Cum s-a transformat Ilan Shor din bănuit în „martor principal” după reţinerea lui Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Shor este unul dintre principalii beneficiari ai miliardului dispărut, conform Raportului Kroll
Ilan Shor este unul dintre principalii beneficiari ai miliardului dispărut, conform Raportului Kroll

Omul de afaceri Ilan Shor, care l-ar fi denunţat pe deputatul liberal-democrat Vlad Filat Procuraturii Generale, devine astfel martor principal în dosarul de la BEM şi ar putea beneficia de clauza privind „protecţia martorilor”.

Procurorul general, Corneliu Gurin, a declarat, joi, în cadrul audierilor din Parlament, că la baza cererii privind ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat stă autodenunţul fostului preşedinte al Consilului de Administrare al Băncii de Economii Ilan Shor. Potrivit lui Gurin, Shor şi-ar fi depus autodenunţul la 12 octombrie, iar în următoarea zi a fost interogat de procurori. Acesta a mai precizat că mărturiile şi actele prezentate de Ilan Shor ar fi luat Procuraturii ani de zile pentru a scoate la iveală şi a investiga fraudele.

În acest context, deputatul socialist Vasile Bolea l-a întrebat pe Gurin dacă, din momentul autodenunţului, Ilan Shor devine martor principal şi cade sub incidenţa clauzei privind „protecţia martorilor”. Procurorul general a confirmat că acesta „capătă un anumit statut”, dar a fost de acord că actualul primar al oraşului Orhei îşi are vina sa în acest dosar. „Aceasta nu înseamnă că el nu este culpabil. Da, îşi capătă un anumit statut la această etapă, dar vom reveni suplimentar asupra acestuia”, a menţionat Corneliu Gurin.

Totuşi, procurorul general a ţinut să sublinieze că, în cazul lui Vlad Filat, este vorba despre alţi bani decât cei din „jaful secolului” şi că doar o parte din cele 250 de milioane de dolari sunt parte a miliardului.

Ilan Shor, bănuit de CNA de acordarea creditelor neperformante

Amintim că, la începutul lunii februarie CNA a efectuat 26 de percheziţii în cadrul a două cauze penale privind privind acordarea creditelor neperformante de către BEM şi abuz de serviciu de către membrii Consiliului de administrare al Băncii Sociale. La sediul instituţiei au fost aduse patru persoane, câte două de la Banca de Economii şi Banca Socială. Printre ei se afla şi omul de afaceri Ilan Shor, fostul preşedinte al Consiliului de adminitrare al BEM. Toate cele patru persoane au statut de bănuit, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă să facă închisoare până la şapte ani, anunţa atunci Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA.

Imediat după interogări, Ilan Shor a părăsit sediul CNA. El a declarat presei că este bucuros că ajută ancheta. „Suntem bucuroşi că am oferit informaţii importante în desfăşurarea anchetei. Băncile trebuie să activeze în continuare”, iar mai târziu, în cadrul unei conferinţe de presă, Shor l-a acuzat pe socialistul Igor Dodon că a publicat documente false privind banii luaţi de la BEM.

Fostul premier Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore. Percheziţiile continuă

Amintim că fostul premier de la Chişinău Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore în izolatorul CNA, fiind acuzat de procurori că s-a folosit de funcţia sa pentru a obţine 250 milioane de dolari între anii 2010-2014. Vlad Filat l-ar fi protejat şi promovat pe omul de afaceri Ilan Shor care ar fi responsabil de devalizarea Băncii de Economii în ceea ce se numeşte „jaful miliardului” de la Chişinău.

Procurorul general, despre Vlad Filat: A extorcat şi a primit milioane de dolari de la Ilan Shor

Corneliu Gurin a declarat de la tribuna Parlamentului că Procuratura Generală deţine probe concludente privind „implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară, iar prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. „Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a menţionat Gurin.

Reacţia PLDM la ridicarea imunităţii lui Vlad Filat: Este o înscenare cinică şi o comandă politică

Şedinţa Parlamentului care l-a lăsat fără imunitate pe Filat

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite