Premierul Ponta: Mă bucur că se ridică vizele pentru Moldova, dar sper să nu păţească ce am păţit noi cu Schengen

0
0
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Bruxelles, că România îndeplineşte în mod clar condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, dar problema a căpătat valenţe politice. Totodată, el l-a avertizat pe premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu privire la politizarea dezbaterii privind ridicarea vizelor.

“M-am bucurat la fel de mult ca şi premierul Leancă de faptul că Moldova a îndeplinit criteriile de ridicare a vizelor, dar nu aş vrea să păţească ce am păţit şi noi cu Schengen”, a declarat el.

Potrivit premierului Ponta, România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar decizia statelor membre va fi una politică.

“E clar că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile, în special legat de frontierele aeriene. Nu există explicaţii tehnice care să împiedice această intrare. Mai departe, este o decizie politică a statelor membre. Eu vreau să apreciez încă o dată abordarea preşedintelui Barroso, faptul că se face un amalgam între problema romilor, Schengen. Pericolul care pândeşte Europa este al extremismului, al naţionalismului excesiv”, a mai spus Ponta.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la Schengen, dar decizia aparţine statelor membre ale Uniunii Europene.

“Am spus că nu va fi posibilă aderarea în 2014, din cauza opoziţiei statelor membre. Am mai spus şi că România şi Bulgaria au îndeplinit condiţiile tehnice, deci poziţia noastră nu s-a schimbat – continuăm să susţinem cele două ţări. Totuşi, trebuie să fiu realist. Din punctul de vedere al Comisiei, este posibil, dar decizia depinde de poziţia statelor membre”, a explicat Barroso.

Materiale pe aceeaşi temă:

Barroso tranşează problema aderării României la Schengen: Nu va fi posibilă în 2014, din cauza opoziţiei statelor membre ale UE

Iohannis, despre romii din Paris: „Sunt acolo din prima săptămână după Revoluţie. Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt”

Barroso îi întoarce spatele României

Băsescu: Ponta şi Antonescu  împiedică intrarea României în Schengen. Nu vor putea minţi la nesfârşit

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri