CONTROVERSE „Dicţionarul moldovenesc-român”a ajuns la a doua ediție

0
0
Vasile Stati, autorul dicționarului „moldo-român“
Vasile Stati, autorul dicționarului „moldo-român“

Lingvistul și politicianul Vasile Stati, dar și unul dintre promotorii înrăiți ai moldovenismului, a lansat a doua ediţie a „Dicţionarului moldovenesc-român", editat la Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Cea de-a doua ediţie a dicţionarului include peste o mie de moldovenisme, care au fost colectate, în mare parte, din actele slavoneşti ale cancelariei Statului Moldovenesc ce datează cu anii 1392-1503. Colegiul redacţional al ediţiei afirmat că dicţionarul constituie o „sursă uimitoare de informaţie pentru elevi şi învăţători, studenţi şi politicieni, inclusiv pentru prim-miniştri, miniştri de externe şi pentru toţi purtătorii limbilor moldoveneşti şi române", scrie Hotnews.md.

Prima ediţie a controversatului „Dicţionar moldovenesc-român" a fost editat în 2003. Scopul urmărit prin apariția așa-zisului „dicționar moldovenesc-românesc" al lui Vasile Stati - cel care și-a obținut titlul de doctor prin lucrarea „Falsificatorii burghezi ai adevărului despre limba moldovenească" - este, în opinia mai multor lingviști de la Chișinău, unul cu o coloratură politică - reducerea prestigiului limbii române vorbite în Republica Moldova ca limbă de cultură, ca limbă cu bogate tradiții literare.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite