Domnia lui Putin va sfârși dramatic, avertizează un ex-comandant american: oligarhii vor începe să se sature

0
0
Publicat:

Fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul-locotenent, Ben Hodges, avertizează că domnia lui Vladimir Putin ca președinte ar putea să sfârșească dramatic odată ce tovarășii săi oligarhi ruși rămân fără bani. Aceștia ar putea să se întoarcă împotriva tiranului dacă acesta refuză să oprească războiul din Ucraina. 

Ben Hodges susține că oligarhii ruși ar putea să-i aducă sfârșitul lui Putin. FOTO: EPA EFE
Ben Hodges susține că oligarhii ruși ar putea să-i aducă sfârșitul lui Putin. FOTO: EPA EFE

La începutul invaziei ruse în Ucraina în 2022, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni severe asupra multora dintre acești oligarhi, deciziile lăsându-i cu interdicții de călătorie, active înghețate și fără bani.

Fostul comandant al armatei americane, generalul-locotenent, Ben Hodges, a declarat pentru ,,The Sun” că aceste sancțiuni, care sunt încă în vigoare, ar putea fi un factor crucial în înlăturarea lui Putin, având în vedere că magnații continuă să fie frustrați din cauza restricțiilor.

 ,,La un moment dat, oligarhii, cercul apropiat vor începe să se sature de toate restricțiile care îi vizează, inclusiv asupra averilor lor. La un moment dat, vor spune: Nu pot să îmi vizitez amanta La Marea Adriatică. Nu pot să îmi trimit copiii la școală în Londra sau Stanford. Atunci, cred că ar putea să se întâmple ceva”, a afirmat Ben Hodges. 

Toate aceste restricții ar putea fi contra liderului de la Kremlin și a tovarășilor săi, pe măsură ce războiul devastator continuă să se desfășoare. Hodges susține că un mod esențial prin care Occidentul poate înfrânge Rusia în războiul său devastator împotriva Ucrainei este să o izoleze de restul lumii.

Presiune menținută

Sancțiunile impuse oligarhilor au fost considerate o tactică inteligentă pentru a-i determina pe unii dintre ei să se opună Kremlinului. Mulți dintre aceștia au fost forțați să se confrunte cu dilema între a-și menține identitatea națională și a-l sprijini pe Putin sau a condamna invazia și a fi excluși din Rusia.

Sute au ales să-l sprijine pe dictator în expansiunea sa nemiloasă în timp ce se ascundeau de Occident. Însă, după mai bine de doi ani și jumătate de la impunerea restricțiilor devastatoare, Putin continuă să lanseze atacuri zilnice pe teritoriul ucrainean.

Hodges crede că acum este momentul să fie menținută presiunea asupra Rusiei și a indivizilor săi bogați și puternici.

 „Trebuie să izolăm Rusia din punct de vedere diplomatic, economic, politic și militar de restul lumii. Apoi trebuie să-i pedepsim de fiecare dată când fac ceva. Înfrângerea Rusiei trebuie să fie obiectivul nostru strategic: asta înseamnă că vom face tot ce este necesar pentru a o realiza”, a adăugat fostul comandant al armatei americane. 

O altă metodă

O altă modalitate prin care Hodges consideră că Putin ar putea fi înlăturat este prin răzvrătirea propriilor săi cetățeni împotriva lui.

În martie 2024, Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu 87% din voturi, menținându-se astfel la putere până cel puțin în 2030. Dar dacă încrederea de lungă durată în liderul său începe să scadă, schimbarea ar putea apărea rapid.

 ,,Oamenii din Rusia trebuie să decidă când s-au săturat. Nu vezi cu adevărat proteste pe stradă în Rusia, așa cum ai văzut chiar și în Minsk, Belarus sau chiar în capitala Iranului, Teheran. Nu vezi asta în Rusia. Și cred că, la un moment dat, asta se va schimba. Nu știu când vor ceda în final”, mai susține Ben Hodges. 

Bătăliile constante l-au determinat pe Putin să anunțe că este „gata să negocieze”, la doar câteva săptămâni după ce soldații ucraineni au pătruns în Rusia.

Vladimir Putin a spus că Kremlinul este dispus să reia un acord eșuat din negocierile mediate între Kiev și Moscova de la Istanbul, desfășurate la începutul războiului.

Un Putin bătrân în vârstă de 71 de ani, a spus că China, India și Brazilia ar putea acționa ca mediatori în eventuale noi negocieri de pace.

El a declarat recent la Forumul Economic Oriental din Vladivostok că: „Dacă Ucraina dorește să continue negocierile, poate face asta”.

Dictatorul a mai menționat anterior posibilitatea negocierilor de pace, dar a insistat întotdeauna că Rusia va lua sau va păstra teritoriile ucrainene ocupate.

Kievul a spus anterior că nu va negocia direct cu Rusia în cadrul oricăror discuții pentru a pune capăt războiului, susținând ferm că nu va ceda niciun teritoriu.

Declarația liderului de la Kremlin referitoare la negocieri vine în contextul în care Putin a lansat un atac devastator cu rachete hipersonice și drone în Liov, un oraș în vestul Ucrainei, săptămâna aceasta, ucigând șapte persoane.

Președintele Volodimir Zelenski a condamnat ultimul atac al Rusiei asupra zonelor civile ca fiind „atacuri teroriste rusești asupra orașelor ucrainene”. Liderul de la Kiev a repetat apelurile sale către aliații săi occidentali de a ajuta apărarea antiaeriană a Ucrainei și de a le permite să utilizeze armele cu rază lungă de acțiune occidentale în Rusia pentru a opri avalanșa de atacuri asupra zonelor civile.

Lupta a crescut drastic în ultima lună, după ce Ucraina a ripostat împotriva lui Putin cu o  invazie în regiunea rusă Kursk.

Forțele curajoase ale Kievului au pătruns în satele de peste granița rusă în prima invazie pe teritoriul rus de la cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând că acum controlează peste 1.200 de kilomtri pătrați din teritoriul lui Putin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite