţiei.

Este un prim demers în modificarea stării de fapt, susţine sursa citată. „Vrem să facem modificări la Codul Contravenţional, astfel încât fapta celor care nu vor respecta aceste prevederi să fie calificată ca antreprenoriat ilicit, totodată, să fie mărită responsabilitatea financiară a organizatorilor de asemenea curse“, mai adaugă Nicolae Platon.

Odată am găsit un copil lângă Talpa Maicii Domnului de la Saharna. Dacă nu interveneam, cădea pe stânci şi-l găseam fără suflare. Vasile Grişca, ghid turistic

Copiii, lăsaţi nesupravegheaţi

Ghizii cu experienţă afirmă că mulţi dintre dascăli care se pornesc la drum nu cunosc nici traseul, nici informaţii de bază despre locurile vizitate. „Foarte mulţi profesori n-au închipuire unde au venit. Părinţii plătesc pentru ca odraslele lor să afle ceva nou, dar până la urmă nimeni nu are grijă de securitatea copiilor“, crede Vasile Grişca, şeful Departamentului ghizi din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Acesta mai afirmă că a întâlnit mai multe situaţii prin ţară când profesorii îi lasă pe copii să urce nesupravegheat stâncile de pe malul Nistrului sau ale Răutului. „Odată am găsit un copil lângă Talpă a Maicii Domnului de la Saharna. Era încleştat de un copac şi dacă nu interveneam, cădea pe stânci şi-l găseam fără suflare“, povesteşte ghidul.

„Eu eram cu un alt grup de copii, iar acel elev mi-a spus că profesoara e în autocar, pe când copiii erau peste tot“, menţionează Vasile Grişca. Specialistul îşi aminteşte că altădată o profesoară cu câţiva copii au coborât la mănăstirea rupestră de la Ţâpova, dar nu mai putea urca treptele pentru că era lunecos. Doar cu ajutorul călugărilor, au ajuns sus.

Profesorii sunt sceptici

Dacă unii profesorii salută ordinul ministrului, alţii spun că vor avea de câştigat doar agenţiile de turism, pentru că preţurile la excursii vor creşte, iar, în cele din urmă, tot dascălii sunt responsabili pentru viaţa copiilor.

„Este foarte bună iniţiativa şi în avantajul profesorilor. Noi organizăm rar excursii. Pentru cele externe apelăm la agenţii, uneori organizăm şi singuri vizite prin ţară. Slavă Domnului că ne-a ferit de incidente“, spune Daniela Buga, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri“ din Chişinău.

Se întâmplă uneori să lunece câte unul pe stânci, dar copii sunt copii. Pot să-i păzească şi patru profesori, că ei tot n-o să stea locului. Eustafie Garmacean, ieromonah, Mănăstirea Ţâpova

Ana Drăgănel, profesoară de istorie la Liceul „Mihail Sadoveanu“ din Călăraşi, este împotriva acestei idei. „Poate o să fie mai bine, mai mulţi oameni vor răspunde de securitatea copiilor, dar totdeauna toate se vor pune în cârca profesorului“, crede dascălul. Profesoara mai este de părerea că şi părinţii sunt responsabili de copilul lor năzbâtios, nu doar cadrul didactic, care îi face nenumărate observaţii. De aceeaşi părere este şi ieromonahul Eustafie Garmacean de la Mănăstirea Ţâpova, destinaţie pe unde se rătăcesc deseori copii. „Se întâmplă uneori să lunece câte un copil pe stânci, dar copii sunt copii. Pot să-i păzească şi patru profesori, că ei tot n-o să stea locului“, afirmă călugărul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite