Cine este Alexandr Stoianoglo, contracandidatul pro-rus al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale
0Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor la prezidențiale, a refuzat să voteze la referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Acesta are cetățenie română, iar unii membri ai familiei sale lucrează în Uniune. A deținut funcția de procuror general și figurează în mai multe dosare penale, eliberându-l din închisoare pe Veaceslav Platon, oligarhul fugit la Londra.

Corina Stoianoglo, mezina lui Alexandr Stoianoglo, care a studiat în Olanda, lucrează în Germania. În septembrie 2024, când a început campania pentru alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE, Corina a încheiat un contract de angajare cu Banca Centrală Europeană (BCE) pentru poziția de „Supervision Analyst”, conform paginii sale de LinkedIn, unde indică și un stagiu în cadrul unui departament al BCE, precum și fotografii alături de Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene.
Cristina Stoianoglo, fiica mai mare, este masterandă la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena și lucrează ca consultant fiscal în filiala unei companii internaționale cu sediul în Elveția, specializată în servicii de audit, consultanță fiscală și consultanță în afaceri.
Cele două surori preferă să lucreze în Uniune, în timp ce tatăl lor a refuzat să voteze la referendumul pentru modificarea Constituției, prin care ar urma să fie consfințit parcursul european al țării.
,,Eu nu am participat la referendum. Eu nu susţin poziţia guvernării actuale, care a venit cu ideea, dar în acelaşi timp eu sunt adeptul.... am aspiraţie europeană", a explicat Alexandr Stoianoglo.
Acesta este candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar a fost deputat în perioadele 2009–2010 și 2010–2014 pe listele Partidului Democrat din Moldova, al cărui lider a fost oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. În anul 2006, precum și în 2015, a aspirat la funcția de bașcan al Găgăuziei, acumulând la ambele scrutine un număr insuficient de voturi.
Pro-rus cu cetățenie română
Mai mult, pro-rusul deține cetățenie română, în contextul în care liderul PSRM, Igor Dodon, a criticat-o pe Maia Sandu pentru faptul că deține și ea cetățenia română, susținând că este „nonsens” ca președintele țării să aibă și cetățenia altui stat.
Alexandr Stoianoglo figurează în cel puțin cinci cauze penale, unele dintre ele pentru excesul de putere, încălcarea inviolabilității vieții private și divulgarea datelor urmăririi penale și îmbogățire ilicită.
Acesta a fost șeful Procuraturii din UTA Găgăuzia în anii 1995–2001. În perioada 2001–2007 a ocupat funcția adjunctul șefului Procuraturii Generale (PG) de la Chișinău, iar în 2019 a ajuns la conducerea PG, decretul în acest sens fiind numit de președintele țării de atunci, pro-rusul Igor Dodon.
Eliberarea lui Veaceslav Platon
La doar un an de activitate, Alexandr Stoianoglo l-a eliberat din pușcărie pe oligarhul fugar Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de detenție pentru frauda bancară. El a semnat un demers prin care a solicitat judecătorului de instrucție suspendarea executării pedepsei înainte de termen. Veaceslav Platon este iubitul jurnalistei controversate Natalia Morari, care a candidat în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.
Totodată, PG condusă de Alexandr Stoianoglo a refuzat să deschidă o cauză penală ce-l viza pe Igor Dodon, fiind vorba de cazul cunoscut opiniei publice drept „Sacoșa neagră”, conform căruia fostul șef de stat ar fi pretins și acceptat până la un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și de la Serghei Iaralov, un apropiat al oligarhului.
„Eu sunt convins că acolo erau bani. Dar una este ceea ce cred eu și cu totul altceva este să putem dovedi acest lucru. Noi dovezi nu avem”, a afirmat Alexandr Stoianoglo.
Candidatul la funcția supremă nu și-a îndeplinit mandatul până la final, fiind arestat doi ani mai târziu pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, acesta negând toate acuzațiile.
Iar în toamna anului 2023 a fost eliberat din funcția de procuror general în urma decretului semnat de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova anunțând că: ,,Semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.
Alexandr Stoinoglo s-a născut în anul 1967 în municipiul Comrat din Găgăuzia.