De ce sforăie moldovenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul poate apărea şi din cauza fumatului, a utilizării
drogurilor sau a reducerii funcţiilor glandei tiroide. FOTO Adevărul
Sforăitul poate apărea şi din cauza fumatului, a utilizării drogurilor sau a reducerii funcţiilor glandei tiroide. FOTO Adevărul

Moldovenii sforăie noaptea, suferă de insomnie, dorm iepureşte sau, dimpotrivă, dorm prea mult. Acestea sunt principalele afecţiuni ale somnului cu care se confruntă oamenii. Irina Boico, medic somnolog, spune că femeile sunt mai sensibile la stresul zilnic şi din acest motiv dorm mai rău, pe când somnul bărbaţilor este adânc şi mai odihnitor.

Somnologul este medicul care tratează dereglările de somn ale oamenilor şi este o meserie relativ nouă în Republica Moldova. Irina Boico lucrează de patru ani în domeniu la clinica „Vianova” şi spune că în cazul în care omul se trezeşte prea devreme, are insomnie, se trezeşte în timpul nopţii de multe ori, doarme iepureşte sau are somnolenţă diurnă, este cazul să se adreseze la medicul somnolog.

Soţiile îşi aduc de mână bărbaţii la doctor

Majoritatea pacienţilor suferă de insomnie şi sforăie în timpul nopţii. „Adesea, soţiile îşi aduc de mână bărbaţii şi ne roagă să-l tratăm. Cauzele sforăitului pot fi unele anomalii anatomice precum deviaţia septului nazal, amigdalele hipertrofice sau obezitatea. Afecţiunea poate apărea şi din cauza fumatului, a utilizării drogurilor, a reducerii funcţiilor glandei tiroide sau a menopauzei la femei”, explică Irina Boico.

În afară de sforăit, există şi alte dereglări respiratorii care se fac simţite în somn. „Sunt oameni cărora li se opreşte respiraţia în timp ce dorm, dar ei nu realizează acest fapt. Se trezesc obosiţi şi prost dispuşi”, precizează medicul. Pentru a putea diagnostica exact un pacient, doctorii îl monitorizează pe timpul nopţii. „Pentru a depista exact care sunt cauzele problemelor respiratorii din timpul somnului efectuăm un scrinning cardiorespirator. Astfel, specialistul se deplasează la domiciliul pacientului şi îl conectează la un aparat special care îi va monitoriza calitatea somnului”, menţionează medicul somnolog.

Narcolepsia, boala care adoarme oamenii din picioare

Narcolepsia este una dintre cele mai ciudate afecţiuni ale somnului  caracterizată prin somnolenţă diurnă greu de stăpânit. În cazuri grave, omul pur şi simplu poate să adoarmă stând în picioare. Narcolepsia este mai frecventă la bărbaţi decât la femei, iar rata incidenţei variază de la o ţară la alta. În Statele Unite ale Americii, o persoană din 2.000 suferă de narcolepsie, în timp ce în Israel doar o persoană din 500.000 suferă de această afecţiune.

irina boico

Irina Boico spune că în Republica Moldova a cunoscut doi pacienţi care erau narcoleptici. „La clinica noastră au venit doi bărbaţi cu această problemă. Unul dintre ei spunea că în momentul în care i se făcea foarte somn se izola în birou şi aţipea pentru cinci-zece minute. În astfel de cazuri cred că cel mai mare risc este ca persoana să adoarmă şi să cadă pentru că s-ar putea răni”, afirmă Irina Boico. Deşi nu există leac definitiv, modificarea stilului de viaţă şi medicaţia pot să combată în mare parte simptomele bolii.

Paralizia în somn

Paralizia în somn este poate cea mai înfricoşătoare afecţiune a somnului şi se manifestă atunci când creierul se trezeşte, ochii se deschid, dar corpul nu se poate mişca. Persoana este în stare conştienţă, dar nu poate vorbi şi nici nu are control asupra muşchilor. Respiraţia nu este afectată, însă omul poate avea o senzaţie de presiune pe piept. De obicei, acest lucru îi face pe majoritatea celor aflaţi într-o astfel de stare să se trezească datorită faptului că încearcă să respire adânc. „De fapt, aceste stări durează câteva secunde, dar oamenii au senzaţia că durează minute în şir. În momentele acestea trebuie să ne relaxăm şi ne vom recăpăta controlul asupra corpului”, ne sfătuieşte medicul somnolog. Diagnosticul pacienţilor se stabileşte după realizarea unei investigaţii speciale

numită polisomnografie. „Investigaţia medicală este realizată în timpul nopţii pentru a urmări sistemul respirator, sistemul nervos şi cel cardiovascular. Astfel, pacientul doarme la clinică pentru o noapte, fiind supravegheat în permanenţă de medic. Totodată, se întregistrează totul audio şi video pentru a urmări exact ce face omul în timpul somnului. Polisomnografia se face pentru cei care au insomnie şi dereglări respiratorii”, explică Irina Boico.

Lipsa somnului este fatală pentru om

Medicul spune că somnul este influenţat în mare parte de activitatea zilnică. „Dacă am stat în pat toată ziua somnul va fi scurt, pentru că organismul este destul de odihnit. Dacă am muncit foarte mult şi am fost foarte activi fizic, în special înainte de somn, este posibil să nu putem adormi. Somnul este influenţat şi de starea noastră emoţională. Insomnia este unul dintre primele simptome ale depresiei, de altfel”, explică somnologul. „Oamenii cu dereglări ale somnului îşi pierd cumva simţul. Adesea ei spun că nu au dormit vreo zece zile, de fapt ei dorm, dar o fac superficial, iepureşte. Recomand 7-8 ore de somn pe noapte. Este important să ştim că omului, dacă îi este somn, va dormi oriunde şi oricum, indiferent de zgomot sau condiţii. Un om perfect sănătos dacă nu doarme mai mult de 7-10 zile, moare”, afirmă somnologul.

În închisori şi tabere pentru deţinuţi, cea mai eficientă tortură este privarea oamenilor de somn. Aceasta se face prin diferite metode, dar dă cele mai rapide rezultate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite