DEZBATERE ELECTORALĂ (4) Ce trebuie să facă un primar pentru a opri construcţiile ilegale?
0Construcţiile ilegale au împânzit oraşul Chişinău, l-au urâţit prin neomogenitate şi au redus din spaţiile verzi. Acest lucru a generat acte de corupţie şi dezamăgirea chişinăuienilor. Ce trebuie să facă un primar ca să oprească fenomenul construcţiilor ilegale?
Oazu Nantoi (PPEM): Mizăm foarte mult pe colaborarea cu deputaţii
Această problemă are mai multe aspecte. Un aspect este că nu există un cadru juridic legal, tranşant în ceea ce priveşte privatizarea loturilor de pământ. Dacă noi am fi analizat toate deciziile CMC în ceea ce priveşte privatizările terenurilor aferente, o să vedem următoarea situaţie: este o construcţie privatizată de cineva, convenţional vorbind - o poiată, şi în jurul ei se declară teren aferent, care se privatizează la preţ normativ, nu la licitaţie. Loturi absolut nejustificate ca dimensiuni.
Noi avem o problemă mare cu privatizarea prin licitaţii, deoarece procentul teritoriilor privatizte prin licitaţii, care ar trebui să aducă bani în buget, este foarte mic. Acolo se trişează, se înscenează conflicte artificiale, se duce în instanţă şi indiferent de rezultatul licitaţiilor instanţa anunţă câştigătorul care se alege cu o bucată de pământ în municipiul Chişinău. Noi mizăm foarte mult pe colaborarea cu deputaţii din Parlament, ca să propunem iniaţitive legislative care să creeze un cadru juridic absolut coerent şi transparent în ceea ce priveşte privatizarea loturilor de pământ. Se cere, ceea ce considerăm drept o prioritate, adoptarea unei noi organigrame a Primăriei, pentru ca această organigramă să fie adaptată inclusiv la această problemă. Sigur că trebuie să luptăm consecvent, în parteneriat cu CMC, ca să nu apară acele clenciuri juridice care permite persoanelor cu interese meschine să-şi realizeze interesele construind, în special, în zonele verzi ale oraşului.
Dorin Chirtoacă (PL): Este nevoie de modificarea legii. Primăria nu poate stabili amenzi
Referitor la construcţiile ilegale, dincolo de competenţele modeste pe care le-am putea exercita noi, este nevoie de modificarea legii pentru transmiterea administraţiei publice locale a dreptului de a constata ilegalitatea şi de a pedepsi răufăcătorul. Astăzi, Primăria nu are dreptul să intervină în niciun fel în regim de putere publică pentru a-i pedepsi pe cei care construiesc ilegal. Putem să scriem o scrisoare la Inspecţia de stat în construcţii, care trebuie să vină să constate. Apoi, procesul verbal este remis instanţei de judecată spre examinare şi trec trei ani de zile până se examinează hârtia. Între timp, contrucţia este gata ridicată. Noi, de câteva ori am emis documente pe baza cărora am cerut demolarea anumitor construcţii pornite ilegal. Dispoziţiile noastre au fost atacate în judecată, a fost chemată poliţia şi ne-au fost nouă deschise dosare administrative şi penale pentru faptul că am atentat la proprietatea privată a unui cetăţean. Nu avem legislaţie corespunzătoare. Doar dacă în faza incipientă agentul economic sau persoana fizică ce construiesc nu au absolut niciun document, noi reuşim cu câteva tractoare să aducem în stare iniţială ceea ce a fost pornit ilegal. Aşa s-a întâmplat la intersecţia străzilor Nicolae Iorga cu Alexei Mateevici, unde s-a încercat construcţia unui fundament de terasă fără niciun fel de document. Pentru că era în fază incipientă şi n-au reuşit să meargă în instanţă, să conteste actele, în 24 de ore am reuşit să aducem în ordine. Dar nu se poate şti cât de obraznic poate fi unul sau altul. Şi avem nenumărate cazuri când oamenii profită de lipsa unei legislaţii adecvate.
Monica Babuc (PD): Vom scurta perioada de eliberare a autorizaţiei de construire
În primul rând, primarul trebuie să fie mai exigent când vine vorba de eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie. Şi o să vă dau un exemplu interesant în acest sens. Documentându-mă pentru programul de măsuri pentru Chişinău, am aflat, de exemplu, că Republica Moldova se plasează pe locul 175 din 189 de ţări într-un clasament Doing Business din 2015 care măsoară viteza în care sunt eliberate autorizaţiile de construire. În practică, acest lucru înseamnă că eliberarea unei autorizaţii de construire în Chişinău durează 247 de zile şi conţine 27 de proceduri! Este evident că un astfel de sistem îi împinge pe mulţi dintre cei care vor să construiască în Chişinău, să o facă în mod ilegal. Eu şi echipa mea vrem să schimbăm această situaţie, prin măsuri active, care să scurteze perioada de eliberare a autorizaţiei de construire şi care să reducă tentaţia unora de a încălca legea. Pe de altă parte, trebuie să creştem şi penalităţile pentru orice construcţie ilegală.
Serafim Urechean (PLDM): O să stopăm totul ce s-ar putea de stopat astăzi
Să nu încalce legea. Un primar care vrea să gestioneze o municipalitate trebuie să fie competent, să iubească oamenii. Eu, venind în oraş în 1994, am înregistrat 5.000 de construcţii abuzive. În 11 ani noi am ajuns la vreo mie şi ceva - unele au fost demolate, altele au fost legiferate, pe unde era posibil. Acum, această situaţie, care în afară de un nihilism total ce strică înfăţişarea urbei, eu nu pot să-i dau un alt calificativ. Sigur că totul ce s-ar putea de stopat astăzi, inclusiv distrugerea spaţiilor verzi, o să stopăm. Vreau să vă spun că în anul 2014, comparativ cu 2013, municipalitatea a pierdut 800 de hectare de spaţii verzi. În trecut, fiecărui locuitor al urbei îi revenea câte 47 metri pătraţi; în prezent noi am pierdut câte 11 metri pătrţi. Este o batjocură faţă de spaţiile verzi, cum ar fi Grădina publică din Valea Trandafirilor, unde deja în centrul acesteia sunt construite clădiri cu multe etaje. Eu cred că nu avem niciun drept să tolerăm această situaţie mai departe. În toate grădinile publice din Chişinău continuă această situaţie, această debandadă - Valea Trandafirilor, Valea Morilor, Pădurea de la Râşcani. 800 de hectare pierdute din cauza încălcărilor nomelor în construcţie, din cauza incompetenţei administraţiei locale sau din cauza unor interese meschine cu ţeluri de îmbogăţire a celor care adminsitrează oraşul. Eu am fost şocat când domnul Grozavu îmi spunea despre zona Circului, acolo unde încă din vremea sovietică nu se permitea construcţia clădirilor, pentru a elibera terenul pentru un stadion cu 60 de mii de spectatori. El mi s-a jurat, la şedinţa Curţii de Conturi, că acea construcţie de acolo e abuzivă, dar colegii lui mi-au demonstrat că acele clădiri cu 7 etaje care se construiesc după Circ au fost autorizate de domnul Grozavu. Şi eu i-am spus, că noi am învăţat împreună: „Dacă ar învia Petuhov, care era as în arhitectură, atunci el ar muri din nou de măgăriile pe care le faci tu în municipiul Chişinău”.
Vasili Chirtoca (PCRM): Peste tot se construieşte. Oamenii se gândesc că mâine va mai apărea ceva
Problemele legate de spaţiile verzi sunt foarte importante. Noi atragem atenţia asupra acestui aspect. În loc de copaci apar clădiri. Viceprimarul nostru a spus odată că nu este parc peste tot pe unde cresc copaci. Interesantă frază având în vedere că noi nu avem stabilite hotarele parcurilor. Dacă vrei să stabileşti aceste hotare nu este greu. Eu am încercat să văd ordinea de zi a sedinţei Primăriei care a fost stopată şi eu am văzut acolo câteva puncte. De exemplu, la Calea Ieşilor este propus de conducerea Primăriei, de către primarul Chişinăului, să fie tăiaţi copacii din faţa caselor şi să se realizeze acolo o parcare. Nu ştiu cum va arăta această parcare, dar în Chişinăul care s-a format în 200 de ani nu sunt locuri libere. Acest lucru nu-l înţelege conducerea oraşului. Peste tot se construieşte. Oamenii se gândesc că mâine va mai apărea ceva.
Multe construcţii nu sunt legale, ci legalizate de către conducerea Chişinăului. Dacă vorbim despre construcţii ilegale trebui să înţelegem că mulţi oameni nici nu cunosc legea în domeniul construcţiilor şi ce drepturi au. Noi trebuie să scriem o scrisoare la toate persoanele juridice şi fizice din oraş şi să lămurim care este legislaţia în domeniul construcţiilor. Este foarte important să se înţeleagă cum răspunde persoana care încalcă legea. După aceasta, tot ce va fi ilegitim va fi demolat. Eu o să fac tot posibilul să fie demolate construcţiile ilegale.
Oleg Brega (PDA): Primarul trebuie să demoleze construcţiile care sunt ilegale
Deocamdată, primarul Chirtoacă, la sfârşit de al doilea mandat, a făcut o treabă bună - a convins Consiliul Municipal şi a votat un regulament despre demolarea construcţiilor ilegale. Însă, chiar recent am vorbit cu nişte oameni din sectorul Centru care spun că sunt înconjuraţi de construcţii ilegale şi care sesizează de mulţi ani şi pretorul de sector, şi primarul, şi mai ales viceprimarul Grozavu, care este obligat printr-un regulament să se ocupe de acest lucru - nimic nu se face. Şi e vorba de nişte garaje care stau pe marginea lotului. Ce să mai zicem de blocuri mari, unde sunt băgate milioane? E clar că e corupţie în Primărie şi oamenii ăştia nu vor să aplice legile care sunt obligatorii pentru toţi şi chiar regulamentele votate de ei înşişi. Primarul trebuie să aplice legile şi regulamentele - să demoleze construcţiile care sunt ilegale.
Ilian Caşu (PN): Chişinăul creşte haotic
Există lege care nu permite eliberarea autorizaţiilor de construcţii pe terenuri de joacă - cazul celebru de la Ciocana; nu permite instalarea chioşcurilor pentru ţigări şi gherete pe trotuare. Vă dau exemplul intersecţiei străzilor Bănulescu-Bodoni şi Columna, unde se află ghereta Cebacot, care vinde liber ţigări, gumă de mestecat şi apă minerală pe trotuar. Personal, am protestat în 2010 la ora 7:30 dimineaţa şi am mai adunat câţiva cetăţeni, ne-am revoltat, am sunat la Primărie. Primăria ne-a spus că trebuie să scriem o plângere. Când am cerut documentele de la patron, totul era perfect, în ordine, şi indicat că are dreptul să-şi aşeze pe o treime de trotuar ghereta.
Primăria încalcă legea şi creează aceste probleme enorme, pentru că sunt interese, este lobby şi cedează interesul meschin în defavoarea interesului public. Un element important al programului meu spune că este stringent necesar să se aprobe un nou plan general de urbanism al municipiului Chişinău. Acum Chişinăul creşte haotic. Unde i-a trăsnit unui businessman, acolo a trântit o casă. Acolo nu-i nici grădiniţă, nici şcoală, nici drum, nimic. Pur şi simplu, a obţinut acest lot şi e fericit că o să facă bani etc.
Şi alţi candidaţi vorbesc despre necesitatea aprobării acestui plan. Este necesar, dar nu şi suficient. Foarte mult contează modalitatea în care va fi aprobat acest plan de urbanism. Este foarte important să fie implicaţi cât mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Chişinău, specialişti de peste hotare. Platforma trebuie să fie un instrument de atragere a investiţiilor. Este cazul oraşului Timişoara.
În 2007 s-a aprobat cu asistenţă de la PNUD. S-au cheltuit resurse, pentru că este un document serios, este un document tehnic. Însă Primăria lui Dorin Chirtoacă cu desăvârşire a ignorat acest plan şi el se ignoră în continuare. Deci, răspunsul scurt este - primarul şi Primăria nu trebuie să încalce legea. Atunci când se ajunge la „bespredel” (haos - n.n.), primarul trebuie să fie primul alături de orăşeni şi să apere Chişinăul de ilegalităţi.
Zinaida Grecianîi (PSRM): Voi propune, până în decembrie 2015, un plan urbanistic general
Pentru a asigura o dezvoltare durabilă unui oraş-metropolă este necesar un program fundamentat pe o strategie, pe o expertiză, pe politici urbane integrate. Voi propune, până în decembrie 2015, un plan urbanistic general care să fie respectat. Lipsa unor reguli urbanistice a transformat oraşul în unul pestriţ, au apărut construcţii haotice. Totodată, voi dispune să fie stopate toate construcţiile problematice, care la această oră sunt peste două mii. Pe de altă parte, trebuie să facem o expertiză a vechilor imobile, care au un risc seismic ridicat. Locuim într-o zonă geografică unde au loc frecvent cutremure şi nu ne putem juca cu viaţa oamenilor. Clădirile expuse unui risc seismic trebuie consolidate cu fonduri municipale. Nu putem să punem această povară pe umerii oamenilor şi aşa sărăciţi şi împovăraţi. Împreună cu locuitorii vom face ordine în oraşul nostru!