Belarus înclină strategic către Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belarusul oscilează între Rusia şi Europa. FOTO Huffingtonpost.com
Belarusul oscilează între Rusia şi Europa. FOTO Huffingtonpost.com

Belarusul este prins în mijlocul impasului politic şi militar dintre Rusia şi Europa. Minskul a încercat de mai multe ori să fie un mediator între cele două, găzduind discuţii comune asupra conflictului din Ucraina, astfel apropiindu-se încet, din punct de vedere economic, de Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, Belarusul este aliniat strategic cu Rusia şi îşi va consolida, cel mai probabil, legăturile sale militare şi politice cu Moscova, se arată într-o analiză Stratfor.Belarusul încearcă să profite de potenţialul său de intermediar între Est şi Vest în contextul în care economia ţării suferă şi alegerile prezidenţiale bat la uşă lui Lukaşenko. Pe viitor se întrevăd legături mai strânse cu Rusia, legături care ar putea include şi deschiderea unei noi baze aeriene ruseşti în Belarus care ar putea favoriza Moscova în competiţia sa cu Europa.

Izolat de Occident

La un an şi jumătate după ce a început criza din Ucraina, conflictul declanşat ulterior între Rusia şi Europa nu a fost atenuat, ci doar a crescut în intensitate. „Amplasarea de noi baze şi efectuarea exerciţiilor militare au devenit un fapt obişnuit pentru NATO şi  Rusia. În timp ce NATO a crescut exerciţiile militare în locuri precum Ţările Baltice, Polonia şi România, Rusia a efectuat la rândul său exerciţii militare în apropierea graniţelor acestor ţări, precum şi în Asia Centrală”, subliniază Stratfor.

Situat la nord de Ucraina, între Rusia şi Europa, Belarusul a devenit un jucător cheie în regiune. Guvernul din Belarus, condus de preşedintele Lukaşenko este îngrijorat de acest nou rol. Potrivit Stratfor, după plecarea preşedintelui Ucrainei Viktor Ianukovici, în urma revoltei populare din februarie 2014, Belarus s-a izolat de Occident. „Belarusul s-a confruntat cu sancţiuni din partea UE şi SUA după ce Occidentul l-a acuzat pe liderul din Belarus de autoritarism, respectiv de maniera brutală prin care a reprimat protestele din ţară afişând un comportament care nu reflectă respectul pentru lege sau pentru drepturile omului”, aminteşte Stratfor.

Lukaşenko pendulează politic între Est şi Vest

Cu toate acestea, Lukaşenko a transformat Belarusul într-un intermediar în negocierile dintre Rusia şi Europa asupra conflictului din Ucraina. „Minskul a servit ca loc principal de discuţii, ca spaţiu comun de încetare a focului în Ucraina, care a condus la rezultate tangibile, chiar dacă incomplete. Procedând astfel, Lukaşenko a împiedicat Vestul să instige o revoltă Euromaidan în Belarus şi a permis Belarusului să obţină beneficii economice din Europa într-un moment în care Rusia se confruntă cu o criză economică care se resimte puternic şi în Belarus”, explică Stratfor. Dar, în ciuda acestor gesturi, Belarus a avut grijă să păstreze o relaţia mai profundă cu Rusia. Belarus este membru al Organizaţiei Colective a Tratatului de Securitate şi al Uniunii Economice Eurasiatică. Minskul se bazează, de asemenea, pe Moscova pentru aprovizionarea cu energie şi pentru a obţine sprijin financiar atunci când are nevoie.

Îngrijorarea lui Lukaşenko

Cele două ţări sunt aliniate şi din punct de vedere strategic şi militar, nu doar economic. „Belarusul face parte din sistemul de apărare aerian al Rusiei şi este un puternic susţinător al iniţiativelor ruseşti de securitate în regiune. Dezvoltarea militară a ţărilor membre NATO, cum ar fi Polonia şi Ţările Baltice, precum şi exerciţiile militare ale SUA şi NATO care au loc în Ucraina, au îngrijorat Minskul. Serviciul de presă al preşedintelui Lukaşenko a informat că NATO şi-a ”crescut activităţile militare în regiune de 1,5 ori mai mult faţă de anul trecut, inclusiv exerciţii militare în apropiere de graniţa Belarusului”. La rândul său, Belarusul a lansat o serie de exerciţii în apropiere de graniţa sudică cu Ucraina, iar şeful Comitetului de Stat Vamal al Belarusului a declarat că controalele vamale vor fi mai strânse la graniţa cu Ucraina, în scopul de a preveni contrabanda de arme din Ucraina în Belarus”, notează Stratfor.

Prin urmare, Belarusul şi-a consolidat relaţiile cu Rusia. Ministrul Apărării din Belarus, Andrei Ravkov a declarat că Rusia va staţiona patru sisteme de rachete antibalistice S-300 în Belarus până la sfârşitul anului. Ravkov a precizat că se ia în calcul deschiderea unei baze aeriene ruseşti în Belarus. Potrivit Stratfor, baza aeriană ar fi un avantaj important pentru Moscova în lupta sa pentru superioritate în fosta periferie sovietică.

Rezerve faţă de staţionarea militarilor ruşi

Cu toate acestea, baza nu există din cauza rezervelor lui Lukaşenko de a staţiona personal militar rus pe teritoriul Belarusului, deoarece această decizie ar transforma ţara într-o ţintă mai mare pentru NATO. Lukaşenko a insistat în schimb pe detaşarea militară a avioanelor fără piloţi ruseşti, sau cel puţin pentru o prezenţă temporară de rotaţie cu personal militar rusesc, în conformitate cu cadrul juridic comun al grupului regional de forţe şi sistemul comun de apărare aeriană. Dar mai mulţi factori pot schimba poziţia lui Lukaşenko pe această temă. „În primul rând prezenţa militară NATO tot mai mare în regiune îngrijorează Belarusul. În al doilea rând, Rusia este mai capabilă şi doritoare decât UE să ajute economia Belarusului care se confruntă cu o situaţie alarmantă. În al treilea rând, vor fi alegeri alegerile prezidenţiale în Belarus în septembrie şi Lukaşenko doreşte să câştige un al cincilea mandat consecutiv”, subliniază Stratfor.

În încheierea analizei Stratfor, se constată că baza militară rusească din Belarus va fi un instrument de negociere important pentru Lukaşenko, un instrument eficient prin care ar putea câştiga sprijinul economic al Moscovei. Minskul ar putea deveni o componentă importantă în concurenţa tot mai intensă dintre Rusia şi Europa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite