Chişinăul, de ziua lui - colorat şi huiduit. Iniţiatorii „celei mai mari picturi din ţară”, acuzaţi de vandalism
0Oraşul Chişinău împlineşte astăzi 579 de ani de la prima atestare documentară, sărbătoarea fiind umbrită, în acest an, de protestele non-stop din centrul urbei. Chiar şi aşa, tineri cu iniţiativă încearcă să redea Capitalei puţină culoare, începând cu lucrurile mici. Uneori, iniţiativa acestora riscă să fie calificată drept huliganism.
La începutul toamnei, un grup de tineri anunţau că intenţionează să picteze scările din Parcul Valea Trandafirilor în stil tradiţional pentru a oferi locului un alt aspect. Pe 10 octombrie, au început lucrările de vopsire. Potrivit autorilor iniţiativei, bugetul total al proiectului este de 60.000 de lei, bani adunaţi de la chişinăuieni. Tinerii cred că aceasta va fi cea mai mare pictură urbană din ţară.
Autorii proiectului, acuzaţi de huliganism şi samavolnicie
Lucrurile păreau că decurg normal, iar tinerii care au lansat proiectul - parte a proiectului de dezvoltare urbană complexă „Oraşul Meu” - aşteptau să anunţe chişinăuienii, dar şi autorităţile despre noua „pată de culoare” a Capitalei.
Iniţiativa însă are şi oponenţi. Unul din activiştii oraşului Alexei Dimitrov, cunoscut pentru manifestările sale contra construcţiilor ilegale şi ca fost candidat la funcţia de consilier municipal pe listele Partidului Ecologist, acuză tinerii de samavolnicie şi vandalism. Acesta consideră acţiunea lor ca fiind un act de huliganism şi cere Primăriei, dar şi procurorilor să îi pedepsească. De asemenea, Dimitrov crede că tinerii de la „Oraşul Meu” vor să-şi facă doar PR şi să fie menţionaţi în Cartea Recordurilor Guiness.
Precizăm că huliganismul şi vandalismul se pedepsesc, conform Codului penal, cu amenzi sau cu închisoare cu termene de până la 1 an, 3 ani sau 5 ani, în funcţie de gravitatea infracţiunii.
„Avem actele în regulă”
Coordonatorul proeictului Adrian Pleşca spune că, cel mai probabil, în viitorul apropiat „urmează să fim contactaţi oficial de Procuratură pentru a da explicaţii şi suntem pregătiţi de acest lucru având toate documentele pentru proiect în regulă. Avizarea arhitectului-şef, a preturii Botanica, cât şi a Spaţiilor Verzi”. Dimitrov, la rândul său, ne-a spus ieri că încă nu a depus oficial demersul la Procuratură.
Cum vor să vopsească scările cei de la „Oraşul Meu”
„Noi calificăm acest demers drept o modalitate a acestui activist de a-şi prelua laurii care nu-i merită şi care nu are interesul de a dezvolta oraşul, dar are interesul de a atrage atenţia asupra sa. Noi vom continua lucrările astfel ca să aducem chişinăuienlor un loc ce le va bucura ochiul şi unde se vor simţi mai bine”, răspunde Pleşca.
La început, Primăria nu ne-a acordat autorizaţie, după care a cedat şi Direcţia arhitectură ne-a acordat-o. Am discutat cu directorul parcului, cu domnul Carpov (Ion Carpov, arhitectul-şef interimar al Chişinăului - n.r.) care s-a expus pozitiv. Noi respectăm toate etapele pe care le-am prevăzut. Mie îmi pare rău că în Moldova dacă vrei să furi miliarde, devii primar de oraşe, dar, dacă faci proiecte pentru comunitatea ta, eşti fugărit prin judecăţi. Noi continuăm lupta şi nu ne dăm bătuţi pentru că ştim că avem în spatele nostru o societate întreagă care ne susţine. Vom continua proiectul „Scara Trandafirilor” şi vom începe şi altele atâta timp cât avem susţinerea chişinăuienilor. Adrian Pleşca, coordonatorul proiectului
Ei îşi fac PR, se autovictimizează. Nimeni nu a atras atenţia la mesajele ameninţătoare pe care le primesc zi de zi. Eu nu i-am insultat. Eu am făcut un demers care urmează să-l depun. După procedură, Procuratura n-ar trebui să-i contacteze din moment ce demersul nu a fost încă depus. El a fost doar plasat pe internet deocamdată. O să-l depun mâine-poimâine. În opinia mea, nu este transparentă toată această treabă – nu au fost organizate consultări publice, nu a fost prezentat proeictul, nu a fost concurs. Îmi pare un pic abuziv. Nu au parcurs anumite etape. Eu, de exemplu, dacă voi merge să vopsesc undeva o scară oarecare, sigur voi fi pedepsit. Alexei Dimitrov, activist
E o iniţiativă care trebuie susţinută. Când tinerii vor să facă ceva, trebuie susţinuţi. De câţiva ani avem iniţiative când se vopsesc mai multe clădiri cu multe etaje. E o iniţiativă europeană şi nu vedem de ce şi la noi nu s-ar întâmpla aşa ceva. Suntem sătui de atâta sur. Aşa că, mai aşteptăm şi iniţiative de salubrizare, de altă natură care aduc folos şi o schimbare în peisajul din sector. Eu aştept de la dumnealui (Alexei Dimitrov - n.r.) şi în general de la oamenii care au boala asta de a fi împotriva la orice se propune, aş dori să văd şi ceva care ar fi o iniţiativă care să schimbe ceva. Avem destui oameni care nu doresc să se facă ceva Vladimir Guriţenco, pretorul sectorului Botanica
Tinerii de la proiectul „Oraşul Meu” speră ca până la sfârşitul săptămânii scările să fie vopsite, dacă timpul va fi favorabil.