Deputat PAS, despre majorarea tarifului la gaz: Suntem ostaticii războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Gradinaru FOTO IPN
Vasile Gradinaru FOTO IPN

Guvernul va ajuta familiile cu venituri modeste să facă faţă facturilor mari la gazele naturale. O spune deputatul PAS, Vasile Grădinaru, potrivit căruia majoritatea parlamentară va susţine în plen proiectul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de sprijin a cetăţenilor pentru perioada rece a anului, notează IPN.

Reprezentanţii PAS spun că o nouă majorare a tarifului la gazele naturale nu poate fi pusă pe seama guvernării, ci pe seama războiului din Ucraina.

La sfârşitul săptămânii trecute Moldovagaz a expediat ANRE o solicitare de ajustare în creştere a tarifului la gazele naturale, majorarea fiind argumentată prin creşterea preţului de achiziţie a gazului. Astfel, dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, tariful la gaz va fi de 23,5 lei, fără TVA. Deputaţii PAS spun că decizia finală aparţine ANRE, iar prioritatea guvernării este să majoreze veniturile populaţiei şi să le ofere sprijin suplimentar categoriilor social-vulnerabile.

„Dacă ANRE va lua decizia de majorare, sperăm să fie fundamentată. Misiunea noastră este să ne gândim cum amortizăm acest nou tarif pentru consumatorul final. Această creştere nu este cauzată de efecte interne, ci de creşterea preţului de achiziţie la nivel mondial. Noi suntem ostaticii acestui război din Ucraina, suntem ostaticii războiului purtat de Gazprom cu cei care susţin Ucraina. Scopul nostru este să ajutăm oamenii. Pe de o parte, se lucrează pe dimensiunea diversificării energetice, să putem achiziţiona şi depozita gaz. În plus, vom veni cu ajutor ţintit pentru cei care au cea mai mare nevoie, în factură, şi preconizăm creşteri salariale şi creşterea plăţilor sociale”, a spus deputatul PAS, Vasile Gradinaru, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Experţii în domeniul energetic spun că solicitarea Moldovagaz de majorare a tarifului este una argumentată, în condiţiile creşterii preţului de achiziţie. Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, califică drept judicioasă şi propunerea Moldovagaz de stabilire a unui tarif diferit pe perioada de vară faţă de tariful din perioada rece a anului.

„Tariful actual este calculat având la bază un preţ de import de 696 de dolari. ANRE a considerat că, în medie, plătim pe lună 696 de dolari pentru gaz. În realitate, în această lună plătim 980 de dolari. De unde să ia Moldovagaz diferenţa? Sau înregistrează datorii şi atunci riscăm să fim deconectaţi, sau nu achită alte plăţi şi nu reuşesc că facă planul investiţional. Ni se pare raţională propunerea de a stabili preţ diferenţiat pentru perioada de vară şi cea de iarnă. Pentru că vara consumăm puţin, iar iarna când consumăm mai mult, să fie un alt tarif, mai mic. În perioada rece a anului şi Guvernul va trebui să vină cu măsuri ţintite de sprijin”, a spus Sergiu Tofilat.

În prezent, cetăţenii Republicii Moldova achită 18,6 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite