Cum poate deveni Republica Moldova o ţară eco-responsabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece companii şi-au prezentat, ieri, în cadrul Târgului Ideilor Eco-Responsabile, proiectele în domeniul eficienţei energetice sau a surselor regenerabile de energie. Cele mai reuşite idei vor primi finanţare din partea investitorilor prezenţi la eveniment - bănci comerciale, parteneri de dezvoltare, care au pus la dispoziţia agenţilor economici un fond de 100 de milioane de lei.

Competiţia Moldova Eco-Energetică se află la a treia ediţie. Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare al Proiectului Energie şi Biomasă, a menţionat că Târgul ideilor Eco-Responsabile este o premieră pentru această competiţie.„Scopul acestuia este de a premia iniţiativele de proiecte din sectorul energiei regenerabile”. Astfel, companiile au posibilitatea să îşi prezinte ideile donatorilor în mod deschis.

Salcia energetică

Una dintre ideile prezentate la Moldexpo ţine de cultivarea salciei energetice. Este vorba de o specie de plantă lemnoasă care înregistrează o creştere de 3-3,5 cm pe zi - cea mai rapidă din toate plantele lemnoase. Puieţii de salcie, plantaţi în ghiveciuri, au fost prezentaţi de către compania „Biagro Invest” SRL. Motivele care ar face un investitor să finanţeze cultivarea salciei energetice în Republica Moldova sunt productivitatea înaltă de materie lemnoasă, precum şi posibilitatea de cultivare pe terenuri cu umiditate ridicată sau mlăştinoase. Astfel, reprezentanţii companiei au spus că teritoriile din lunca Prutului şi din lunca Nistrului ar fi perfecte pentru creşterea salciei. Iniţiatorii proiectului au menţionat că colectarea lemnului se face în timpul iernii şi nu necesită spaţiu special amenajat pentru depozitare, deoarece conţine un nivel înalt de salicină. Plantarea se realizează o dată, dar se recoltează 25-30 de ani. În Suedia există 50.000 de hectare de plantaţii cu salcie energetică, iar în România această plantă se cultivă de şapte ani.

Hidrocentrală electrică pe râul Răut

O altă idee în domeniul eficienţei energiei, care ar putea fi finanţată de investitori vine din partea companiei „Florcomlaur” SRL şi presupune construcţia unei hidrocentrale electrice pe râul Răut, în regiuna oraşului Floreşti. „Situaţia geografică a oraşului, amplasată în albia râului Răut, permite de a fi construită această hidrocentrală. Acum suntem la finalul studiului şi al proiectului, iniţiat în anul 1997, iar participarea la acest concurs creşte posibilitatea de a fi finanţaţi”, a afirmat Gheorghe Grecu, directorul companiei. Tot el ne-a explicat că implimentarea proiectului trebuie urgentată, deoarece „acum, discutând cu dumneavoastră, apa curge şi noi pierdem banii”. Dacă vor fi susţinuţi financiar, Gheorghe Grecu spune că va începe implimentarea proiectului „din a doua secundă”. Râul Răut în regiunea oraşului Floreşti are un debit de 15 m3 pe secundă, care poate fi folosit pentru energia regenerabilă.

Nu pierzi căldură şi nu te aud vecinii

Mulţi dintre noi îşi doresc să poată face o petrecere, care să nu se încheie cu poliţia la uşă, chemată de vecini. De cele mai multe ori, muzica, certurile sau televizorul sunt auzite şi de către vecinii de la etajul superior sau inferior. Compania „Polytech Therm” SRL a prezentat în cardul Târgului de Idei Eco-Responsabile soluţii moderne de izolare termică şi fonică a construcţiilor. Este vorba despre materiale de construcţie alcătuite din spumă, ciment şi bule de polistiren, care intră în componenţa pavanelor şi pardoselelor. Acestea nu permit pierderea căldurii şi transparenţa sunetului. Gheorghe Dodon, managerul companiei, spune că şi greutatea lor este redusă considerabil. „Un metru cub de beton armat cântăreşte 1800 - 2000 de kg. Acesta cântăreşte 250 - 300 de kg. Din acest motiv, poate fi aplicat şi într-un strat mai gros”, afirmă managerul. Această companie este pe piaţă deja de doi ani, sub marca unei companii poloneze. O altă idee este producerea pereţilor prefabricaţi din acelaşi material. Gheorghe Dodon a adăugat că la Parlament şi la Ministerul de Externe pardoseala şi termoizolarea acoperişului este de acest tip, pentru care ei au furnizat

image

materiale.

Proiecte cu şanse de câştig

În afară de acestea, la expoziţie au fost prezentate şi alte proiecte, cum ar fi cele ce ţin de blocurile de apartamente, complexele rezidenţiale energo-eficiente cu 260 de case în oraşul Leova, sere hidrofonice, o fabrică de biogaz cu capacitatea de 1 MW şi instalarea unui parc fotovoltaic cu capacitatea de 80 kW.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică cu sprijinul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD şi al Fondului pentru eficienţă energetică.

Peste 20 de companii au depus cereri pentru participare la acest târg, dar doar zece participanţi au fost invitaţi, în baza a 15 criterii, printe care eficienţa proiectului, valoarea echipamentului, impactul social. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite