De ce BERD a redus de aproape două ori finanţarea sectorului bancar din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BERD susţine necesitatea întăririi rolului de supraveghere a BNM
BERD susţine necesitatea întăririi rolului de supraveghere a BNM

Din cauza problemelor de guvernanţă corporativă şi a lipsei de transparenţă a noilor structuri ale acţionarilor, capacitatea BERD de a lucra cu băncile autohtone s-a redus semnificativ, afirmă într-un interviu pentru "Adevărul" Sir Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Problemele de guvernanţă corporativă şi lipsa de transparenţă au un impact important asupra capacităţii BERD de a sprijini economia Moldovei, "deoarece acordăm credite IMM-urilor - un sector crucial - prin intermediul băncilor", precizează preşedintele BERD.

"Dacă interacţiunea noastră cu sistemul bancar este limitată, aceasta reduce volumul de finanţare pe care putem să-l oferim companiilor private mici şi mijlocii. Cifrele deja atestă problemele din acest sector. Creditarea sectorului bancar de către BERD a scăzut de la peste 40 de milioane de euro, în 2010, la puţin peste 23 de milioane de euro, anul trecut. În acest an, ne aşteptăm să scadă din nou, deoarece promovăm creditarea prin intermediul băncilor cu capital străin. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a sprijini eforturile autorităţilor de a consolida sistemul de reglementare şi de a combate corupţia în sistemul judiciar, care împiedică progresul în vederea fortificării guvernării corporative în bănci şi sporirii transparenţei", menţionează Sir Suma Chakrabarti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite