Chiril Moţpan, după ce a făcut dezvăluiri despre interceptări şi dubla identitate a lui Vlad Plahotniuc: Au loc atacuri dure intenţia de a-mi denigra imaginea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, deputatul PPDA Chiril Moţpan, susţine că, după ce a făcut publică informaţia că Vlad Plahotniuc are mai multe identităţi în Republica Moldova, au urmat atacuri dure la persoana sa cu intenţia de a-l denigra, transmite IPN.

În cadrul unui briefing de presă, Chiril Moţpan a spus că acelaşi lucru s-a întâmplat şi după dezvăluirile publice privind interceptarea şi filarea unor jurnalişti, activişti civici şi lideri de opinie. 

„Foştii conducători ai ministerului de interne, de exemplu, au sărit ca arşi. Poza activistului civic Sergiu Tofilat în lista persoanelor monitorizate, făcută, se pare, în perioada campaniei electorale din 2019, i-a făcut pe unii să pună la îndoială veridicitatea acestei informaţii. Am întrebat şi eu cu privire la motivele din care lucrurile apar astfel”, a menţionat deputatul.

Potrivit lui Chiril Moţpan, presupunerea iniţială a celor care au pus la îndoială aceste documente a fost că interceptarea protestatarilor, a jurnaliştilor, a activiştilor civici a avut loc doar în perioada 2015-2016, fiind efectuată de către subdiviziunile MAI. Dar şi alte structuri ale statului ar fi putut desfăşura asemenea acţiuni pe parcursul anilor 2017-2019, spune deputatul.

„S-ar părea că cel mai plauzibil autor pentru paginile la care ne referim ar fi SIS, Direcţia protecţia regimului constituţional, care este abilitată să realizeze asemenea activităţi, cu angajaţii ce au în vizor partidele, societatea civilă şi jurnaliştii. Ceea ce îi interesează oficial pe angajaţii acestei direcţii sunt riscurile şi ameninţările cu privire la securitatea regimului constituţional şi aceasta ar fi de crezut, pentru că doar SIS dispune de aparataj de interceptare. MAI, CNA, Poliţia de Frontieră şi alte instituţii pentru demararea unor acţiuni de acest gen solicită sprijinul SIS”, a menţionat Chiril Moţpan.

Parlamentatul spune că nu-şi propune să lupte cu angajaţii MAI sau SIS, ci doar încearcă să apere interesele ţării şi drepturile omului. Singurul mod în care drepturile şi libertăţile democratice ale cetăţenilor ar putea fi protejate este ca aceste instituţii să nu facă „jocuri de urmăriri şi interceptări motivate politic”, a subliniat preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Cât priveşte informaţiile că  fostul lider democrat ar fi plecat din ţară, în luna iunie anul curent, pentru că ar fi existat un pericol pentru viaţa şi securitatea sa, din partea unor mercenari din aşa numitul detaşament Wagner, Chiril Moţpan a specificat că aceste date au fost imposibil de verificat. Deputatul nu exclude că informaţiile ar fi parte şi dintr-o strategie de dezinformare gândită de Vladimir Plahotniuc şi susţinătorii săi, pe care o califică drept „tentativă nereuşită de a identifica circumstanţe neexistente pentru a beneficia de prevederile legislaţiei internaţionale, invocând pretinsul pericol pentru viaţa sa drept motiv pentru respingerea cererii de extrădare”.

„De fapt, în Moldova niciodată nu a existat vreun pericol la adresa integrităţii lui fizice, dimpotrivă el a fost şi continuă să fie o ameninţare constantă pentru Moldova şi cetăţenii ei”, a mai spus Chiril Moţpan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite