Dorin Drăguţanu rămâne în fruntea Băncii Naţionale a Moldovei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi termenul în care urma să fie desemnată o nouă candidatură la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), nu a fost găsită încă persoana potrivită care ar conduce instituţia. Experţii susţin că identificarea unei candidaturi pentru fiecare funcţie este foarte complicat şi există posibilitatea ca Dorin Drăguţanu să rămână la cârma BNM.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi viceguvernatorul, Marin Moloşag, au anunţat că îşi prezintă demisia pe 21 septembrie curent, iar, în trei luni de la această dată, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, trebuia să desemneze o nouă candidatură pentru această funcţie. Şeful Legislativului a apelat la ajutorul mai multor deputaţi şi experţi care au format Comisia pentru selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator al BNM, însă concursul s-a soldat cu eşec.

Încă o şansă

Expertul IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu, care a făcut parte din comisia respectivă, susţine că legislaţia nu prevede o procedură clară în cazul în care termenul privind înaintarea unei candidaturii la funcţia de guvernator expiră. „Deja este evident că Dorin Drăguţanu ar putea să prelungească perioada de aflare în funcţie, printr-un acord amiabil, ca în cazul oricărei relaţii dintre angajat şi angajator. Chiar dacă expriră acest termen, opţiunea prin care Andrian Candu mai poate desemna o altă candidatură rămâne valabilă”, a precizat Sergiu Sârbu.

În acelaşim timp, economistul sugerează că identificarea unei persoane care ar accepta să conducă această instituţie reprezintă o misiune practic imposibilă. Astfel, Sergiu Gaibu susţine că, chiar aneterior demarării activităţii comisiei pentru selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator al BNM, şi-a exprimat temerile privind lipsa unui număr suficient de candidaturi fiabile.

Noul guvernator, în faţa unor mari provocări

„Din ce cauză? Fiindcă persoana care va veni în funcţia BNM se va ciocni cu foarte multe probleme şi am menţionat că trebuie să fie ori o persoană foarte curajoasă, sau să nu înţleagă unde merge. Una din două. Banca Naţională se află la ora actuală într-o situaţie foarte dificilă. Toate instrumentele privind politica monetară sunt epuizate, de aceea persoana care va veni va avea foarte puţin spaţiu de manevră pentru a întreprinde măsuri care vor fi extrem de dificile şi complicate, care să fie eficiente şi cu efect imediat. Nu va putea face acest lucru”, a argumentat reprezentantul IDIS.

În acelaşi timp, potrivit expertului economic, BNM acum este în vizorul tuturor, insituţia este văzută ca un rău, adică atitudinea societăţii este foarte negativă în urma evenimentelor de la sfârşitul anului trecut. Prin urmare, persoana care va veni în funcţia de şef la BNM, va întâmpina o presiune socială enormă. „Va trebui să de explicaţii pentru orice mişcare pe care o va face. Există riscul ca orice eroare intenţionată sau neintenţionată, sau ar putea să nu fie vorba despre o eroare, dar o interpretare din exterior, să reprezinte o lovitură dură pentru imaginea persoanei care va conduce Banca Naţională”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Prelungire de mandat

Un alt aspect evidenţiat de reprezentantul IDIS ţine de faptul că în Republica Moldova nu există garanţii în ceea ce priveşte susţinerea politică şi continuitatea unor reforme nepopulare pe care va trebui să le implementeze viitorul guvernator al BNM. „Este o mare provocare. Riscul de a nu avea un candidat la funcţia de guvernator este foarte mare. Decizia respectivă depinde de o anumită persoană, de preşedintele Parlamentului, care trebuie să vină cu o candidatură pe care să o voteze formaţiunile politice, nu este vorba de o porcedură birocratică. Este foarte complicat sau practic imposibil să prognozezi cum se vor comporta aceşti participanţi”, a încheiat expertul economic.

La rândul său, economistul Roman Chircă, a declarat la emisunea „Alb&Negru” de la Unimedia, că există două scenarii în privinţa numirii unui nou guvernator la BNM. „Fie cererea de demisie nu este acceptată şi Dorin Drăguţanu rămâne guvernator al Băncii Naţionale până la finalizarea mandatului, fie preşedintele Parlamentului îşi exercită dreptul prevăzut de Legea privind Banca Naţională şi vine cu un candidat”, a menţionat Roman Chircă.

Dorin Drăguţanu şi-a argumentat decizia de a pleca din funcţia de guvernator prin faptul că este supus presiunilor şi atacurilor politicienilor, făcând referire în special la PLDM. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite