Doi copii şi mama lor au fost la un pas de moarte: s-au intoxicat cu monoxid de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine simbol FOTO Adevărul
Imagine simbol FOTO Adevărul

Doi copii de şapte luni şi, respectiv, trei ani împreună cu mama lor, originari din satul Pârliţa, raionul Făleşti, s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Ei au fost salvaţi de la moarte datorită soţului care i-a găsit pe toţi trei în comă şi a chemat de urgenţă ambulanţa.

Şefa Secţiei primiri urgenţe, Ala Condrea, a declarat că, în cazul în care ambulanţa ar fi fost chemată cu o întârziere de doar câteva minute, nimeni nu ar mai fi putut fi salvat.

Ala Condrea a spus că familia se încălzea de la sobă. În seara incidentului femeia a fost trezită de faptul că micuţul de 7 luni a început să vomită. Imediat şi-a sunat soţul, care era la muncă, însă până acesta a ajuns acasă, femeia leşinase. Bărbatul a chemat ambulanţa. Femeia şi copiii au fost aduşi la spital în stare gravă, fiind deja în faza de intoxicaţie profundă, în comă. Medicii au intervenit imediat. Pericolul de deces a fost depăşit însă mama şi copiii vor rămâne internaţi încă o săptămână. Medicii nu exclud însă că pe viitor copiii ar putea avea probleme de respiraţie şi la nivel de sistem nervos, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, 80% din numărul total de incendii au loc în sectorul locativ. Încălcarea regulilor de exploatare a sobelor este cea mai frecventă cauză de declanşare a incendiilor în perioada rece a anului. Ala Condrea a subliniat că trebuie să existe obligatoriu un control permanent al sistemelor de încălzire. „Dacă s-ar monitoriza şi verifica sistemul de încălzire, ar putea fi evitate astfel de situaţii”, a spus medicul.

Ofiţerul de presă la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a menţionat pentru sursa citată că atât la începutul sezonului de încălzire, cât şi pe parcursul acestuia, sobele trebuie să fie verificate şi curăţate, fisurile să fie astupate, deoarece generează pericol de intoxicare. Părinţii niciodată nu trebuie să-şi lase copiii ziua de unii singuri cu focul aprins în sobă, iar pe timp de noapte focul trebuie să fie stins. Verificarea şi curăţarea sobei trebuie să fie încredinţată specialiştilor. De asemenea, în astfel de cazuri, până vine ambulanţa, toate persoanele intoxicate trebuie să fie scoase afară şi să li se facă respiraţie artificială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite