Doi businessmeni moldoveni întemniţaţi la Tiraspol s-au plâns la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalii Beşleaga şi Serghei Bevziuc, în sala de judecată FOTO: Promo-Lex
Vitalii Beşleaga şi Serghei Bevziuc, în sala de judecată FOTO: Promo-Lex

Fondatorii întreprinderii de îmbuteliere a apei minerale „Varniţa-Unicum“ se află de aproape nouă luni în temniţele din stânga Nistrului. Grav bolnavi, ei s-au plâns la CEDO de detenţie ilegală, tortură şi tratament inuman.

Acum 14 ani, Vitalii Beşleaga şi Serghei Bevziuc, doi cetăţeni ai Republicii Moldova, au fondat o întreprindere de îmbuteliere a apei minerale şi de producere a băuturilor răcoritoare în satul Varniţa din municipiul Bender, care se află sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale. Pentru a putea produce şi vinde fără probleme apa minerală „Varniţa-Unicum“ pe ambele maluri ale Nistrului, ei au înregistrat câte un SRL în Republica Moldova şi în regiunea transnistreană, plătind impozite şi aici, şi acolo. În aprilie 2013, Vitalii Beşleaga, fiind şi consilier local în Varniţa, a participat activ la protestele împotriva instalării posturilor „vamale“ transnistrene în localitate, înfruntându-l chiar pe aşa-numitul ministru de Interne, Ghenadi Kuzmiciov.   

„Din acel moment, au început presiunile asupra familiei lui şi asupra întreprinderii. Cei doi oameni de afaceri au devenit victime pentru că s-au opus deschis regimului de la Tiraspol“, a declarat, într-o conferinţă de presă, juristul Pavel Postica, director de program la Asociaţia „Promo-Lex“.

Li s-au cerut 150.000 de dolari

Potrivit avocatului, separatiştii le-au cerut businessmenilor 150.000 de dolari „ca să-i lase în pace“. Pe 13 noiembrie 2013, Vitalii Beşleaga a achitat la Bender 50.000 de dolari dimineaţa şi alte 40.000 - după amiază, aflând abia ulterior că transmiterea celei de-a doua tranşe a fost filmată, servind drept probă în dosarul penal deschis împotriva lor. A doua zi, un grup de oameni a venit la întreprindere şi, după ce a procurat un camion de apă minerală, anchetatorii transnistreni au confiscat atât această marfă, cât şi banii achitaţi şi documentele firmei. Cumpărătorul şi ofiţerul de investigaţii s-a dovedit a fi fiul „ministrului“, Maxim Kuzmiciov.

Pe 15 noiembrie, adică abia la două zile de la „flagrant“, oamenii de afaceri au fost invitaţi pentru discuţii la Tiraspol, unde au fost reţinuţi şi riscă acum până la 20 de ani de închisoare pentru activitate ilegală de antreprenoriat. Ieri, „Judecătoria“ din Tiraspol a prelungit cu 60 de zile termenul de arest preventiv, în pofida problemelor lor de sănătate. În acelaşi timp, Procuratura Generală a deschis un dosar penal doar pentru faptul că reprezentanţi ai administraţiei secesioniste au intrat ilegal pe teritoriul întreprinderii şi au sustras acte şi bunuri. 

Se simt abandonaţi de Chişinău

„Se creează impresia că pentru autorităţile oficiale ale Republicii Moldova anarhia din Transnistria este avantajoasă. Oamenii care locuiesc aici, lucrează şi respectă legile Republicii Moldova, plătesc impozite în bugetul ţării, creează locuri de muncă sunt lăsaţi în voia soartei, părăsiţi de Chişinăul oficial, sunt lăsaţi să fie sfâşiaţi de puterile nerecunoscutei republici transnistrene. Cazul meu este un exemplu. S-a făcut tot posibilul ca businessul înregistrat oficial în Moldova sa fie distrus“, şi-a vărsat amarul Vitalii Beşleaga într-o scrisoare deschisă. 

Pe de altă parte, responsabilii din domeniu susţin că fac tot posibilul pentru eliberarea celor doi, însă sunt limitaţi în manevre deoarece în dosar sunt filmări cu transmiterea mitei. „Nu putem să facem mare zarvă. Putem să-i sensibilizăm pe străini, dar în orice moment transnistrenii pot arăta aceste probe şi oricine va spune că este o infracţiune care se pedepseşte în toată lumea. Noi întreprindem ce putem. Ne-am adresat tuturor participanţilor în procesul de negocieri, am solicitat să ne permită accesul în penitenciar, însă, cu părere de rău, am fost refuzaţi. Singurul lucru care ne-a reuşit a fost vizita reprezentanţilor OSCE. Suntem în contact direct cu rudele şi lucrăm în vederea eliberării celor doi, dar e greu“, ne-a explicat Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru Reintegrare.

Au probleme grave de sănătate

În luna mai, Organizaţia Mondială împotriva Torturii (OMCT) a cerut intervenţia autorităţilor din Republica Moldova şi administraţiei, de facto, a regiunii transnistrene pentru ca cei doi deţinuţi să fie transferaţi în instituţii specializate sau în spitale civile, unde să beneficieze de investigaţii medicale şi tratament pentru bolile lor. Asta după ce Secretariatul Internaţional al OMCT a fost informat despre starea lor critică de sănătate şi lipsa unor îngrijiri medicale adecvate în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol. Potrivit medicilor care i-au consultat, Vitalii Beşleaga are câteva tipuri de diabet, cataractă şi hipertensiune, iar Serghei Bevziuc suferă de paraproctită cronică şi are nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Pe 28 martie, după mai multe solicitări care au rămas fără răspuns, cei doi au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cerând ca aceasta să fie examinată în regim de urgenţă.

Până acum, peste 20 de dosare au fost comunicate guvernelor Moldovei şi Rusiei pentru detenţie ilegală în Transnistria. CEDO s-a expus, deocamdată, doar în cazul Ilaşcu.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite