Ce ştiu ruşii şi nu ştie Dodon. Şeful statului, surprins că americanii vor construi obiective militare în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

În timp ce presa de la Moscova tot mai frecvent vehiculează informaţia că SUA ar intenţiona să construiască opt obiective militare în localitatea Bulboaca, Republica Moldova, Igor Dodon este luat prin surprindere de jurnaliştii ruşi şi afirmă că nu cunoaşte mare lucru despre planul americanilor.

Cu toate acestea, Dodon promite să se clarifice în problema respectivă. Mai mult ca atât, preşedintele ţării dă asigurări că va bloca acţiunea dată: „dar mai întâi trebuie să ne lămurim despre ce e vorba”.

„Cataloghez această situaţie ca o nouă provocare din partea Guvernului Republicii Moldova. Construcţia obiectelor militare trebuie să fie coordonată cu preşedintele ţării, care este comandantul forţelor armate. Cu el această problemă nu a fost discutată. Ne vom clarifica”, a declarat Igor Dodon pentru Ria Novosti.

Postul de televiziune Russia Today anunţă că SUA intenţionează să ridice opt clădiri la baza militară din localitatea Bulboaca, Republica Moldova. Printre acestea se enumeră un hotel, spaţii locative, oficii, un centru comercial etc. Vicepremierul Rusiei, Dmitrii Rogozin, susţine că planul respectiv al americanilor presupune în esenţă „pregătirea diversioniştilor” într-un eventual conflict cu Transnistria.

„Americanii încep pregătirea diversioniştilor şi a forţelor speciale pentru eventualitatea unui nou conflict militar cu Transnistria”, a declarat Dmitrii Rogozin pe pagina sa de Facebook.

Russia Today se spune că SUA doreşte să organizeze un tender pentru construcţia a opt obiective militare în Republica Moldova, la baza militară de la Bulboaca. Sursa în cauză prezicează că Bulboaca se află la doar câţiva zeci de kilometri de Tiraspol.

Suma contractului propusă de americani celor care vor realiza sarcinile de „proiectare şi construcţie a obiectivelor pentru practicarea exerciţiilor militare în condiţii urbane” ar varia între 100 şi 250 de mii de dolari, notează Russia Today cu referire la detalii din tender.

Sursa citată mai menţionează că americanii au investit în baza militară de la Bulboaca 1.6 milioane de dolari din anul 2012, baza aflându-se într-un proces de reformare.

„În pofida faptului că în Constituţia Republicii Moldova este consfinţit statutul de neutralitate al ţării în raport cu NATO, din 2012 Moldova a primit statutul de partener în cadrul „Inişiativei globale în domeniul operaţiunilor de pacificare” (GPOI), care este finanţată de Guvernul SUA”, notează RT.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite