Cinci bătrâni şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, intoxicaţi cu monoxid de carbon
0Două bătrâne, ambele în vârstă de 93 de ani, şi-au găsit sfârşitul intoxicate cu monoxid de carbon. În condiţii similare au murit alţi trei bătrâni, două femei din aceeaşi localitate, de 71 şi 90 de ani, şi un bărbat de 71 de ani.
Ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Diana Ţurcan, a declarant pentru IPN că duminică, 8 ianuarie, în jurul orei 10.00, pompierii au fost solicitaţi să intervină în satul Verejeni, raionul Ocniţa. Vecinii unei femei de 93 de ani, care locuia de una singură, au observat fum ce ieşea din locuinţă şi au chemat pompierii. Dar nu a mai fost nevoie de intervenţia acestora pentru că focul s-a stins de la sine. Bătrâna a fost găsită fără suflare la podea, iar lenjeria de pat a ars.
Cealaltă bătrână de 93 de ani, din satul Ilenuţa, raionul Făleşti, şi-a găsit sfârşitul într-un incendiu care s-a extins şi a distrus parţial acoperişul casei. Pentru a stinge flăcările a fost nevoie de intervenţia pompierilor.
În aceeaşi zi, un bărbat de 71 de ani din satul Burlăneşti, raionul Edineţ, a fost găsit fără suflare de către vecini. Acesta locuia singur şi preventiv s-a stabilit că s-a intoxicat cu monoxid de carbon emanat de soba defectă.
Alte două femei singuratice, de 71 şi 90 de ani, din satul Cetârenii, raionul Ungheni, la fel au fost depistate fără suflare în propriile locuinţe, fiind intoxicate cu monoxid de carbon.
Tot duminică, un cuplu cu vârste de 48 şi 50 de ani din oraşul Cahul a ajuns la spital cu intoxicaţie, cel mai probabil din cauza gazelor emanate de cazanul de încălzire instalat în casă.
La spital au ajuns şi doi copii, de cinci şi şapte ani, din satul Cotelea, raionul Briceni. Aceştia au avut nevoie de îngrijiri medicale fiind diagnosticaţi tot cu intoxicaţie cu monoxid de carbon.
Salvatorii atenţionează populaţia despre necesitatea respectării normelor anti-incendiare, pentru a evita incendiile şi intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Persoanele în etate şi minorii trebuie să rămână sub supraveghere, întrucât sunt cei mai vulnerabili în situaţiile excepţionale.