Banca Mondială: Moldova, la 90 de minute de cea mai mare piaţă de desfacere din lume. De ce ne ocolesc investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Kremer este director de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale din anul 2014 FOTO Altitude Inflight Magazine
Alex Kremer este director de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale din anul 2014 FOTO Altitude Inflight Magazine

Republica Moldova are multe oportunităţi pentru dezvoltarea sa economică, iar una din acestea este distanţa mică faţă de piaţa de desfacere din Occident. Directorul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, explică într-un interviu pentru Altitude Inflight Magazine de ce ezită, totuşi, investitorii să apară în ţara noastră.

Referindu-se la cifrele statistice din economia Republicii Moldova, Alex Kremer a amintit că remitenţele moldovenilor care muncesc în Federaţia Rusă au scăzut cu 30%, iar exporturile către ţările Uniunii Europene sunt în creştere. Directorul Băncii Mondiale în Moldova a precizat însă că această creştere se referă la un număr neînsemnat de companii exportatoare. „Nu putem spune că este neapărat un trend economic. Este vorba mai degrabă de relaţiile comerciale ale unui număr mic de companii private. Este nevoie de mai mult timp ca exporturile Moldovei către UE să capete un caracter de durată. E o cale lungă, vorbim de un maraton, nu de o cursă la viteză (...)”, a declarat Alex Kremer pentru Altitude Inflight Magazine, revista de bord a companiei Air Moldova.

De ce investitorii se tem că vor fi trataţi incorect

Reprezentantul Băncii Mondiale a subliniat importanţa Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător care s-a extins pe întreg teritoriul Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2016. Kremer a sugerat, totodată, cum pot autorităţile de la Chişinău să înregistreze rezultate bune pentru ţară. „Este foarte important ca Moldova să înţeleagă regimul de comerţ liber cu UE are un potenţial extraordinar pe termen lung. Dar nu trebuie să cedeze, dacă rezultatele nu se văd imediat, după câteva luni sau câţiva ani. Pentru că e nevoie de reforme care să sporească competitivitatea şi să îmbunătăţească regulile de joc, iar asta nu se face de azi pe mâine”, a menţionat Alex Kremer.

„Mi se spune mereu că Moldova este la o distanţă de 90 de minute de cea mai mare piaţă de desfacere din lume. Iar aici forţa de muncă este considerabil mai ieftină decât în UE. Deci, Moldova poate fi o punte de export şi de re-export către UE”, a explicat directorul BM în Moldova. Tot el a răspuns şi la întrebarea „de ce nu se întâmplă acest lucru?”. „Nu cred că e din cauza legislaţiei proaste, pentru că o monitorizăm – nu e rea, ba chiar devine din ce în ce mai bună. Răspunsul este că legislaţia este implementată în mod corupt, iar investitorii se tem că vor fi trataţi incorect de către stat. Şi atunci nu doresc să se mai complice”, a conchis Alex Kremer.

În ceea ce priveşte prognozele Băncii Mondiale, Alex Kremer a declarat că economia Republicii Moldova va rămâne stabilă cu o uşoară creştere în 2016. „(...) Ajustarea la recesiunea Rusiei se va încheia în aproximativ 18 luni sau 2 ani. De asemenea, după un an slab în agricultură, este normal să ne aşteptăm că lucrurile nu vor mai fi neapărat la fel şi în următorul an. Agricultura va depinde într-o măsură foarte mare de condiţiile climaterice din acest an. Noi credem că Moldova va avea o creştere mai solidă în 2017, iar o parte din presiunile pe care ţara le-a simţit în 2015 şi 2016 nu vor mai fi atât de evidente”, a explicat directorul de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale, Alex Kremer, pentru revista Altitude Inflight Magazine.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite