De 20 de ani, voluntarii americani ne ajută să dezvoltăm localităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne învaţă limba engleză şi să scriem proiecte, ne îndrumă, în special pe cei de la ţară, cum să iniţiem afaceri şi să ne îngrijim satele şi oraşele. Dacă nu i-aţi întâlnit până acum, faceţi cunoştinţă cu voluntarii Corpului Păcii

Traversează Oceanul Atlantic şi vin într-o ţară despre care aud pentru prima dată. Se lovesc de multiple bariere culturale, iar cea mai mare provocare pentru ei e să înveţe limba română. Cu toate acestea, după doi ani petrecuţi în familiile moldoveneşti, majoritatea spun că se îndrăgostesc de oamenii şi meleagurile noastre.
Este şi cazul lui Thomas Richman, un tânăr american, care până la 20 de ani nu călătorise mai departe de Washington.

„CÂND AU ROSTIT REPUBLICA MOLDOVA AM RĂMAS CONFUZ“

„Absolvisem Washington University in Saint Louis, Contabilitate şi Business, când am decis să mă înscriu în rândul voluntarilor. Nu ştiam în care colţ al lumii mă vor trimite. Atunci când au rostit Republica Moldova am rămas confuz. Nu cunoşteam despre ţara dumneavoastră nimic“, începe discuţia cu noi Thomas.
Până a ajunge în Teleneşti, timp de zece săptămâni a învăţat limba română în Chişinău. „Nu reuşeşti să înveţi tot, dar cel puţin poţi vorbi cu familiile gazdă. Am avut norocul să locuiesc într-o familie cu doi copii, care cunoşteau engleza. Aşa că m-au ajutat ei“, spune tânărul.

Se află deja de doi ani în Moldova, iar pe 9 iulie trebuie să zboare înapoi acasă. „M-am ataşat mult de această ţară, îmi plac oamenii, tradiţiile. Vorbesc de tradiţii, pentru că America este un stat tânăr, care nu are obiceiuri de secole. Această notă autentică m-a fascinat“, povesteşte Thomas cu nostalgie. Este mai modest şi nu vorbeşte despre proiectele pe care le-a dezvoltat în Teleneşti.
Localnicii însă au numai cuvinte de lauda la adresa lui. „Ne-a ajutat la dezvoltarea antreprenoriatului mic, la scrierea diferitor proiecte, la traducerea lor în limba engleză. Împreună cu liceenii, a deschis un cinematograf în aer liber. Ultimul proiect pe care l-a realizat este amenajarea unui teren de baschet în oraş“, ne spune Andrei Gavriliţa, specialist în dezvoltarea investiţiilor şi cooperare din cadrul Direcţiei Economie a Consiliului Raional Teleneşti. „De-ar fi mai mulţi tineri ca Thomas, deschişi, muncitori şi flexibili, altfel s-ar dezvolta ţara noastră“, este de părere funcţionarul.

VALCINET.MD, INIŢIATIVA UNUI TÂNĂR DIN SUA

Chiar dacă au trecut cinci ani de când nu mai este voluntar, de Ryan Elenbaum şi acum îşi amintesc sătenii din Vălcineţ, raionul Călăraşi. „Era un băiat vesel, care îi făcea pe toţi să se simtă bine“, ne spune Alexandru Curmei, primarul localităţii. Voluntarul i-a ajutat localnici să elaboreze şi să realizeze mai multe proiecte, printre care deschiderea site-ului primăriei sau fondarea unui post local de televiziune. „I-a plăcut atât de mult la noi, ca a hotărât să rămână. S-a căsătorit cu o fată, de la noi din Vălcineţ, şi au un copil, iar al doilea e pe drum“, a adăugat primarul.

DIN PRIMA ZI S-A IMPLICAT ÎN VIAŢA COMUNITĂŢII

Despre Sue Murphy, sătenii din Bobeica, raionul Hânceşti, vorbesc numai de bine. „A venit în august 2012 şi din prima zi s-a implicat în viaţa comunităţii. Ne ajută să scriem proiecte, coordonează clubul de limbă engleză“, ne povesteşte Stela Bucur, directoare asociaţiei „Always together“ din Bobeica. Cu ajutorul voluntarei, a fost amenajat un teren de joacă pentru copii. „L-am extins şi vrem să fie aici un parc pentru fitness, pentru toţi“, adaugă femeia.
Anume Sue, împreună cu alţi voluntari, a pus la cale Turul Moldovei 2013, prin care organizaţia marchează 20 de ani de activitate în Republica Moldova. „Moldova este o ţară mică şi frumoasă. Mi-am dorit să o traversez la pas“, ne spune Sue. Turul a început pe 15 iunie şi se va încheia duminică, 3 iulie, când toţi cei 120 de voluntari, se vor aduna la Chişinău.

Peste 800 de voluntari, din 1993

Agenţia guvernamentală americană Corpul Păcii a fost instituită în 1960 de către senatorul John F Kennedy. Până acum 210.000 de voluntari şi-au făcut serviciul în 139 de ţări. În Republica Moldova, Corpul Păcii a fost deschis în 1993. Astăzi, în ţara noastră se află 120 de voluntari. De la începutul programului, mai mult de 800 de voluntari au venit în Moldova. Pentru serviciile oferite, aceştia primesc o bursă simbolică, pentru mâncare şi alte necesităţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite