Cum a salvat România gigantul metalurgic din Transnistria de la faliment. Investitorul adus de Şevciuk şi-a găsit parteneri în UE
0Uzina Metalurgică de la Râbniţa a evitat falimentul după retragerea investiţiilor ruseşti datorită României care a absorbit în 2015 circa 75% din exporturile de producţie metalurgică din Transnistria.
Potrivit unui material realizat de novostipmr.com, gigantul metalurgic din Transnistria rămâne unul din puţinii susţinători importanaţi ai bugetului din regiune prin banii furnizaţi. În luna februarie a anului trecut, uzina de la Râbniţa a revenit în propritetatea administraţiei ilegale de la Tiraspol după ce omul de afaceri rus Alişer Usmanov a renunţat la aceasta. „Totuşi, Uzina Metalurgică nu şi-a stopat activitatea şi a demonstrat că se poate descurca şi fără investiţiile ruseşti”, notează publicaţia din stânga Nistrului.
Acest lucru este demonstrat şi prin rezultatele activităţii din 2015 când volumul producţiei a ajuns la un nivel record în ultimii şase ani, constituind 430 mii de tone faţă de 344,6 mii de tone în 2014 şi 190 mii tone în 2013. Astfel, în condiţiile devalorizării rublei, livrările spre Rusia şi Ucraina au fost practic inexistente în 2015. În acelaşi timp, în pofida previziunilor privind falimentul gigantului metalurgic în lipsa investiţiilor ruseşti, coducerea companiei a reuşit să se reorienteze pe piaţa europeană. Astfel, Tiraspolul a diversificat pieţele, stabilind parteneriate cu importatorii europeni din Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovacia sau Cehia. Totuşi, 75% din exporturile de producţie metalurgică a ajuns în România.
Directorul uzinei, Talgat Baitaziev, susţine că s-a reuşit îmbunătăţirea calităţii producţiei, iar costul de producere a fost redus cu 40%. Totuşi, veniturile s-au redus cu 105,7 milioane de dolari din cauza reducerii cererii la nivel mondial şi a majorării esenţiale a preţului la materia primă.
Conducerea companiei susţine că dacă aceşti factori ar fi evoluat altfel, atunci rezultatele ar fi fost mai bune, însă, în pofida dificultăţilor, falimentul a fost evitat, iar cei 2.500 de angajaţi şi-au păstrat locurile de muncă.
Menţionăm că investitorul din Kazahstan, Talgat Baitaziev, a fost adus la Uzina Metalurgică la începutul anului 2015 de către liderul separatist, Evgheni Şevciuck, după ce uzina a ajuns în proprietatea administraţiei ilegale de la Tiraspol. În cadrul unei vizite la fabrică, Şevciuk a vorbit despre pericolul falimentului şi despre necisitatea de a fi păstrate locurile de muncă ale angajaţilor.