Cum manipulează posturile de televiziune ruseşti opinia publică din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul Rossia 24 a utilizat imagini din timpul unei operaţiuni antiteroriste din Kabardino-Balkaria pentru a ilustra o ştire precum că militarii ucraineni dezertează din Garda Naţională şi sunt ucişi pentru asta
Postul Rossia 24 a utilizat imagini din timpul unei operaţiuni antiteroriste din Kabardino-Balkaria pentru a ilustra o ştire precum că militarii ucraineni dezertează din Garda Naţională şi sunt ucişi pentru asta

Asociaţia Presei Independente (API) a monitorizat, timp de o săptămână, cinci posturi de televiziune ruseşti retransmise în Republica Moldova şi a constatat că acestea au manipulat opinia publică, unele dintre ele fiind utilizate chiar ca instrumente de propagandă.

În perioada 18-24 aprilie, experţii API au urmărit cum posturile NTV, Pervyi Kanal, RTR, REN TV şi Rossia 24 au reflectat diferendul din Ucraina şi conflictul ruso-ucrainean.

„Rezultatele monitorizării arată că aceste posturi au propagat sistematic ideea separatismului în regiunile de sud-est ale Ucrainei, unele dintre ele fiind utilizate ca instrumente de propagandă pentru a inocula populaţiei ideea falsă a agresiunii din partea Kievului împotriva locuitorilor paşnici şi nedorinţa autorităţilor ucrainene de a soluţiona conflictul pe cale paşnică. Promovarea şi intensificarea unor zvonuri neconfirmare, manipularea textului şi a imaginilor, utilizarea etichetelor pentru a discredita una dintre părţile conflictului, trucarea imaginilor video prin includerea în reportaje a unor imagini de arhivă, filmate în cu totul alt loc – la aceste şi alte procedee şi tehnici de manipulare informaţională au recurs constant posturile de televiziune din Federaţia Rusă, retransmise în Moldova“, au conluzionat autorii raportului de monitorizare.

Potrivit lor, cele mai manipulatoare au fost posturile RTR şi Rossia 24, care au recurs la dezinformare deliberată în tentative de a demoniza autorităţile de la Kiev şi a victimiza separatiştii din sud-estul ţării. Manipularea s-a produs, în special, prin exacerbarea faptelor, prin filtrarea informaţiei şi prin selecţia surselor, prin tendenţiozitate şi tonalitatea reflectării subiecţilor vizaţi. Majoritatea ştirilor au fost unilaterale, prezentând realitatea prin prisma unor pretinşi reprezentanţi ai regiunilor, fără a oferi suficient acces autorităţilor centrale pentru a-şi prezenta poziţia.

Prin imaginile utilizate, unele media au transmis mesaje în măsură să provoace panică în rândul populaţiei, să creeze senzaţia de anarhie şi haos. Prin materialele difuzate de RTR şi Rossia 24 a fost acreditată ideea recunoaşterii legalităţii actului separatist, dar şi a implicării SUA în menţinerea conflictului. Principalele mesaje transmise publicului au fost că armata ucraineană împreună cu „Sectorul de dreapta“ (Pravyisector) atacă propriul popor, atacatorii omoară, agresează locuitorii paşnici, vânează activiştii, iar autorităţile nu doresc soluţionarea pe cale paşnică a diferendului.

Din punctul de vedere al frecvenţei ştirilor relevante monitorizării, NTV, Pervyi Kanal şi Ren TV au fost mai moderate, difuzând în medie câte 2-3 ştiri zilnic în principalele buletine de ştiri. Conţinutul acestora însă a fost în mare parte similar celor de la RTR şi Rossia 24, cu aceleaşi tendinţe de a prezenta realitatea din perspectiva separatismului şi a Moscovei.

VIDEO Film manipulator la o televiziune din Rusia: „Transnistria: un avanpost rusesc“

API recomandă Consilului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să urmărească modul în care posturile străine retransmise în Moldova se conformează legislaţiei audiovizuale autohtone şi europene cu privire la informarea corectă, obiectivă şi pluralistă, iar în cazul în care monitorizările vor constata abateri constante de la prevederile legislaţiei, să aplice sancţiuni, inclusiv să ia în consideraţie obligarea radiodifuzorilor care retransmit posturile străine să acopere buletinele de ştiri şi emisiunile de dezbateri pe teme politice ale posturilor străine cu produse locale şi/sau europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite