Cutremur politic în Republica Moldova. Ce urmează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul demisionar Vlad Filat
Premierul demisionar Vlad Filat

„Povestea de succes“ s-a evaporat. Guvernul Filat II a picat, ieri, fiind demis cu votul a 54 de deputaţi - comunişti, democraţi, grupul socialiştilor şi neafiliaţii. Greu de crezut că foştii aliaţi se vor înţelege.

După două luni de acuzaţii dure, învinuiri, scandaluri cu miniştri anchetaţi penal, interceptări telefonice scurse în presă şi războaie mediatice, foştii parteneri de coaliţie i-au dat un vot de neîncredere şefului Guvernului, Vlad Filat şi, implicit, întregului Cabinet de miniştri. Indiferent de culoarea politică, deputaţii l-au criticat pe premierul demis pentru „corupţie, contrabandă, guvernare la telefon, haosul din ţară, dezastrul din economie şi eşuarea parcursului european“, dar şi pentru că a folosit incidentul de la vânătoarea din Pădurea Domnească în scop politic.

„Cu tunurile pe alianţă“

Chiar dacă nu au votat moţiunea comuniştilor, aleşii din Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu i-au reproşat multe şefului Guvernului şi i-au cerut să-şi dea benevol demisia.

„În 2009 şi 2010 s-a folosit de susţinerea colegilor din Alianţă, de încrederea partenerilor europeni, doar pentru a deveni un om cu putere absolută şi cu o avere considerabilă“, a mai afirmat liberalul. „Asta-i alianţă? Ăsta-i prim-ministru? Eu nu vreau să fiu complice. Domnule Filat, prezenţa dumneavoastră în fruntea Guvernului înseamnă moartea Alianţei“, a tunat Mihai Ghimpu. „Astea-s tunurile Rusiei, singura ţară care câştigă în urma acestei lupte“, a mai declarat liderul liberalilor. Democratul Adrian Candu i-a reproşat premierului Vlad Filat pasul făcut la 13 februarie, când a anunţat că PLDM părăseşte acordul de constituire al AIE, astfel punând în pericol integrarea europeană a Republicii Moldova. „Un vis pentru care luptă generaţii riscă să fie spulberat, printr-un act nesăbuit. Decizia a fost una personală, plină de ambiţii şi cu miros de rivalitate. O singură persoană se crede regele-soare şi după el, potopul“, a afirmat Candu.

La fel de duri în declaraţii a fost şi reprezentanţii Opoziţiei. „Acest Guvern a discreditat alegerea oamenilor, i-a făcut de ruşine, lipsindu-i de ultimul lucru pe care-l mai aveau – speranţa în democraţie“, a declarat triumfător liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

„Domnule Filat, aţi avut practic un mandat întreg. În primul an aţi dat vina pe moştenirea guvernării comuniste, mai apoi – pe lipsa stabilităţii politice, iar de un an vă mâncaţi între voi ca câinii. Sute de mii de tineri v-au votat pentru că au visat la un viitor european“, a spus şi socialistul Igor Dodon.

Premierul demis crede însă că motivul demiterii Guvernului este, de fapt, altul decât cel anunţat în plenul Parlamentului. „Am spus lucrurilor pe nume, că în Republica Moldova există o putere paralelă, ilegală. Avem un personaj, care, dincolo de faptul că deţine controlul asupra proceselor economice, şi-a subordonat instituţii ale statului. Motivul de bază e că Vlad Plahotniuc a fost demis din prezidiul Parlamentului“, a fost replica lui Filat, după votarea moţiunii.

AIE 3, una dintre opţiuni

Chiar dacă a fost demis, liderul PLDM, Vlad Filat, este gata să se aşeze la masa de negocieri cu foştii parteneri de alianţă. Dar numai în cazul în care nu i se vor pune condiţii, iar tratativele nu vor fi mimate. „Negocierile vor avea loc nu neaparat între liderii de partide, mai ales că unii sunt tare înfierbântaţi în aceste zile“, a adăugat Filat, după şedinţa Executivului, care a avut loc la câteva ore după demisie.

Şi preşedintele PD, Marian Lupu, mai speră într-o resuscitare a Alianţei, imediat după demiterea Guvernului chemându-şi colegii la o primă întrevedere. „Dacă PLDM crede că un alt premier decât Filat nu poate exista, atunci îşi pun în acţiune strategia pe care au gândit-o de la bun început şi anume cea de a conduce ţara spre alegeri anticipate“, este poziţia lui Marian Lupu.

Anticipatele, inevitabile

Cel de-al doilea scenariu invocat de politiceni şi analişti sunt anticipatele. „Cel mai probabil, va fi mimată desemnarea unui alt premier. În final, vom ajunge la alegeri anticipate, deoarece PCRM a anunţat că nu va participa la constituirea unui nou Guvern, PD nu-l va mai accepta pe Vlad Filat în calitate de prim-ministru, iar PLDM se va recunoaşte învins dacă va propune pe altcineva în locul lui Filat“, a comentat analistul Oazu Nantoi.

„Zarurile au fost aruncate şi probabil că alegerile anticipate sunt inevitabile. În mod cert «povestea de succes» s-a evaporat. Nu este cert că partidele AIE se vor reuni într-o nouă componenţă. Sunt prea mari disensiunile şi neînţelegerile între liderii acestora“, susţine Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Chiar dacă experţii sunt sceptici în legătură cu viitorul european al Republicii Moldova, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, este optimist şi crede că ţara va reuşi totuşi să iasă din criză şi să continue negocierile pentru aderarea la UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite