Ziua Limbii Române, sărbătorită de românii din afara graniţelor
0Comunităţile româneşti din imediata vecinătate a României sărbătoresc, sâmbătă, Ziua Limbii Române. Manifestările dedicate acestei zile au început încă de joi în comunităţile româneşti din Serbia şi Bulgaria, şi se vor încheia duminică.
În Voivodina (Serbia), comunitatea românească a marcat Ziua Limbii Române prin mai multe spectacole susţinute de interpreţi din România. Potrivit Romanian Global News, interpretul de muzică populară Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful „Crai Nou”, din Alba Iulia, a susţinut, joi, un spectacol la Casa de Cultură din Uzdin (Voivodina). Artiştii au reşit să ridice în picioare sutele de români veniţi să-i vadă. Invitat de onoare a fost preotul Bojan Aleksandrovic, de la biserica românească din Malainica (Valea Timocului), care a subliniat importanţa limbii române pentru păstrarea identităţii naţionale a românilor din Serbia şi a mulţumit Institutului Cultural Român (ICR) pentru organizarea evenimentului.
Partener al ICR în organizarea evenimentului a fost Comunitatea Românilor din Serbia, al cărui preşedinte este Stevan Mihailov. Cu această ocazie, ICR a donat Comunităţii Românilor din Serbia 100 de volume de carte românească, pentru a fi donate copiilor români din Voivodina.
Românii din Timoc serbează Ziua Limbii Române la Bor şi Malainiţa
În organizarea Protopopiatului Ortodox Român „Dacia Ripensis” şi a Asociaţiei pentru cultura românilor din Serbia „Ariadnae Filum” se desfăşoară, sâmbătă, la Bor (Valea Timocului) manifestarea “Limba noastră rumânească - pod pestă Dunăre”, potrivit Romanian Global News. Mănăstirea “Sf. Arhangheli şi Sf. Preacuvioasa Maica Parascheva” din Malainica este gazda altor manifestări dedicate Zilei Limbii Române. Aici, vor fi organizate, duminică, mai multe proiecţii de film despre românii din Timoc, dar şi reprezentaţii de muzică şi cântece populare româneşti.
Manifestări culturale pentru românii din Bulgaria
Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE”, din Vidin (Bulgaria) celebrează Ziua Limbii Române, sâmbătă, prin mai multe manifestări culturale. La evenimente au fost invitaţi să particile şi copiii de la clasele pilot cu predare în limba română. La organizarea manifestărilor au colaborat Casa de cultură “Sfânta Teofana Basarab”, Societatea Culturală a Vlahilor şi Biblioteca Judeţeană “Alexandru si Aristia Aman”.
În Bulgaria trăiesc peste 150.000 de români nerecunoscuţi ca minoritate naţională şi care nu au niciun drept legat de păstrarea identităţii naţionale. Fără şcoală, fără biserică în limba maternă aceştia sunt supuşi, ca şi românii din Timocul sârbesc, unei puternice presiuni de asimilare.
Ziua Limbii Române la românii din Sudul Basarabiei
Cu sprijinul ICR, românii din Sudul Basarabiei, Regiunea Odesa (Ucraina), au organizat mai multe manifestări cultural-artistice. În localitatea Pocrovca Nouă, raionul Ismail, s-a desfăşurat un concert, la care au fost invitaţi Tudor Ungureanu şi grupul “Ştefan Vodă” din Căpriana (Republica Moldova). Aceeaşi artişti concertează, sâmbătă, şi în localitatea Barta, raionul Reni.
Programul manifestărilor dedicate Zilei Limbii Române este completat cu alte două reprezentaţii ale Ansamblului „Dor Basarabean”, din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică. Partener al ICR la organizarea evenimentelor este Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”.
Concert Pasărea Colibri la Chişinău
Românii basarabeni, au partipat, vineri, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, la un concert susţinut de formaţia de muzică folk Pasărea Colibri. Aşteptaţi de mii de români basarabeni şi revenind după mai mulţi ani la Chişinău, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici şi Teo Boar au încântat publicul cu melodile lor consacrate, precum Andrii Popa, Eşarfă în dar, Vara la ţară, Miruna, Vinovaţii fără vină etc. Concertul a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcţia generală Românii de Pretutindeni.
Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august
Data de 31 august a fost stabilită pentru celebrarea Zilei Limbii Române, după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 19 februarie 2013, un proiect de lege în acest sens. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie.
Actul normativ prevede că Ziua Limbii Române este sărbătorită de autorităţile publice din România şi de reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, “prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice cu caracter evocator sau ştiinţific consacrate istoriei limbii române”.
Legea mai stipulează ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Televiziunea Română şi Radiodifuziunea să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei zile.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova încă din 31 august 1989. Asta după ce, în urma Marii Adunări Naţionale ţinută la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba română ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină.