Economia, lovită de neîncrederea şi exodul investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova rămâne neatractivă pentru investitorii străini
Moldova rămâne neatractivă pentru investitorii străini

Criza din 2012 nu poate fi pusă doar pe seama secetei şi a factorilor externi. De vină e şi climatul de afaceri nefavorabil, constată economiştii de la centrul analitic Expert-Grup

Vulnerabilitatea economiei moldoveneşti la factorii externi este amplificată de deficienţe interne: reformele structurale nerealizate, instituţiile imature şi eşecurile politicilor promovate, susţin analiştii de la Centrul Expert-Grup.

Sunt promovate reforme ce dăunează economiei

„Faptul că Republica Moldova a pierdut în 2012 competiţia cu statele din regiune în atragerea investiţiilor străine directe şi a fost pe punctul de a pierde câteva mari companii aflate deja în ţară nu are legătură cu criza economică din Europa şi cu seceta gravă care a afectat ţara. Este o dovadă că Guvernul nu a fost capabil să rezolve deficienţele climatului de afaceri din ţară“, explică Ana Popa, economist la Expert-Grup.

Potrivit expertei, în ultimii ani mai multe proiecte de reforme adecvate nu au ajuns să fie realizate pentru că nu veneau din partea actorilor politici „potriviţi“, în timp ce altele, care dăunează economiei, au fost implementate „prin consens“. „Companiile private sunt vulnerabile la presiunile politice de nivel înalt şi la hărţuielile administrative ce promovează interese private obscure“, adaugă Ana Popa.

Specialiştii recomandă Guvernului să poarte un dialog cu toţi reprezentanţii lumii de afaceri, nu doar cu marile companii şi investitorii străini din sectoarele mai organizate.
Deşi susţine că recesiunea de anul trecut a fost depăşită mai uşor decât criza din 2009, vicepremierul Valeriu Lazăr recunoaşte că dezechilibrele structurale din economie nu au fost încă eliminate. Suntem în continuare dependenţi de transferurile de bani de peste hotare şi de consum, care este asigurat de importurile de mărfuri.
„Avantajul ţării noastre în atragerea investiţiilor străine directe poate fi doar un mediu de afaceri superior ţărilor din regiune. Sau facem un salt de 20-30 de poziţii în ratingurile internaţionale specializate, sau vom pierde competiţia cu statele din regiune, care au avantaje naturale: economii mai mari, resurse naturale etc.“, precizează ministrul Economiei.

SALVAREA ÎN AGRICULTURĂ

Experţii anticipează că în 2012 economia Moldovei a înregistrat o descreştere de 0,7%, cu mult mai mare decât cea estimată. Astfel, PIB-ul va constitui circa 86,5 miliarde de lei. Pentru acest an Expert-Grup prognozează un avans de 3,5% a PIB-ului. Agricultura, care a fost principala sursă a declinului din 2012, va stimula de această dată creşterea economică. În  acelaşi timp, evoluţiile pozitive din alte sectoare nu vor fi suficiente pentru a contrabalansa evoluţia sinusoidală a agriculturii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite