Doar 10% din persoanele cu dizabilităţi din Republica Moldova au acces la piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 4% dintre edificiile publice din Chişinău sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi şi doar 10% dintre acestea au acces la piaţa muncii, se arată într-un raport al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi.

Printre principalele concluzii ale raportului este faptul că în Moldova nu există statistici oficiale privind tipurile de dizabilităţi, ci se operează doar cu gradul de dizabilitate, acesta fiind mediu, accentuat, sever, şi cauzele care au dus la dizabilitate. „Republica Moldova are foarte multe restanţe la capitolul respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Cadrul normativ existent este unul favorabil, dar lipsesc mecanisme de implementare a acestuia. Cele mai stringente probleme pe care urmează statul să le rezolve în scurt timp ţin de respectarea drepturilor politice, dreptului la capacitate juridică, dreptului la muncă, la educaţie, la sănătate şi la condiţii accesibile pentru  persoanele cu dizabilităţi”, a declarat directorul executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter.

În raport se constată faptul că statul cheltuie în fiecare an câte 13,5 milioane de lei pentru prestaţii sociale, costurile de incluziune socială sunt însă acoperite parţial sau deloc. Totodată, doar 4% dintre edificiile publice din Chişinău sunt accesibile şi doar 10% din persoanele cu dizabilităţi au acces la piaţa muncii. „Toate persoanele cu dizabilitate sunt afectate de lipsa condiţiilor de accesibilitate. Nu este vorba doar de accesibilitatea fizică, dar şi de accesibilitatea la informaţie, participarea la viaţa socială”, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei „Motivaţie”, Igor Meriacre.

Documentul atestă şi deficienţe în asigurarea cu echipamente de mobilitate, dispozitive medicale şi tehnice compensatorii, interpreţi de limbaj mimico-gestual raportat la numărul de persoane cu deficienţe de auz, materiale didactice accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere şi mintale.

Autorii documentului recomandă crearea unui centru tehnic de cercetare şi adaptare a autovehiculelor cu sisteme de ghidare manuală, creşterea nivelului de finanţare publică pentru instruirea şi angajarea unui număr suficient de interpreţi a limbajului semnelor, admiterea elevilor cu dizabilităţi la liceu fără aplicarea probelor de concurs, majorarea alocaţiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate. 

Raportul de alternativă va fi accesibil pentru consultări până la 17 decembrie. În perioada 15 august – 2 septembrie 2016, în cadrul sesiunii a XVI-a a Comitetului ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, va avea loc audierea Moldovei prin prisma Raportului de Stat şi a Raportului de alternativă al societăţii civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite