Cinci scanere mobile, repuse în funcţiune cu sprijinul SUA

0
0
FOTO IPN
FOTO IPN

Cinci echipamente de control vamal non-intruziv au fost repuse în funcţiune, datorită asistenţei tehnice oferite de Guvernul SUA, în valoare de 1,3 milioane de dolari. Scanerele mobile au fost date în exploatare luni, 4 decembrie, în cadrul unei ceremonii oficiale, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulţumit reprezentanţilor Guvernului SUA pentru susţinerea permanentă acordată. 

„Asigurarea securităţii economice şi transfrontaliere a statutului reprezintă o prioritate de bază a Serviciului Vamal, iar în îndeplinirea acestei misiuni nu ne putem lipsi de instrumentele şi mecanismele de control necesare. Provocările aferente acestui domeniu ne determină să depunem eforturi susţinute în eficientizarea activităţii antifraudă şi ne bucurăm să beneficiem în continuare şi de susţinerea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Vitalie Vrabie, citat într-un comunicat de presă remis de Vamă.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit a menţionat că prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă şi facilitarea comerţului.

Prezent la eveniment, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a spus că elementul principal al echipamentelor de scanare este securizarea transfrontalieră prin prevenirea şi stoparea acţiunilor ilegale la transportarea mărfurilor. Potrivit lui, cele cinci scanere donate de Guvernul SUA vor uşura munca vameşilor în deservirea fluxului de autocamioane, ce traversează în ambele sensuri frontiera de stat, necesare pentru detectarea traficului ilicit de mărfuri în lupta împotriva contrabandei.

Livrarea şi substituirea părţilor componente pentru scanerele mobile au fost realizate în cadrul Programului EXBS, finanţat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Acordului interguvernamental între SUA şi Republica Moldova cu privire la cooperarea în vederea facilitării acordării asistenţei, semnat la Chişinău în data de 21 martie 1994. 

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite