Cu un pas mai departe de Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordul de Asociere RM-UE a fost ratificat cu 535 de voturi pentru FOTO: euobserver.com
Acordul de Asociere RM-UE a fost ratificat cu 535 de voturi pentru FOTO: euobserver.com

Siegfried Mureşan, europarlamentar român pentru Adevărul Moldova: „Republica Moldova este o ţară în care se vorbeşte una dintre limbrile oficiale ale UE - limba română. Este o ţară relativ mică cu doar patru milioane de locuitori. Efortul nostru pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană nu este foarte mare”.

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care include şi Acordul de Liber Schimb. Europarlamentarii au votat documentul cu 535 de voturi pentru, 94 împotrivă şi 44 abţineri. Perioada de implementare a Acordului este 2014-2016.

O rezoluţie redactată pe marginea ratificării Acordului prevede că adoptarea acestuia „nu reprezintă un obiectiv final”. Astfel, Republicii Moldova i se oferă teren deschis pentru a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Prevederile Acordului se răspândesc asupra întregului teritoriu al ţării, inclusiv Transnistria, iar în mod special RM va câştiga mult pe seama părţii economice a Acordului. Documentul cu Republica Moldova este primul dintr-o serie din astfel de acorduri.

Acord crucial în contextul relaţiilor cu Rusia

Europarlamentarul român, Monica Macovei, consideră că ratificarea Acordului este abia primul pas spre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Ratificăm acest Acord cu dorinţa de a ajuta Republica Moldova să o aducem în familia europeană cât mai repede, cât mai aproape. Astăzi, Uniunea Europeană se angajează să susţină ferm libertatea de alegere a Moldovei, integritatea şi stabilitatea, care sunt cruciale în contextul actual de opoziţie a Rusiei vizavi de aderarea Moldovei la UE”, a declarat Monica Macovei.

Moldova are toate mijloacele pentru a implementa Acordul

Marian-Jean Marinescu, europarlamentar român, a declarat pentru Adevărul Moldova că Republica Moldova are toate mijloacele la îndemână pentru a desăvârşi drumul ei către Uniunea Europeană. Potrivit deputatului, Acordul de Liber Schimb, ca parte a Acordului de Asociere, deschide calea către dezoltarea economică şi a relaţiilor economice dintr Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Acum câteva luni, proaspătul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, declara că Uniunea Europeană nu se va extinde în următorii cinci ani. Rugat să comenteze perspectiva aderării Republicii Moldova la UE, Marinescu a declarat că Republica Moldova ar putea să adere şi în următorii cinci ani dacă face progrese extraordinare. „S-a explicat foarte clar: acum, în acest moment, din punct de vedere tehnic, nu politic, s-ar părea că nicio ţară nu poate atinge stadiul necesar pentru aderare la UE. În cazul în care se fac progrese extraordinare, nimeni nu refuză o aderare. Cred că Moldova are şanse foarte mari, trebuie să continue reformele şi sunt convins că atunci va fi primită”.

Proiect pentru funcţionari

Siegfried Mureşan a propus în Parlamentul European un proiect privind schimbul de experienţă dintre funcţionarii moldoveni şi cei din UE. Deputatul a explicat pentru Adevărul Moldova că implementarea unui asemenea proiect ar contribui substanţial la realizarea Acordului de Asociere. „Vreau ca cetăţenii din RM să cunoască mai bine UE. Liberalizarea regimului de vize este un pas foarte important, dar trebuie să oferim mai multe lucruri concrete cetăţenilor Moldovei. Am propus ca funcţionarii publici din Moldova, care trebuie să implementeze acest Acord, să cunoască cum funcţionează Uniunea Europeană. Şi acum au loc stagii de studii a funcţionarilor moldoveni, însă aceste vizite sunt prea scurte şi nu sunt finanţate de către UE. Faptul că autorităţile din RM achită aceste stagii este un obstacol. Am propus ca aceste vizite să fie finanţate de către Uniunea Europeană. Funcţionarii vor veni la Bruxelles unde vor lucra trei luni de zile, în instituţiile europene, în comisii dar şi în parlament, pentru a învăţa cum funcţionează în viaţa de zi cu zi administraţia de aici”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite