Ce şi cum mâncau moldovenii în secolul al XVII-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boierii prinşi la ospăţ de trimişii lui Vlad Ţepeş - tablou de Theodor Aman
Boierii prinşi la ospăţ de trimişii lui Vlad Ţepeş - tablou de Theodor Aman

Cronicarul şi arhidiaconul sirian Paul de Alep (1627-1669) ne relatează câteva informaţii despre regimul alimentar al locuitorilor Ţării Moldovei din secolul XVII

Aflat în vizită în Moldova pentru strângerea de fonduri pentru Biserică (tatăl său Macarie a fost Mitropolit de Alep-1635 şi Patriarh al Antiohiei-1647, cronicarul şi arhidiaconul sirian Paul de Alep (1627-1669) povesteşte despre consumul de mied (hidromel) la moldoveni.

"... Ne-am aşezat apoi la masă. Nu era decât bob fiert în apă şi mazăre sau fasole fiartă, fără ulei, care semăna cu măzărichea, şi varză păstrată în saramură pentru tot anul, şi nimic altceva. După cum am spus, ei nu întrebuinţează nici vin, nici ulei, afară de sâmbătă şi duminică, dar ei beau must de mere. Iar pentru noi domnul a pus să ni se dea, în zilele de miercuri şi vineri din post şi în timpul acestei prime săptămâni, bere şi mied, căci în toată această ţară nimeni nu bea apă goală, afară doar de câţiva".

Legumele şi produsele Moldovei

"Cât despre legume, ca sfecla, pătrunjelul, ceapa albă şi usturoiul, acestea nu cresc decât după Paşte, căci în tot timpul postului ninge mereu ziua şi noaptea, iar dimineaţa pământul este tare ca piatra; mai ales râurile sunt îngheţate. Când răsare soarele şi ziua se mai încâlzeşte, zăpada se topeşte şi se schimbă într-un noroi gros care ajunge până la genunchi. În mănăstirile şi în casele celor bogaţi sunt adâncituri mari boltite, din piatră, numite în limba lor pivniţe, unde pun butoaiele cu vin; acolo sunt şi locuri pentru păstrarea legumelor. Înainte de iarnă şi de căderea zăpezii ei smulg din pământ pătrunjelul şi ceapa pentru a le pune în pivniţe. Prazul se găseşte din belşug şi e foarte dulce. Ei păstrează legumele în adânciturile de care am vorbit si, mulţumită răcoarei care domneşte acolo, ele ţin. Când e nevoie, ridică de acolo după voinţă şi le mănâncă, mai ales în timpul postului. În mănăstiri, după cina de miercuri seară, se posteşte până vineri seară."

Cum păstrau moldovenii legumele şi ce alimente duceau la Biserică pentru a fi sfinţite în ziua de sâmbătă, află de pe site-ul www.historia.ro.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite