Cine sunt bucătarii „acreditaţi“ să gătească pentru diplomaţii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi de zi, îi aşteaptă cu mâncarea nici rece, nici caldă la reşedinţă, iar la dineurile oficiale prepară mâncăruri alese pentru musafirii ambasadorilor acreditaţi în Moldova. Vă prezentăm câţiva maeştri ai gastronomiei diplomatice.

„Dragostea trece prin stomac“ şi în diplomaţie, spun bucătarii care surprind papile gustative fine cu bucatele alese, pregătite după reţete locale şi garnisite cu propria imaginaţie.

La reşedinţa ambasadorului Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, micul dejun, prânzul, cina, dar şi mâncarea de la recepţiile oficiale sunt gătite de Adil Parlak (43 de ani). „Sunt bucuros să fiu bucătarul personal al ambasadorului, pentru că aceasta îmi oferă posibilitatea să pregătesc bucate turceşti, dar şi din alte bucătării, pentru comunitatea diplomatică“, spune bărbatul.

Înainte de a ajunge să fie vioara întâi în bucătăria ambasadorului, Adil Parlak a spălat şi a tăiat produse într-un local. „La 16 ani eram asistent. Pregăteam produsele pentru gătit, spălam vase. La 18 ani am început să gătesc. Am devenit bucătar din pasiune, dar şi pentru că este o meserie pe care am învăţat-o din copilărie. Provin dintr-o familie de bucătari şi dintr-un oraş renumit pentru cei mai buni bucătari din Turcia şi din lume – Mengen, din regiunea Bolu“, spune bărbatul.

De la şerbet la mămăligă

A urmat şcoli de specialitate, la care a învăţat secretele gătitului de la cei mai buni maeştri, a lucrat la hoteluri de cinci stele în Turcia, la companii private cu sediul în Noua Zeelandă şi în Libia.

„Prima dată am gătit pentru diplomaţi în Mongolia, la ambasada Turciei în Ulaanbaatar, prin urmare ştiu foarte bine specificul bucătăriei de acolo. În Republica Moldova, sunt de şase ani şi îmi place foarte mult. Oamenii sunt foarte amabili. În plus, Chişinăul este un oraş foarte verde“, spune bucătarul venit din Turcia. În acest timp, a delectat familia ambasadorului, dar şi invitaţii acestuia cu bucate italiene, chinezeşti, dar şi româneşti. „Ştiu să fac de toate. Din bucătăria moldovenească gătesc mămăligă, sarmale, zeamă şi desert din prune“, se laudă Adil Parlak.

„Trebuie să fiu pregătit pentru orice“

Bărbatul ne-a spus care este diferenţa dintre un bucătar obişnuit şi unul care găteşte pentru diplomaţi. „Un bucătar care lucrează la un restaurant sau la un hotel are un program fix. La ambasadă însă trebuie să fii pregătit pentru orice. Chiar în acest moment aş putea fi anunţat că vine o delegaţie şi că trebuie să pregătesc ceva special. Trebuie să fiu rapid, flexibil, echilibrat şi gata să mă descurc în orice situaţie. În plus, bucatele pentru recepţii sau întâlniri oficiale trebuie să aibă un aspect estetic unic, nu pot fi servite oricum“, răspunde specialistul.

image

Adil Parlak, bucătarul Ambasadei Turciei la Chişinău// FOTO Tudor Iovu

„Reuşeşte“, confirmă soţia ambasadorului. „Bucătarul nostru este deosebit pentru că are experienţa de a găti pentru un număr mare de oameni, dar şi pentru câteva persoane. Uneori îl rugăm să facă anumite bucate, dar în stilul nostru, şi reuşeşte. Este foarte talentat şi menţine curăţenia la bucătărie, ceea e este foarte important“, îşi laudă ajutorul Banu Kartal.

Şi consoarta diplomatului  turc găteşte, atunci când nu are un program încărcat. „Depinde de programul meu. Dacă soţul şi copilul vor să le pregătesc ceva anume, o fac eu. Îmi place să prepar de toate, mai puţin prăjituri. Atunci când este Adil Parlak, mai vin în bucătărie să verific dacă este curat sau dacă vreau să-i arăt cum să pregătească ceva anume“, mai spune Banu Kartal.

Ambasadorul Germaniei, fan al bucătăriei asiatice

Bucătăria de la reşedinţa ambasadorului Germaniei este însă pe mâinile unui bucătar din Chişinău. Petru Scaleţchi (26 de ani) a început să gătească pentru diplomaţii germani acreditaţi în ţara noastră în 2008 şi a făcut-o deja pentru trei generaţii de ambasadori de la Berlin. Măiestria a deprins-o de la Marcie Ann Gräfin Lambsdorff, soţia ambasadorului Nikolaus Graf Lambsdorff.

„Când am fost la interviul de angajare eram 50-60 pe de persoane. Ulterior, după mai multe probe, am fost acceptat, deşi nu aveam mare experienţă. Soţia ambasadorului mi-a spus că a acceptat această provocare pentru că sunt ambiţios. În aproape un an m-a învăţat tot ce înseamnă gastronomie mondială: condimente, combinaţia produselor etc. Aşa am început să gătesc la un nivel înalt“, îşi aminteşte bucătarul. A învăţat din fiecare greşeală. „Făceam şi gafe culinare. De exemplu, nu combinam corect produsele sau bucatele din meniu, pentru că felul doi trebuie să fie o continuitate a primului fel etc.“, spune specialistul.

Astăzi însă poate găti orice şi este bucătarul ambasadorului Mattyas Meyer. „Actualul ambasador preferă produsele de mare şi îi place bucătăria asiatică, tot ceea ce înseamnă foarte bine condimentat. Curry şi paprika persistă în bucatele domnului ambasador. Din bucatele moldoveneşti preferă zeama, tocăniţa de porc şi peştele prăjit în făină de porumb“, spune expertul.

Orice detaliu contează

Cel mai mult a gătit pentru peste 300 de persoane, dar spune că succesul fiecărei recepţii stă în detalii. „Dacă sunt preîntâmpinat că vom avea 70 de invitaţi, atunci ştiu deja că trebuie să fac minimum zece feluri de mâncare. La fel de important e şi câte femei sunt la recepţie. Dacă sunt invitaţi străini sau locali. Femeile mănâncă mai puţin, bărbaţii mai mult, germanii mănâncă mai condimentat. Orice detaliu contează“, susţine Petru Scaleţchi.

Dincolo de preferinţele gastronomice ale ambasadorilor, tânărul cunoaşte şi istoriile fiecărui ambasador. „Fiecare dintre diplomaţii germani pentru care am lucrat au un trecut interesant. În momentul în care le aflu istoriile lor şi pleacă sunt mândru că i-am cunoscut. Să fii bucătarul unui diplomat este o responsabilitate foarte mare, de aceea trebuie să fii foarte deschis, să accepţi critica“, mai spune bucătarul.

Ambasadori pasionaţi de gătit

Nu toţi ambasadorii au însă bucătari angajaţi. Unii, gătesc singuri pentru familiile lor, iar în cazul unui dineu oficial apelează la catering sau la bucătari moldoveni. Printre aceştia este şi şeful reprezentanţei permanente a Italiei în ţara noastră, Enrico Nunziata.

Originar din regiunea Napoli, diplomatul spune că îi place să prepare cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională italiană, în special din cea napoletană. „Cele mai apreciate bucate rămân a fi pastele proaspăt făcute, cele din grâu de tip dur, paste lungi sau scurte, cu fructe de mare, supa de peşte sau sote din scoici“, mărturiseşte ambasadorul.

Ajutat de-o moldoveancă

Atunci când trebuie să organizeze recepţii oficiale însă apelează la Elena Talpa. „În Moldova am avut norocul să găsesc un bucătar şi somelier de excepţie. O doamnă cu mare profesionalism şi experienţă, dar în acelaşi timp foarte originală şi inovativă. Bucatele pe care le propunem de obicei oaspeţilor care ne vizitează la reşedinţă, sunt de cele mai multe ori din bucătăria tradiţională italiană. Spre exemplu, salată caldă cu produse de mare, risotto cu ciuperci porcini şi caşcaval parmigiano, risotto marinăresc, biban de mare la cuptor cu cartofi, roşii, măsline şi nuci de cedru“, enumeră Enrico Nunziata.

Relaxare la bucătărie

Şi ambasadoarea Lituaniei la Chişinău este pasionată de gătit. „Deoarece locuiesc singură la Chişinău, nu trebuie să gătesc pentru familie. Având în vedere programul meu de muncă, nu am timp să fac bucate în timpul săptămânii. Pe de altă parte, din moment ce nu am nicio obligaţie de a prepar ceva în fiecare zi, îmi place să gătesc în weekend. E o modalitate de a mă relaxa“, susţine Violeta Motulaite. Diplomata spune că preferă bucatele simple: carne şi peşte prăjit, legume, brânzeturi, caşcaval şi diferite supe.

În cazul dineurilor oficiale soluţia este cateringul. „Nu aş putea spune că este greu şi nu cred că am nevoie de un bucătar în fiecare zi. Totuşi, ar fi foarte bine să am un bucătar, care ar putea pregăti mâncare naţională lituaniană la diferite evenimente ale ambasadei“, conchide Violeta Motulaite. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite