Economia Republicii Moldova duduie în rapoarte şi prognoze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Chişinău estimează că economia Republicii Moldova va înregistra şi în acest an o dezvoltare peste cifrele prevăzute iniţial. Experţii spun însă că nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece, deoarece consumul rămâne principala sursă a creşterii economice.

Republica Moldova ar putea avea în acest an o creştere economică mult mai mare decât s-a anticipat, susţin autorităţile. „Prognoza privind un avans de 5% a PIB-ului este una pesimistă. Credem că economia va înregistra o creştere mult mai mare", a declarat, ieri, prim-ministrul Vlad Filat, la o conferinţă de presă susţinută în comun cu şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev.
Potrivit premierului, şi anul trecut s-a prognozat o creştere de până la 4%, dar economia a avansat cu 6,9%. Totodată, Vlad Filat a spus că o serie de indicatori arată clar că economia se va dezvolta peste aşteptări.

Optimism exagerat
Experţii consideră că autorităţile din start au făcut prognoze pesimiste, ca apoi să raporteze despre faptul cât de bine „a mers economia". Totodată, economiştii nu exclud faptul că PIB-ul ţării va creşte mai mult decât se anticipa la începutul anului.
Ana Popa, director Departament macroeconomie la Centrul analitic „Expert-grup", estimează că în anul 2011, PIB-ul Republicii Moldova va spori cu până la 5,7%. Expertul îndeamnă autorităţile să nu se îmbete cu apă rece. „La o privire mai atentă, observăm, de exemplu, că avansul din industrie este, de fapt, efectul întârziat al fenomenului de recuperare economică, ce se va epuiza până la sfârşitul anului, deoarece sectoarele care au avansat cel mai mult în primele luni sunt anume cele care se mai aflau în criză profundă în 2010", afirmă economista.
Experţii atenţionează şi asupra faptului că factorii ce împing economia în sus rămân aceiaşi din trecut şi că nu asistăm la o schimbare de trend. Astfel, creşterea actuală din economie rămâne bazată pe consum, la care s-a mai adăugat exportul, spune economistul Mihai Bologan.

Reducerea subvenţiilor
va afecta agricultura

„Deocamdată, nu vedem ca industria să dea semne de revigorare de lungă durată şi nu se observă o creştere a investiţiilor în producţia industrială", afirmă specialistul.Economista Ana Popa mai spune că în cazul agriculturii progonozele sunt condiţionate de starea vremii, favorabile pentru recolta din acest an. Potrivit ei, mai există un factor ce ar putea da peste cap estimările Guvernului - reducerea drastică a subvenţiilor în agricultură în anul 2011.
„Aceasta s-ar putea solda nu doar cu saltul preţurilor la producţia agricolă, dar şi cu ieşirea de pe piaţă a unor fermieri care nu vor putea suporta în întregime costurile de producţie sau nu vor mai găsi profitabilă această activitate", estimează Ana Popa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite