Dumitru Robu, propus la funcţia de procuror general interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adjunctul procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, Dumitru Robu, este candidatul la funcţia de procuror general interimar, propus Parlamentului spre aprobare de către Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi.

Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a instrumentat dosarul penal deschis pe numele ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, în cazul parcărilor cu plată din Capitală.

Odată cu vestea privind desemnarea lui Dumitru Robu la funcţia de procuror general interimar, Dorin Chirtoacă a declarat, într-un live pe Facebook, că „Dumitru Robu este cel care mi-a falsificat dosarul la comanda lui Plahotniuc, împreună cu Morari şi ceilalţi”.

„Autorul demersului pentru suspendarea mea din funcţie au fost Robu şi Morari. Cum acum îl propuneţi la funcţia de procuror general interimar”, a spus Chirtoacă.

Nici fostul coleg de partid al lui Dorin Chirtoacă, actualul lider al Partidului Uniunea Salvaţi Basarbia, Valeriu Munteanu, nu a ezitat să-l critice pe Robu, dar şi Blocul ACUM.

„Blocul ACUM a intrat în comă. Dodon jubilează. Oamenii sunt dezorientaţi şi dezamăgiţi. Are loc reinstaurarea regimului. USB solicită deputaţilor din Blocul ACUM, ca ultim bastion al democraţiei şi bunei credinţe să nu accepte candidatura lui Robu, precum şi candidaţii propuşi pentru şefia CNA şi judecători de Curtea Constituţională”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că procurorul general interimar al Republicii Moldova este Igor Popa, care, potrivit legii anterioare, a preluat funcţia din postura de procuror adjunct al Procuraturii, după ce procurorul Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Fiind nemulţumiţi de activitatea lui Igor Popa, dar şi de lipsa de instrumente care ar instala în funcţie un alt procuror general interimar, Blocul ACUM şi PSRM au decis să modifice legislaţia, în aşa mod ca procurorul general interimar să poată fi numit de preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). După ce CSP, din lipsă de cvorum, a eşuat în a propune şefului statului un procuror la funcţia vacantă, preşedintele ţării s-a adresat, potirvit noii legi, către Parlament ca în regim de urgenţă deputaţii să desemneze un procuror general interimar, iar preşedintele ţării să-l numească în funcţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite