Bibliotecarii au făcut un domino din cărţile „Adevărul“, la Moldexpo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din „piesele“ de domino au fost volume din Colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“ distribuite de Editura Adevărul.

Servicii de incluziune socială, traininguri pentru completarea CV-urilor şi găsirea unui loc de muncă, platforme digitale dedicate şi softuri pentru distribuirea de cărţi în format electronic sunt doar câteva dintre facilităţile prezentate ieri la prima ediţie a Târgului Inovaţiilor de Bibliotecă din Moldova. În locul comunei panglici tăiate la inaugurare, ministrul Culturii Monica Babuc a dărâmat prima „piesă“ dintr-un domino de aproape 300 de cărţi, dintre care jumătate au fost din colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“ distribuite de Editura Adevărul.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că o carte citită este o valoare în sine. Serviciile noi şi inovaţia au un rol deosebit în păstrarea şi promovarea bibliotecilor. De exemplu, angajaţii bibliotecii publice de la Cricova organizează trainingurui, lecţii publice şi discuţii diverse pentru deţinuţii din penitenciar. Am văzut la una din biblioteci servicii de digitalizare prin incluziune, pentru copii cu auzul slab“, a spus ministra Babuc.

E-Learning la sat

Printre personaje de poveste, figuranţi pe picioroange, cântăreţi de muzică folclorică şi fetiţele de liceu care împărţeau mere cu răvaş am găsit standuri ale bibliotecilor din ţară, unde sunt promovate tot felul de traininguri artistice şi de meserii.

„Am dezvoltat un program de incluziunea digitală a copiilor din familii social vulnerabile şi cei din internate. Învăţăm copiii să utilizeze calculatorul, să facă site-uri şi îi includem în mai multe programe culturale. Fiindcă aceşti copii sunt diferiţi şi au dizabilităţi aparte, adaptăm aceste taininguri în funcţie de capacităţile fiecăruia“, şi-a prezentat „oferta“ şefa bibliotecii raionale din Făleşti, Elena Negoiţă.

„Elevii şi părinţi din satul nostru învaţă de pe e-Content materii precum matematica, ecologie, fizică, biologie, istorie şi tehnologii informaţionale. Elevii pot veni la bibliotecă ori de câte ori vor şi au ocazia de a revedea lecţiile, fiindcă sunt disponibile şi offline. Avem trei calculatoare vechi de vreo 10 ani, dar asta nu ne-a împiedicat să implementăm acest program“, a susţinut şi Angela Zatic, directorul bibliotecii din satul Bravicea, raionul Călăraşi. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite