De Ziua Limbii Române, politicienii caută răspunsuri la întrebări existenţiale, iar oamenii simpli nu sunt cerţi de limba vorbită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Corman, Nicolae Timofti şi Iurie Leancă au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare printre ultimii. FOTO: Tudor Iovu
Igor Corman, Nicolae Timofti şi Iurie Leancă au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare printre ultimii. FOTO: Tudor Iovu

În timp ce toţi oficialii au subliniat importanţa sărbătorii şi necesităţii de a vorbi corect limba română, unii oameni au spus că vorbesc moldoveneasca, iar alţii că celebrează sărbătoarea Limba Noastră.

Sărbătoarea limbii a început cu stângul la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Membrii şi liderii de partid le-au luat-o pe dinainte înalţilor demnitari. Preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, au depus ultimii câte un buchet la monumentului domnitorului.

Pe fundalul imnnului cântat în Grădina Publică de un cor în straie naţionale, demnitarii au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu şi cel al lui Grigore Vieru. Primul care a definit pentru sine Ziua Limbii Române a fost preşedintele Parlamentului Igor Corman.

„Nu mă deranjează expresia «limba moldoveneasc㻓

Oficialul a spus că sărbătoarea este o zi în care trebuie să răspundem la nişte întrebări despre cine suntem şi ce limbă vorbim. „Eu cred că nu trebuie să existe o presiune din partea politicii la sensibila întrebare a limbii. Fiecare trebuie să decidă pentru dânsul, aşa cum simte el. Eu mă consider moldovean, aşa cum se consideră părinţii mei şi cum s-au considerat bunicii. Dar limba pe care o vorbesc este limba română. Nu mă deranjează însă expresia «limba moldovenească», întrucât îmi aminteşte de Ion Creangă şi de copilărie“, a explicat diplomatic Igor Corman.

Premierul Iurie Leancă a spus cu certitudine că vorbeşte limba română. „Denumirea limbii contează, pentru că e un adevăr ştiinţific, dar nimeni nu ne împiedică să o vorbim corect. Eu am perfecţionat limba pe care o vorbesc încă din anii studenţiei, la Moscova. Motivul confuziei în privinţa denumirii corecte a limbii constă în reminiscenţa sistemului sovietic. Ar trebui să fie luate măsuri pentru a fi depăşit acest «handicap»”, a mai menţionat premierul.

Primarul general Dorin Chirtoacă a fost mai sincer cu sine şi cu presa. „Cu siguranţă, cu toţii ne dăm seama, chiar şi neprietenii, că vorbim şi sărbătorim limba română. din păcate lucrurile nu sunt corectate oficial, pentru a avea şi în acte denumirea adevărată a limbii vorbite“, s-a plâns edilul Capitalei. A şi recunoscut însă că limba română pe care o vorbeşte nu e fără de cusur. „Fiecare dintre noi mai are scăpări de rusisme, şi eu inclusiv. Contează însă limba română să fie vorbită corect în societate. Sper să ajungem la ziua în care toţi vor şti să o vorbească corect şi să o recunoască drept limba lor“, a subliniat primarul general, Dorin Chirtoacă.

Limba moldovenească, cea vorbită acasă

În timp ce demnitarii au depus flori şi au vorbit în faţa mulţimii, oamenii simpli care-şi petreceau dimineaţa în parc nu s-au arătat atât de convinşi de semnificaţia sărbătorii şi de limba pe care o vorbesc. Pe două tinere le-am întâlnit în timp ce dansau hora lângă o staţie de troleibuz. „Sărbătorim Ziua Limbii Române, dar între noi vorbim moldoveneasca. Desigur că acestea două au o diferenţă mare. Româna e cea pe care am învăţat-o în şcoală, iar moldoveneasca o vorbim acasă“, a recunoscut Cristina Panait, studentă.

Încă un tânăr, Andrei Pescov, încerca să prindă un semnat wi-fi în parc. „Astăzi văd că se celebrează Ziua Limbii Noastre. Eu nu sărbătoresc, noi acasă vorbim rusa. Înţeleg moldoveneasca, dar cunosc doar câteva cuvinte“, a recunoscut Andrei care s-a arătat cert că limba română vorbeşte este vorbită doar peste Prut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite