BNM a procurat milioane de dolari de pe piaţă. Moldovenii au cumpărat de trei ori mai multă valută decât au vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNM a cumpărat de pe piaţă 22 milioane de dolari
BNM a cumpărat de pe piaţă 22 milioane de dolari

Valoarea cumpărărilor de valută de pe piaţă a depăşit de peste trei ori valoarea vânzărilor de valută, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit informaţiei publicate recent, valoarea cumpărărilor de valută a constituit, în luna iulie, 224,9 milioane de dolari, în scădere cu circa 16 milioane de dolari faţă de luna iunie. În acelaşi timp, moldovenii au cumpărat valută în sumă de peste 73,5 milioane de dolari. Cea mai tranzacţionată valută este moneda unică europeană. Astfel, cumpărările de euro au însumat, în iulie, 119 milioane de dolari, în scădere cu 12 milioane de dolari faţă de luna precedentă. Deşi a înregistrat o diminuare de 9 milioane de dolari, cumpărările de valută americană au constiuit 57,5 milioane de dolari. În acelaşi timp, moldovenii au cumpărat ruble în valoare de 42,3 milioane de dolari, mai mult cu 6 milioane de dolari decât în iunie. 

Şi la capitolul vânzări, euro şi dolarul au fost cele mai solicitate valute de pe piaţă. Pe piaţa valutară au fost efectuate vânzări de euro în sumă de 41 de milioane de dolari, iar vânzările de dolari au constituit 24,9 milioane de dolari. În timp ce vânzările de euro şi dolari au crescut în iulie faţă de iunie, valoarea tranzacţiilor la vânzare cu ruble a scăzut de la 3,6 milioane de dolari la 3,5 milioane de dolari. În total, tranzacţiile de vânzare a valutelor au valorat, în iulie, 73,5 milioane de dolari, mai mare cu circa 4 milioane de dolari faţă de cât era în iunie.

Pentru a echilibra situaţia pe piaţa valutară, Banca Naţională a Moldovei a intervenit, în iulie, prin vânzări de valută americană în sumă de 2 milioane de dolari, în timp ce cumpărările de această valută au constituit 22 milioane de dolari.

Menţionăm că, luni, 24 august, moneda unică europeană a atins o valoare-record în ultima jumătate de an, fiind tranzacţionată la un curs oficial ce se apropie de pragul de 22 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite