Everest şi Internet Explorer 10: cucerirea unui nou pisc în spaţiul virtual (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
GlacierWorks permite vizualizarea traseului complet al ascensiunii
GlacierWorks permite vizualizarea traseului complet al ascensiunii

Cunoaşteţi Everestul până în cele mai mici detalii pe noua pagină interactivă de internet Everest: Rivers of Ice, creată de echipa Internet Explorer.

Împreună cu renumitul explorator şi regizor, David Breashears şi organizaţia Glacier Works, fondată de acesta, Internet Explorer a lansat proiectul Everest: Rivers of Ice. Este o pagină web interactivă creată de echipa Internet Explorer 10, Microsoft Research şi Pixel Lab,  folosind ultimele tehnologii HTML5. Everest: Rivers of Ice este o platformă optimizată cu navigare tactilă care conţine panorame interactive şi foarte detaliate din regiune.

Pagina vă oferă şansa să întreprindeţi o călătorie captivantă pe muntele Everest, admirând priveliştile de la înălţimi ameţitoare, să exploraţi amănunţit văile şi să cercetaţi renumiţii gheţari himalaieni, care joacă un rol esenţial în ecosistemul local. Data lansării site-ului a coincis cu ziua în care s-au împlinit 60 de ani de la prima cucerire a Everestului, care a avut loc la 29 mai 1953.

Vestitul explorator, regizor şi expert în domeniul protecţiei mediului ambiant, David Breashears, care a participat la crearea site-ului, urmăreşte schimbările gheţarilor din Himalaia din anul 2007. Şase ani în urmă el a început să fotografieze locuri pentru prima dată imortalizate de exploratorul George Mallory cu 86 de ani mai înainte. Fotografiile lui Breashears au scos la iveală schimbările ireversibile care s-au produs de atunci până în prezent în structura gheţarilor de pe muntele Everest.

Astăzi, această platformă construită pe baza limbajului HTML5, ne permite să explorăm Everestul online, prin intermediul unor înregistrări video, a unor imagini cu un nivel înalt de detaliere măsurat în gigapixeli, prin examinarea comparativă a fotografiilor şi suprapunerea imaginilor punctelor principale în care s-au produs schimbări. Noua platformă web cu navigare tactilă vă oferă posibilitatea să cunoaşteţi mai îndeaproape această regiune din Munţii Himalaia, aşa cum nu s-a mai putut până acum.

„Cei 35 000 de gheţari de pe planeta noastră asigură rezerva de apă pentru 2,3 miliarde de oameni. Însă, starea lor, în mod inevitabil, suferă schimbări. De aceea, acum este momentul ca oamenii să afle ce se petrece cu gheţarii şi să conştientizeze care sunt consecinţele faptelor lor. Iată de ce mă bucur mult că pot participa în acest proiect: datorită colaborării cu Internet Explorer am posibilitatea să vorbesc despre Everest unui număr enorm de persoane şi să inspir o nouă generaţie de exploratori.”, - a declarat David Breashears.

Datorită Everest: Rivers of Ice şi Internet Explorer 10 oricine poate deveni un adevărat explorator al sistemului muntos Himalaian. Primul navigator cu operare tactilă vă oferă posibilitatea să cercetaţi priveliştile Everestului şi să cunoaşteţi viaţa de pe cel mai înalt vârf din lume cu ajutorul unor comenzi tactile intuitive. Puteţi mări scara de vizualizare printr-o simplă mişcare, apropiind detaliile panoramelor alcătuite din miliarde de pixeli. Nici nu bănuiţi ce descoperiri puteţi face explorând văile nemărginite şi piscurile falnice ale munţilor.

Graţie posibilităţilor oferite de  Internet Explorer 10 am obţinut şi mai multe realizări: încercaţi noile opţiuni de interfaţă – de exemplu, funcţia „desenează şi măreşte” (draw and zoom). Dacă doriţi să vedeţi mai detaliat o muchie de versant, o tabără sau un grup de alpinişti este suficient să încercuiţi zona care vă interesează şi aceasta va fi mărită automat. Ce v-aţi putea dori mai mult atunci când examinaţi o imagine de miliarde de pixeli?

Cele mai recente tehnologii web folosite pentru a povesti despre muntele Everest

David Breashears a primit 4 premii Emmy pentru documentarele sale despre Everest. Acum, însă, datorită Internet Explorer, are posibilitatea să folosească internetul pentru a vorbi lumii întregi despre ceea ce se întâmplă cu gheţarii din Himalaia. Conceptul “povestirii” a fost dintotdeauna linear, presupunând existenţa unui început, a unui sfârşit şi a conţinutului, a căror structură este determinată de preferinţele regizorului. În proiectul Everest: Rivers of Ice este folosită platforma Rich Interactive Narratives (RIN), elaborată de Microsoft Research. Platforma respectivă permite explorarea independentă a vârfului Everest, în propriul tempo şi stil – cercetând panoramele detaliate, ascultându-l pe David, privind fotografiile şi astfel descoperind de sine stătător bogatul conţinut creat de el pentru acest proiect.

Modul în care funcţionează

Everest: Rivers of Ice foloseşte panorame cu rezoluţii de miliarde de pixeli, datorită cărora puteţi admira dimensiunile nemaipomenite ale Everestului şi gheţarilor săi. Panoramele sunt adunate pe acelaşi site cu ajutorul platformei RIN, care are la bază limbajul HTML5. Acest tip de platforme permite adăugarea unor puncte cu conţinut suplimentar la panoramele existente, de exemplu adăugarea unor videoclipuri sau galerii foto create cu HTML5. Ca să vă puteţi bucura de priveliştile Everestului ca şi cum v-aţi găsi acolo, am folosit un player de redare a panoramelor HTML5 de la Bing, capabil de o vizualizare realistică a unor panorame de miliarde de puncte. Aceste tehnologii ridică nivelul potenţialelor produse din spaţiul virtual realizate cu ajutorul CSS3 3D transforms şi Canvas.

Un site care oferă asemenea posibilităţi nu ar putea fi creat fără un web bazat pe standarde sau un  browser cu navigare tactilă, cum este Internet Explorer 10. Având drept scop dezvoltarea unui spaţiu virtual modern, în realizarea acestui proiect ne-am concentrat asupra creării unui standard web Pointer Events unificat pentru operarea tactilă. Standardul Pointer Events este susţinut de Internet Explorer 10 în sistemul de operare Windows 8 şi introdus de W3C în categoria Candidate Recommendation.

Informaţii despre Microsoft

Înfiinţată în anul 1975, compania Microsoft este un lider mondial  pe piaţa produselor software, a serviciilor şi tehnologiilor de internet destinate calculatoarelor personale şi serverelor.

Compania Microsoft elaborează şi lansează o gamă largă de produse software. Printre acestea se numără sisteme de operare desktop şi de reţea, aplicaţii pentru servere în medii client-server, aplicaţii desktop pentru afaceri şi aplicaţii de birou pentru utilizatori, jocuri şi programe interactive, instrumente de lucru în internet şi instrumente de dezvoltare.

Pe lângă acestea, Microsoft oferă servicii interactive (online), publică lucrări cu tematică din domeniul calculatoarelor, produce dispozitive periferice pentru calculatoare, desfăşoară activităţi de cercetare şi dezvoltă noi tehnologii informaţionale. Produsele Microsoft sunt vândute în mai mult de 80 ţări ale lumii, traduse în mai mult de 45 de limbi şi sunt compatibile cu majoritatea platformelor pentru calculatoare personale.

Mai multe informaţii despre companie şi produsele Microsoft  pot fi găsite pe paginile web ale Microsoft în limba română, în limba rusă şi în limba engleză.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite