Avertizările SIS privind pericolul terorismului asupra Republicii Moldova. Membrii ISIS urmau să ajungă în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SIS avertizează în privinţa pericolelor asupra securităţii antiteroriste FOTO: Adevărul
SIS avertizează în privinţa pericolelor asupra securităţii antiteroriste FOTO: Adevărul

Servciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova anunţă că în prezent se atestă o intensificare a activităţii teroriste în Republicii Moldova şi că a reuşit să stopeze tranzitarea teritoriului de către mai multe persoane care ar avea legături cu organizaţiile teroriste.

Centrul antiterorist al SIS a publicat mai multe informaţii pentru a atenţiona că „lupta împotriva terorismului este o problemă mondială prioritară”. Potrivit reprezentanţilor SIS, „principalul eveniment de pe palierul de securitate la scară regională l-a constituit proliferarea activităţii teroriste pe teritoriul Republicii Moldova”.

În acest context, SIS informează despre faptul că a anihilat o reţea de tranzit a persoanelor care au legături cu terorismului internaţional. Astfel, un grup de cetăţeni străini, originari de Federaţia Rusă şi Tadjikistan, au încercat să traverseze teritoriul Republicii Moldova pentru a ajunge în Siria. În acelaşi timp, SIS în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne a întreprins mai multe măsuri speciale şi a reuşit identificarea şi anihilarea unei celule teroriste, formată de cetăţeni străini suspectaţi ca fiind membri ISIS şi care intenţionau să se deplaseze în Siria.

În informaţia publicată de SIS se constată că starea securităţii antiteroriste s-a agravat în acest an în majoritatea statelor lumii. Cele mai afectate zone sunt Orientul Apropiat, Asia Centrală şi Africa de Nord-Vest.

„Evoluţia evenimentelor demonstrează că terorismul continuă să rămână principalul factor cu impact major asupra stării de securitate, ameninţările provenind din partea unor organizaţii arhicunoscute precum Statul Islamic din Irak şi Siria (ISIS) şi Al-Qaida (AQ). În acelaşi timp, s-a remarcat o tendinţă negativă de activizare a unor entităţi teroriste, relativ pasive până de curând, şi de reactivare a unor noi teatre de operaţiuni teroriste”, afirmă reprezentanţii SIS.

Continentul european a continuat să reprezinte una din principalele zone afectate de activitatea teroristă, cele mai semnificative riscuri constituind radicalizarea populaţiei şi deplasarea persoanelor spre teatrele de conflict din Orientul Apropiat. Belgia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania şi Suedia se numără printre ţările, care au înregistrat o recrudescenţă a stării de securitate antiteroristă, declarând un nivel înalt de alertă teroristă.

Colaboratorii SIS atestă mai multe cazuri de implicare a militanţilor terorişti străini din CSI în acţiunile desfăşurate de către reţeaua ISIS şi Mişcarea Taliban din Afghanistan şi Pakistan. Un aspect sensibil al luptei contra terorismului l-a constituit recrutarea unui comandant de rang înalt al forţelor speciale din Tadjikistan şi alăturarea acestuia organizaţiei ISIS.

Serviciile speciale din spaţiul CSI au întreprins un complex de măsuri speciale, în urma cărora au fost identificate persoane afiliate şi celule locale ale organizaţiilor teroriste Hizb ut-Tahrir şi Frontul al-Nusra. „Cel mai semnificativ eveniment din spaţiul vizat, în perioada de referinţă, a fost determinat de constituirea unei provincii locale a ISIS - Wilayat Caucaz. Apropierea organizaţiei sunnite de graniţele CSI, de rând cu agravarea situaţiei în regiunile Kunduz şi Badghis din Afghanistan, conferă o conotaţie specifică situaţiei de securitate în regiune”, se arată în raportul SIS.

Reprezentanţii Serviciului mai atestă pericole în adresa securităţii antiteroriste pe continentul nord-american, regiunile din vestul şi nordul Africii, Orientul Apropiat, Asia Centrală şi în Australia. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite