Comisia Europeană propune abolirea vizelor pentru moldoveni. Barroso: „Este un lucru bun pentru cetăţeni şi un pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova“
0Comisia Europeană va propune după Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc peste două săptămâni la Vilnius, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, la conferinţa comună susţinută la Bruxelles cu premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă.
UPDATE Raportul Comisiei Europene, făcut public astăzi, stabileşte că Republica Moldova a realizat măsurile specificate în raportul precedent: a efectuat reforma Ministerului de Interne, a continuat cooperarea în materie penală cu statele membre ale UE şi cooperarea poliţienească internaţională, a consolidat cooperare cu Ucraina în domeniul gestionării frontierei, a făcut eforturi pentru aplicarea Legii egalităţii de şanse şi a Planului Naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului etc. În baza acestei evaluări şi ţinând cont de rezultatele monitorizării lansate în iunie 2010, Comisia consideră că ţara noastră îndeplineşte toate obiectivele stabilite în Planul de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize şi va înainta o propunere legislativă, imediat după Summitul de la Vilnius, pentru abolirea vizelor pentru călătoria cetăţenilor Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice în ţările Uniunii Europene.
„După mari eforturi, raportul Comisiei Europene pe care îl prezentăm astăzi, Comisia Europeană concluzionează că Republica Moldova a respectat toate angajamentele stabilite. Imediat după summitul Parteneriatului Estic, vom înainta o propunere legislativă să fie ridicată obligativitatea vizelor. Este un lucru bun pentru cetăţeni şi un pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Calea europeană a Moldovei trebuie să devină o realitate“, a declarat Jose Manuel Barroso.
Iurie Leancă a menţionat că acest anunţ va face fericiţi mulţi moldoveni.
„La Vilnius vrem să parafăm fiecare pagină a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Declaraţia potrivit căreia Republica Moldova a întrunit condiţiile privind liberalizarea regimului de vize este o veste pe care cetăţeniio aşteaptă. Iată că merg acasă cu un sentiment de mare de bucurie! Sunt convins că la Vilnius vom avea un summit extrem de productiv pentru viitorul european al Republicii Moldova“, a mărturisit şeful Guvernului de la Chişinău.
Premierul român Victor Ponta i-a mulţumit lui Jose Barroso pentru această întâlnire istorică şi a reitarat sprijinul României pentru Republica Moldova.
„Este un mesaj puternic pentru Parteneriatul Estic şi un semn de viziune. Într-adevăr, Moldova poate fi sprijinită de ţări deja membre pentru a-şi face un parcurs mai rapid şi mai eficient al integrării europene. Sunt onorat să particip la această întâlnire alături de domnul Leancă. România consideră ca o datorie de a se implica în prima linie a asistenţei pentru o mai bună integrare a Moldovei în parcursul european“, a accenuat Victor Ponta.
Cei doi premieri şi-au ţinut discursurile în română, pentru a demonstra că sunt „mai mult decât vecini“, vorbesc aceeaşi limbă şi, în acelaşi timp, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
„A fost o plăcere să ne întâlnim cu premierii Ponta şi Leancă. Cred că astăzi este o premieră, prima dată când avem o întâlnire între Comisie, guvernul unui stat membru şi guvernul unei ţări de la care ne aşteptăm să se asocieze la Uniunea Europeană. Vreau să mulţumesc în mod special României şi premierului Ponta. Cred că sprijinul puternic al României este apreciat şi arată nu doar că beneficiază de pe urma integrării, ci şi că oferă un sprijin comunităţii europene“, au venit laudele lui Jose Barroso.
Pe agenda discuţiilor au figurat şi proiectele energetice comune precum interconexiunea de gaze şi electrică.
„Obiectivele politicii noastre nu se opresc la graniţă, de aceea am discutat despre securitatea energetică, interconexiunea de gaze. Europenii ar trebui să aibă acces la energie ieftină, iar Moldova ar trebui să aibă aceleaşi drepturi. Astăzi am făcut progrese semnificative în ce priveşte proiectele de interconectare energetică şi am luat decizii concrete. În primul rând, gazoductul Iaşi-Ungheni reprezintă prima interconectare a Moldovei cu piaţa europeană, de pe urma căruia cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia. În al doilea rând, am identificat un proiect de electricitate, Vulcăneşti-Isaccea, care va ajuta Moldova să crească importul de energie electrică din România. Ambele proiecte vor stabiliza aportul de energie al Republicii Moldova“, a explicat Barroso.
Oficialul european a promis că UE va continua să sprijine politic şi financiar aceste proiecte şi le va susţine, inclusiv,în faţa instituţiilor internaţionale, precum BERD şi Banca Mondială, şi a salutat cooperarea dintre România şi Republica Moldova la acest capitol.