Dumitru Robu, despre percheziţiile de la domiciliul lui Alexandru Jizdan: Este vizat în două cauze penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Robu
Dumitru Robu

Fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, este vizat în două cauze penale, fiind vorba despre celebra Direcţie 5 şi îmbogăţire ilicită. O spune procurorul general interimar, Dumitru Rubu. Şeful interimar al Procuraturii Generale a refuzat să ofere detalii pentru acuzaţiile care i se aduc lui Jizdan, invocând secretul anchetei şi prezumţia nevinovăţiei, notează IPN.

Procurorul general interimar a comentat vag percheziţiile efectuate la domiciliul fostului ministru Jizdan. Dumitru Robu spune că a fost reluată o cauză penală ce viza îmbogăţirea ilicită şi care a fost clasată în 2021.

„Percheziţiile efectuate au loc în contextul a două cauze penale. O cauză penală cu denumirea generică Direcţia 5 şi o altă cauză penală este îmbogăţirea ilicită, în privinţa căreia anterior a fost adoptată o decizie de clasare. În urma examinării în ordinea ierarhic superioară s-a constatat că decizia adoptată anterior de procuror este una viciată. Decizia de clasare s-a luat în vara anului 2021. Toate deciziile procurorilor pe care le considerăm viciate sau ilegale sunt sesizate Consiliului Superior al Procurorilor, iar inspecţia urmează să se expună dacă sunt abateri disciplinare. Percheziţiile au avut loc astăzi la decizia procurorilor, ei sunt independenţi, ei decid când sunt acumulate suficiente probe pentru a purcede la următoarele etape în cauzele pe care le au în gestiune”, a spus Dumitru Robu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Anterior, Procuratura Generală s-a autosesizat în urma informaţiile apărute în spaţiul public privind o eventuală implicare a ex-ministrului Alexandru Jizdan, într-o crimă comisă în anul 2000. Dumitru Robu spune că acel caz rămâne nedescoperit.

„În urma informaţiilor prezentate de mass-media, s-au examinat circumstanţele şi pentru că a trecut o perioadă îndelungată de timp şi potrivit prevederilor Codului de procedură penală, este vorba de expirarea termenului de prescripţie. De aceea nu se putea interveni pe prezenta cauză penală. Procurorii nu pot încălca o normă legală”, a mai spus procurorul general interimar.

Ieri, în urma percheziţiilor efectuate de către procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofiţerilor SIS, la domiciliul lui Alexandru Jizdan, ex-ministrul a venit cu o reacţie, menţionând că „în perioada activităţii profesionale, în mandatul de ministru şi deputat, am acţionat conform legii Republicii Moldova”. Jizdan a mai spus că va colabora cu ancheta şi le va oferi oamenilor legii toate informaţiile necesare.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite