Ce ne aşteaptă în noul an. Analist: Risc să prognozez o dinamică pentru anul 2017 asemănătoare celei din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Analistul Corneliu Ciurea prognozează pentru anul 2017 o dinamică asemănătoare celei din 2016. În opinia sa, la începutul anului 2017 vor exista anumite hopuri pe care le vor crea adversarii regimului, care vor trebui să fie depăşite. De altfel, şi PDM şi celelalte grupuri din majoritatea parlamentară vor trebui să recurgă la o reaşezare a puterii. Opiniile au fost exprimate în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat cum ar caracteriza anul 2016, Corneliu Ciurea a menţionat că nu putem vorbi doar în termeni negativi. „Cu siguranţă, actuala guvernare a reuşit să-şi consolideze poziţiile făcând anumite concesii, pe parcursul anului, opoziţiei. Spre sfârşitul anului a înregistrat câteva succese notabile. E vorba, în primul rând, de reluarea finanţării de către instituţiile internaţionale care au demonstrat prin acest gest că încep să aibă încredere în guvernarea instalată în 2016 sub bagheta PDM şi a domnului Plahotniuc. Per total, cred că diagnosticul guvernării este mai aproape de adevăr decât cel al opoziţiei. Situaţia a fost stabilizată. Protestele de la începutul anului s-au epuizat treptat. Pe parcursul anului 2017 sperăm că nu vom avea parte de tulburări serioase”, a notat Ciurea, citat de IPN.

Cât ţine de alegerile prezidenţiale, analistul consideră că rezultatul bun pe care l-a înregistrat Igor Dodon nu consolidează, dar reconfirmă statutul stângii pro-ruse în Republica Moldova.

Referindu-se la formaţiunile nou apărute pe scena politică în 2016 – Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, analistul a declarat că aparent acestea au toate şansele de a se afirma pe scena politică. Ele pornesc cu un avans faţă de alte formaţiuni aflate pe dreapta. În cazul în care vor opta în favoarea unor strategii corecte, ar putea să cucerească zona de dreapta a scenei politice în alegerile din 2018.

Potrivit lui, important este atât pentru Maia Sandu, cât şi pentru Andrei Năstase să găsească o modalitate corectă de colaborare, să evite războaiele fratricide şi să se axeze pe adversarii lor reali. În societate şi în mediul experţilor există anumite dubii cu privire la capacitatea lor de a merge pe făgaşul corect întrucât ambiţiile pe dreapta sunt foarte mari, iar aceşti doi politicieni la care m-am referit sunt politicieni tineri şi neexperimentaţi, mai spune Corneliu Ciurea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite