Democraţii îşi cer scuze de la jurnalişti pentru că le-au îngrădit accesul la informaţie. ONG-urile de media s-au autosesizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat din Moldova a anunţat că regretă situaţia creată miercuri, 13 ianuarie, la sediul partidului din Chişinău, în care jurnalişti de la mai multe instituţii media au fost încuiaţi în sediul formaţiunii mai multe minute. Jurnaliştii aşteptau să ia declaraţii de la membrii PD după şedinţa Biroului Politic, aceştia părăsind, între timp, sediul.

„Ne cerem scuze faţă de jurnalişti pentru acest incident - care nu caracterizează nicidecum atitudinea noastră faţă de reprezentanţii mass-media”, se arată într-un comunicat al PD.

Deoarece jurnaliştii au fost împiedicaţi să iasă din clădire de către un paznic care le-a încuiat uşa, formaţiunea PD admite că acest comportament al portarului este necivilizat. „De asemenea, ne delimităm în mod public de comportamentul paznicului angajat la sediul nostru din Chişinău, comportament pe care îl considerăm necivilizat şi deplasat. Vom lua toate măsurile necesare pentru a evita repetarea acestei situaţii pe viitor şi ne reafirmăm deschiderea de a continua colaborarea cu reprezentanţii mass-media, în condiţii de maxim profesionalism”, informează formaţiunea politică.

În urma acestui incident, mai multe ONG-uri de media s-au autosesizat, condamnând acţiunile şi calificându-le drept drept încălcări grave ale legislaţiei. Acestea solicită Ministerului de Interne al Republicii Moldova să ia măsurile de rigoare faţă de persoanele care au îngrădit accesul la informaţie al jurnaliştilor, iar Partidului Democrat - să investigheze situaţia privind aplicarea interdicţiilor faţă de reprezentanţii mass-media, să informeze public despre măsurile luate şi să excludă astfel de încălcări pe viitor.

Potrivit Legii privind accesul la informaţie, oricine are dreptul „de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale”. De asemenea, Legea presei, garantează dreptul jurnalistului de a obţine şi a difuza informaţii. Iar Codul penal stipulează că împiedicarea intenţionată a activităţii mass-media se pedepseşte conform legii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite