Autorizaţia de mediu pentru uzina de la Râbniţa va fi eliberată pentru 5 ani: Un compromis cu stânga Nistrului pentru a obţine un preţ redus la energia electrică

0
0
x
Uzina metalurgică din Rîbniţa

Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, recunoa┼čte c─â prelungirea autoriza┼úiei pentru uzina metalurgic─â de la R├«bni┼úa reprezint─â compromisul identificat cu st├ónga Nistrului pentru a ob┼úine un pre┼ú redus la energia electric─â. Ea spune c─â uzina a depus deja cerere pentru a ob┼úine autoriza┼úia de mediu pentru o perioad─â de 5 ani, noteaz─â IPN.

Ministrul spune că printre condiţiile eliberării acestei autorizaţii este achitarea taxei de mediu în bugetul de stat.

Potrivit deciziei Comisiei Situa┼úii Excep┼úionale,┬átermenul de valabilitate a autoriza┼úiei de mediu pentru uzina metalurgic─â de la R├óbni┼úa a fost prelungit p├ón─â la 30 iunie. ├Än acela┼či timp, Energocom a prelungit contractul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan┬ála pre┼úul de 59.90 USD/MWh.┬áMinistrul Mediului recunoa┼čte c─â este vorba despre un t├órg care permite Republicii Moldova s─â beneficieze de energie electric─â mai ieftin─â.

ÔÇ×Partea pozitiv─â este c─â pentru prima dat─â ├«n 30 de ani discut─âm problemele de mediu cu partea transnistrean─â. Noi am solicitat tuturor companiilor din st├ónga Nistrului s─â se conformeze legisla┼úiei Republicii Moldova ┼či s─â func┼úioneze ├«n baza autoriza┼úiilor. Ei ├«n┼úeleg c─â dac─â vor s─â aib─â rela┼úii de export sau import cu Uniunea European─â trebuie s─â func┼úioneze ├«n baza legisla┼úiei de mediu. Uzina de la R├óbni┼úa, par┼úial, deja a f─âcut asta. Ei au fost acredita┼úi la standardul interna┼úional de mediu ISO 14000. Am avut deja un prin control de mediu. Inspectorii no┼čtri au fost acolo ┼či dup─â inspec┼úie, au prezentat o list─â de neconformit─â┼úi care trebuie remediate. Obiectul negocierii a fost c─â, pe de o parte, noi avem nevoie de energie electric─â, pe de alt─â parte, ei aveau nevoie de autoriza┼úie eliberat─â mai rapidÔÇŁ, a spus Iuliana Cantaragiu ├«n cadrul emisiunii ÔÇ×Rezoomat cu Ileana P├«rgaruÔÇŁ de la RliveTV.

După expirarea autorizaţiei temporare de mediu, există opţiunea ca uzina de la Râbniţa să obţină o autorizaţie permanentă pentru o perioadă de 5 ani. Acest lucru se va întâmpla dacă inspectorii de mediu vor stabili că întreprinderea corespunde tuturor rigorilor specifice legislaţiei naţionale.

ÔÇ×Uzina a depus cerere privind eliberarea autoriza┼úiei de mediu. Asta presupune respectarea normelor de captare a emisiilor, plata pentru poluarea mediului ├«n bugetul de stat. Acestea sunt condi┼úiile func┼úion─ârii uzinei. 5 ani este perioada unei autoriza┼úii eliberate ├«n mod normal. Potrivit legisla┼úiei Republicii Moldova, valabilitatea unei autoriza┼úii este de 5 ani, la fel e pentru toate ├«ntreprinderile din ┼úar─â. Dac─â vor fi respectate toate condi┼úionalit─â┼úile, dac─â rezultatul tuturor procedurilor va fi unul pozitiv, autoriza┼úia va fi de 5 aniÔÇŁ, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Potrivit portalului anticorup┼úie.md, uzina metalurgic─â de la R├óbni┼úa este unul dintre principalii finan┼úatori ai bugetului regiunii separatiste din st├ónga Nistrului.┬áPotrivit unui raport al pretinsului minister al dezvolt─ârii economice de la Tiraspol, la sf├ór┼čitul anului 2021, v├ónz─ârile uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari ÔÇô aproape jum─âtate din cifra total─â a exporturilor regiunii transnistrene.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite