Creştere de 2 euro la indemnizaţia de îngrijire a copilului – cât pentru 10 scutece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerele mame din Republica Moldova ar putea primi o suplimentare a indemnizaţiei de creştere a copilului. FOTO: Adevărul
Tinerele mame din Republica Moldova ar putea primi o suplimentare a indemnizaţiei de creştere a copilului. FOTO: Adevărul

Mamele din Republica Moldova care stau acasă pentru îngrijirea copilului ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară majorată cu 40 de lei, începând din anul 2016. Femeile care au născut într-o ţară străină nu vor mai fi obligate să prezinte certificatul de acordare a indemnizaţiei unice la naşterea copilului şi a celei lunare pentru creşterea copilului.

Un proiect de hotărâre de Guvern privind stabilirea şi plata indemnizaţiilor pentru familiile cu copii a fost lansat în dezbatere publică: indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1,5 ani în cazul mamelor neasigurate şi până la trei ani în cazul femeilor asigurate va fi majorată cu 40 de lei, ceea ce înseamnă că plata lunară va fi de 440 de lei.

Scutece pentru două zile

O mamă din oraşul Chişinău care a născut o fetiţă în luna august curent, susţine că creşterea alocaţiei cu 40 de lei este practic zero. „Cu 40 de lei cumpăr 10 bucăţi de pampers de cea mai joasă calitate, care îmi ajunge pentru două zile. Un pachet de şerveţele umede costă aproximativ 50 de lei”, spune tânăra mămică.

Certificatul de primire a indemnizaţiei din altă ţară va fi omis

Alocaţia socială reprezintă unica sursă de venit a mamei care stă acasă şi îngrijeşte de copil până la vârsta de un an jumate sau chiar trei ani. Pentru a obţine dreptul de a primi suma de 440 de lei lunar, orice familie trebuie să prezinte un şir de acte necesare pentru Casa Naţională de Asigurări Sociale, în decurs de 12 luni de la naşterea copilului. Pe lângă actele obişnuite, mama care a născut peste hotarele Republicii Moldova mai prezintă certificatul privind acordarea sau neacordarea indemnizaţiilor eliberat de către autoritatea din ţara străină. În multe cazuri, familia întâmpină multe obstacole sau pur şi simplu autoritatea competentă din străinătate refuză eliberarea certificatului. Cu scopul soluţionării problemei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova propune ca mama să scrie o declaraţie pe propria răspundere prin care confirmă că nu primeşte indemnizaţii pentru îngrijirea copilului şi nu a primit nici o indemnizaţie unică la naşterea copilului din altă ţară. În caz depistării că mama a minţit, sumele încasate de către aceasta pentru naşterea copilului şi/sau pentru alocaţiile lunare vor fi restituite statului.

Italia plăteşte 600 de euro pentru naşterea copilului

Femeile originare din Republica Moldova care sunt stabilite cu domiciliul în Italia primesc o indemnizaţie unică la naşterea copilului, iar în unele cazuri pot primi şi o plată lunară. Plata la naşterea copilului constituie câteva sute de euro, în funcţie de salariul primit. De asemenea, mamele tinere pot naşte în Italia pe baza unui membru de familie ce lucrează legal. „Eu am născut în Italia datorită că mama lucrează acolo legal. Am primit suma de 600 de euro pentru naşterea copilului. Pentru a beneficia de o indemnizaţie lunară este necesar să fiu cu toată familia stabilită în Italia, iar soţul să fie încadrat în câmpul muncii. În luna octombrie 2015, am revenit la Chişinău, dar nu mi-am perfectat actul de naştere al copilului, motiv pentru care încă nu primesc alocaţia de aici”, spune Rodica.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite