„Putin este un agresor”. Șeful CIA susține că Occidentul nu trebuie să fie intimidat de amenințările nucleare ale Moscovei

0
Publicat:

Liderii occidentali nu ar trebui să fie intimidați de amenințările Kremlinului privind escaladarea nucleară, a declarat sâmbătă șeful CIA, în mijlocul unei dezbateri cu privire la utilizarea rachetelor anglo-franceze Storm Shadow pe teritoriul Rusiei.

Occidentul nu trebuie să fie speriat de amenințările lui Putin, susține șeful CIA FOTO Arhivă
Occidentul nu trebuie să fie speriat de amenințările lui Putin, susține șeful CIA FOTO Arhivă

Bill Burns, aflat într-o vizită la Londra alături de șeful MI6, a spus că SUA au ignorat o amenințare nucleară rusă în toamna anului 2022, demonstrând că amenințările Moscovei nu ar trebui întotdeauna luate literal, potrivit The Guardian.

„Putin este un agresor. Va continua să facă astfel de amenințări din când în când”, a spus Burns. „Nu ne putem permite să fim intimidați de aceste amenințări... trebuie să fim atenți la ele. SUA au oferit un sprijin uriaș Ucrainei și sunt sigur că președintele va lua în considerare alte modalități prin care să îi putem sprijini.”

Armistițiu în Gaza

Directorul CIA a mai spus că SUA lucrează intens la noi propuneri pentru un armistițiu în Gaza, cu noi „texte și formule creative”. Speră că un nou plan, realizat cu ajutorul mediatorilor din Qatar și Egipt, va apărea „în următoarele zile”.

Cu toate acestea, Burns a adăugat că nu era clar dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Hamas Yahya Sinwar sunt dispuși să ajungă la un acord. Este o chestiune de voință politică, a spus el: „Dacă liderii de pe ambele părți recunosc că este suficient și că a venit timpul să ia decizii dificile.”

Israelul a reușit „să degradeze sever” capacitățile militare ale Hamas în ultimele 11 luni, a spus Burns, dar nu a eliminat mișcarea într-un război care a creat o criză umanitară severă. „Este și o mișcare și o idee”, a spus șeful spionajului, și nu poți „ucide o idee decât cu una mai bună”, ceea ce înseamnă că trebuie să existe o speranță pe termen lung pentru palestinieni.

Americanii credeau că Rusia va folosi arme nucleare

În ceea ce privește Ucraina, veteranul șef al spionajului a fost întrebat dacă există îngrijorări la Washington și în alte capitale occidentale cu privire la riscul escaladării războiului prin permisiunea de a folosi rachetele Storm Shadow, care au o rază de acțiune de cel puțin 300 km, pe teritoriul Rusiei.

„Nimeni nu ar trebui trateze superficial riscurile escaladării”, a spus Burns unei audiențe la un eveniment organizat de Financial Times la Londra. El a declarat că, de fapt, CIA credea că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice pe câmpul de luptă în Ucraina în primul an de război.

La acea vreme, trupele ruse fuseseră respinse în nordul Ucrainei și abandonaseră Hersonul în sud, ceea ce a dus la credința că Rusia ar putea încerca să folosească o armă nucleară dacă ar apărea o înfrângere totală. În orice caz, linia frontului s-a stabilizat la scurt timp după aceea.

SUA, îngrijorate de ajutorul oferit de Iran

Burns și-a exprimat îngrijorarea că Iranul ia în considerare furnizarea de rachete balistice Rusiei, dar nu a confirmat dacă CIA crede că a făcut-o deja. Ar fi o „escaladare dramatică” a relației dintre cele două țări

Până acum, Teheranul a furnizat doar drone mai puțin eficiente pentru Rusia, pe care aceasta să le folosească în Ucraina.

Spioni ruși în Europa

Burns și omologul său britanic, șeful MI6, Sir Richard Moore, nu mai apăruseră împreună în public până la apariția surpriză la evenimentul de la Kenwood House din Hampstead, Londra. Securitatea strictă a făcut ca membrii audienței să fie informați cu doar 15 minute înainte cine va apărea.

Moore a spus că există îngrijorări că spionii ruși devin din ce în ce mai neglijenți în Regatul Unit, Europa și alte părți pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

„Cred că serviciile de informații rusești au devenit puțin sălbatice, sincer”, a spus șeful spionajului britanic, arătând spre o serie de atacuri cu incendii provocate în Regatul Unit și în alte părți ale Europei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite