Avocaţi: Cristian Rizea a obţinut cetăţenia Republicii Moldova legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Rizea

Avocaţii fostului deputat român Cristian Rizea resping informaţiile apărute în spaţiul public precum că acesta ar fi obţinut ilegal cetăţenia Republicii Moldova. Avocata Corina Stratan a menţionat că 14 noiembrie 2017, Rizea s-a adresat la Ambasada R. Moldova din Bucureşti cu o cerere să-i fie recunoscută cetăţenia R. Moldova pe motivul că bunica sa a fost cetăţeană a R. Moldova, transmite IPN.

Avocata dă asigurări că, la depunerea setului de acte, clientul ei îndeplinea toate condiţiile, iar cererea acestuia a fost verificată de Agenţia Servicii Publice, care a emis un aviz prin care confirmă că Cristian Rizea a respectat normele de drept şi a fost recunoscut cetăţean al Republicii Moldova, împreună cu fiul său.

Acest aviz nu este declarat nul, având efecte juridice. La momentul depunerii cererii pentru dobândirea cetăţeniei moldoveneşti prin recunoaştere, Cristian Rizea a prezentat cazierul judiciar emis de Inspectoratul general al poliţiei din România. La momentul respectiv nu era nicio sentinţă penală de executat de către acesta. La momentul depunerii cererii, clientul său nu era urmărit penal şi nici condamnat. Potrivit legii, nimeni nu poate fi privat de cetăţenia sa arbitrar, a subliniat Corina Stratan.

Prin decret prezidenţial, Cristian Rizea i-a fost retrasă cetăţenia. Acest decret a fost contestat printr-o cerere prealabilă, care însă a fost respinsă fără a li se explica motivul, susţine avocata. Decretul va fi contestat în instanţa de judecată. De asemenea, Cristian Rizea s-a adresat către preşedintele Republicii Moldova unde a cerut azil politic, pe motiv că îi este frică să se întoarcă în România, temându-se pentru viaţa sa. Până nu este o decizie definitivă în acest sens, Cristian Rizea nu poate fi extrădat.

Avocatul Valeriu Pleşca a relatat că, din 2018, Cristian Rizea locuieşte legal în Moldova, fiind cetăţean al Moldovei, având şi proiecte investiţionale şi afaceri aici. Cristian Rizea a fost condamnat în România în lipsă, având de executat o pedeapsă în baza unei sentinţe finale definitive din 2019. La 25 aprilie 2019, Ministerul Justiţiei al României a formulat cererea de extrădare din Moldova a cetăţeanului Cristian Rizea, transmisă Ministerului Justiţiei de la Chişinău în mai 2019.

Întrucât Cristian Rizea era cetăţean al Republicii Moldova, urma procedura de recunoaştere şi punere în executare a pedepsei pe teritoriul Republicii Moldova a sentinţei penale din România. Nici preşedintele Republicii Moldova, nici poliţia, nici procuratura nu au acţionat timp de aproximativ un an la aceste informaţii difuzate public, menţionează Valeriu Pleşca. Avocatul susţine că ceva s-a întâmplat după declaraţiile clientului său la postul român de televiziune, deoarece Igor Dodon şi-a anulat concediul electoral şi a revenit la preşedinţie exact pentru o zi, la 2 noiembrie, pentru a retrage prin decret prezidenţial cetăţenia lui Cristian Rizea. Avocatul se întreabă care e motivul real pentru care Igor Dodon a venit special pentru a retrage cetăţenia acestei persoane şi de ce nu a făcut-o până la concediul electoral.

A doua zi după emiterea decretului prezidenţial, Cristian Rizea a fost reţinut de angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţii şi dus la penitenciarul 13, unde este deţinut până acum. La 6 noiembrie a fost arestat, în vederea extrădării, înainte de primirea cererii de extrădare. Potrivit avocatului, Cristian Rizea are motive să creadă că avertizările şi ameninţările cu privire la expunerile sale publice se pot materializa precum şi posibilitatea unei „morţi naturale” survenite în mod subit. În aceste condiţii, el a cerut ca să fie recunoscută în Republica Moldova sentinţa penală a Curţii de Casaţie şi Justiţie şi să fie dispusă executarea pedepsei pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite