VIDEO „Trilogia Ceauşescu”- prezentul continuu al trecutului recent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Grigore Cartianu, Lavinia Betea, Ştefan Andrei. În dreapta, pe scaun, regizorul Radu Gabrea. Foto: Eduard Enea
De la stânga la dreapta: Grigore Cartianu, Lavinia Betea, Ştefan Andrei. În dreapta, pe scaun, regizorul Radu Gabrea. Foto: Eduard Enea

Astăzi, la standul „Adevărul”, de la Târgul de carte Gaudeamus, în prezenţa celor patru autori, a fost lansată Trilogia Ceauşescu, care cuprinde un film şi două cărţi.

E vorba de DVD-ul „Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea),  “Viaţa lui Ceauşescu – Fiul Poporului” (coordonator Lavinia Betea) şi „Din frac în zeghe. Istoriile mele dintr-un pătrar de veac românesc”(memoriile lui Ştefan Andrei, fost ministru de Externe în anii ’80).
”Aceste trei producţii din Trilogia Ceauşescu vor fi distribuite şi cu ziarul Adevărul începând din data de 28 noiembrie. În trei săptămâni,  această trilogie va ajunge peste tot în ţară!”, a anunţat jurnalistul şi scriitorul Grigore Cartianu. 

„Moartea Ceauşeştilor”
„Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun” este ecranizarea volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor”, bestsellerul lui Grigore Cartianu, publicat în anul 2010 şi vândut în peste 110.000 de exemplare. Autorul volumului de mare succes semnează şi scenariul filmului ce va fi prezentat la Târgul Gaudeamus sub formă de DVD.
De-a lungul prodigioasei sale cariere, Radu Gabrea a realizat multe filme memorabile, inspirate de istoria tragică a României secolului XX. Trei dintre acestea – „Cocoşul decapitat”, “Călătoria lui Gruber”, “Mănuşi roşii” – descriu secvenţe dureroase desprinse din anii ’40 -’50. Prin “Moartea Ceauşeştilor”, regizorul atacă subiectul cel mai fierbinte din istoria recentă a României: Revoluţia din 1989. Concluzia îi aparţine criticului de film Mihai Chirilov: “Cel mai interesant aspect al întregii docu-drame este amestecul de ficţiune reală (reconstituirea) şi falsă realitate (manipularea prin televiziunea). Gabrea are inspiraţia de a şterge graniţele dintre cele două realităţi, alegând înregistrarea reconstituirii ca un cameraman TV amator, aflat în mijlocul evenimentelor. «Moartea Ceauşeştilor – Trei zile până la Crăciun» devine un document revelator, funcţionând ca o piesă de arhivă istorică, definiţie ce a lipsit Televiziunii naţionale în decembrie 1989”.
DVD-ul conţine filmul în limba română, dar şi variantele sale în patru limbi de mare circulaţie: engleză, franceză, germană şi spaniolă. Durata filmului: 89 de minute.
„ În 1974, după ce Ceauşescu oprise ”Dincolo de nisipuri”, filmul meu făcut după Fănuş Neagu, dictatorul s-a întors nemulţumit din Germania, că Schimdt nu-i dăduse licenţa la avioanele Fokker. La aeroport îl aştepta Ştefan Andrei, cu Violeta Andrei – Violeta juca în ”Dincolo de nisipuri”, avea un rol important. Şi ea m-a sunat de la aeroport să-mi spună că lui Popescu-Dumnezeu i-a plăcut filmul foarte mult şi îi va face mare premieră. Eu am fost foarte bucuros şi am avut un implus să mai pun o ”bomboană pe colivă”: am luat trailer-ul sub braţ şi m-am dus la televiziune. Cineva cunoscut de acolo mi-a zis că nu va putea da mâine filmul, că toată ziua se va arăta la televizor vizita Tovarăşului. Totuşi filmul s-a dat, dar a fost oprit! Aceasta m-a determinat să plec din ţară. Amm plecat şi m-am întors acum şi astăzi, tot împreună cu Ştefan Andrei, prezentăm acest film despre ceea ce nu s-a văzut nicăieri, niciodată. Este filmul făcut după cele trei zile de la părăsirea Comitetului Central de către Nicoale şi Elena Ceauşescu.  Cele trei zile până la executarea lor. Interesant în acest film este timpul, scurgerea lui este reprezentată în paralel cu emisiunile de televiziune care rulau pe post. Se observă extraordinara diferenţă între emisiuni şi adevărul situaţiei create atunci”, a mărturisit Radu Gabrea.

„Fiul Poporului”
„Fiul Poporului“ este al doilea volum al trilogiei ,,Viaţa lui Ceauşescu“, care şi-a propus prezentarea biografiei, personalităţii şi politicilor ultimului lider comunist al României.
În primul volum, ,,Ucenicul Partidului“ (Editura Adevărul, 2012), au fost prezentate copilăria şi tinereţea, credinţele, detenţiile şi faptele lui Nicolae Ceauşescu până în momentul intrării sale în conclavul Biroului Politic. Pe lângă ascensiunea politică ulterioară a lui Ceauşescu, cel de-al doilea volum analizează evenimente şi aspecte distincte ale societăţii româneşti din acea perioadă, cum ar fi: relaţiile româno-sovietice în cadrul CAER şi al Tratatului de la Varşovia, culminând cu protestele liderilor români la invazia Cehoslovaciei în 1968; reformele lui Ceauşescu din 1967-1971 sub forma unei ,,perestroika avant la lettre”; faţa ascunsă a relaţiilor României cu SUA, China şi Vietnamul de Nord; antamarea colaborării cu FMI şi Banca Mondială; date comparative ale vieţii românilor cu nivelul de trai al celorlalţi companioni din CAER. “Fiul poporului” prefigurează ,,Tiranul“, cel de-al treilea volum, în pregătire, al tripticului.
„Eu cred că într-adevăr această zi în care vă sunt prezentate trei produse ale editurii Adevărul este un eveniment în sensul în care noi sărbătorim sau comemorăm, cum vrea fiecare să gândească într-o lume liberă!, în curând 24 de ani de la ieşirea lui Ceauşescu nu doar din viaţa publică ci şi de la căderea regimului pe care l-a reprezentat. Sunt tot atâţia ani cât Ceauşescu a deţinut puterea absolută. Prin urmare, acest al doilea volum al trilogiei pe care am documentat-o şi redactat-o împreună cu colegii mei, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu. Acest al doilea volum intitulat Fiul poporului analizează perioada 1954-1971.  Este dacă vreţi, o perioadă bună din istoria României, în care ni se dezvăluie nişte mecanisme din studiul arhivelor şi nişte realităţi care ne-au surprins şi pe noi, cei din echipă, deşi avem în spate o vechime de aproape 10 ani de când lucrăm împreună în acelaşi sistem al conspectării arhivelor şi al intrervievării martorilor. Cartea va continua, să sperăm la aceeaşi editură, cu cel de-al treilea volum intitulat Tiranul, care va începe din 1971, cu Tezele din iulie, când intelectualii îl percep pe Ceauşescu ca şi tiran”, a spus Lavinia Betea. 

De la frac la zeghe
„Din frac în zeghe. Istoriile mele dintr-un pătrar de veac românesc” este o fascinantă şi emoţionantă confesiune a lui Ştefan Andrei, cel care, vreme de 25 de ani, a ocupat funcţii politice şi de stat în regimul comunist, iar timp de opt ani a fost minstrul de Externe al Românei. Din aceste demnităţi, el a fost martorul celor mai importante convorbiri, decizii şi evenimente interanţionale petrecute în spatele uşilor închise, în prezenţa unor personalităţi de prim rang ale politicii mondiale, şi a asistat dinăuntru la înălţarea şi decăderea lui Nicolae Ceauşescu.

Ştefan Andrei şi-a lansat cartea ”Din frac în zeghe” la standul Adevărul

În acest volum, de o covârşitoare importanţă documentară şi istorică, apar ca personaje fie lideri marcanţi ai comunismului, care i-au fost tovarăşi, precum Gh. Gheorghiu Dej, I. Gh. Maurer, Chivu Stoica, Manea Mănescu, Alexandru Drăghici, Ion Iliescu sau Ilie Verdeţ, fie lideri notorii ai lumii de atunci, cum ar fi Leonid Ilici Brejnev, Iosip Broz Tito, Todor Jivkov, Valery Giscard d’Estaing, Francois Miterrand, Gerald Ford, Fidel Castro, Helmut Schmidt, George Bush senior, Anwar El-Sadat, Yasser Arafat  sau Muammar al Gaddafi.
”Am încercat în această carte să zugrăvesc fapte la care am participat în calitatea mea de ministru de externe. Cred că ea prezintă interes pentru oamenii care mi-au fost contemporani şi pentru generaţiile tinere de astăzi. Am clarificat o serie de fapte din istoria României la care am adus o contribuţie esenţială. Mai lămuresc şi nişte aspecte din activitatea lui Nicolae Ceauşescu şi a altor colegi din conducerea partidului. Cred că am clarificat care a fost adevărata faţă a întâlnirii dintre Churchill şi Stalin, cu aşa-zisa împărţire a ţărilor socialiste. De aceea, în mod greşit, se acordă o mare importanţă acestei înţelegeri, pentru că, până la urmă, ea a rămas fără nicio semnificaţie! Am adus unele elemente în legătură cu Panait Istrati şi am studiat şi prezentat informaţiile mele în legătură cu el, a întâlnirii de la Teheran dintre Stalin, Roosevelt, Churchill. Este o carte care se citeşte uşor şi părerea mea este că ea îi ajută pe cei care vor să descifreze în adâncime activitatea şi încercările regimului care şi-a încheiat viaţa în decembrie 1989”, a precizat Ştefan Andrei.
La standul „Adevărul”, cei patru autori au dialogat cu publicul şi au acordat autografe.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite